Sony Playstation 3:αλλαγή της πολιτικής της Sony ή η πίσω όψη του ίδιου “ακριβού” νομίσματος 1


Η εταιρεία Sony είναι μια από τις γνωστότερες πολυεθνικές εταιρίες παγκοσμίως, μέσα στις καινοτομίες που εισήγαγε στη ζωή μας υπάρχουν πράγματα όπως τα walkman και οι δισκέτες των 3,5 ιντσών (αυτό δεν το ήξερα!).

όμως η Sony παρουσιάζει μια μάλλον διπλή προσωπικότητα:

  • η κακή όψη

Πέρα όμως από αυτές τις καινοτομίες η Sony εισήγαγε άλλες φορές πετυχημένα άλλες όχι, και άλλα πρότυπα περισσότερο κλειστά:

 

  • το Betamax ήταν ένα από τα πρώτα και ανταγωνίσθηκε το πλέον νεκρό VHS της JVC στο οικιακό βίντεο
  • αργότερα εμφάνισε το MiniDisc που ήταν πάρα πολύ δύσκολο να βρείς τραγούδια ταυτόχρονα προωθούσε το ATRAC
  • με την παρουσίαση της φορητής συσκευής διασκέδασης και ψυχαγωγίας PSP παρουσίασε και ένα νέο δισκάκι το UMD, για το οποίο δεν διατίθενται εγγράψιμοι δίσκοι και μηχανήματα εγγραφής.
  • επίσης πρέπει να αναφερθεί και το Memory Stick που, αν και κλειστό στην φύση του, η Sony το προωθεί σχεδόν σε όλη την γκάμα προϊόντων της.

Τα κλειστά στάνταρ δεν ήταν αρκετά για την Sony, η θυγατρική της η Sony BMG στα CD μουσικής που παρήγαγε είχε εγκαταστήσει ειδικό λογισμικό, ένα rootkit, το πρόγραμμα αυτοεγκαθίστανται όταν τα Windows πάνε να παίξουν το CD. Το πρόγραμμα αυτό όχι μόνο ήταν πρακτικά αόρατο στην λειτουργία του αλλά εμπόδιζε την αντιγραφή του CD ακόμη και για προσωπική χρήση ή την κωδικοποίηση του σε κάτι άλλο (π.χ. MP3), επίσης άνοιγε ένα σωρό τρύπες ασφάλειας στον υπολογιστή, και μάλιστα κομμάτι από το κώδικα του παραβίαζε την άδεια GPL του LAME (!).

 

 

  • η καλή όψη

Η Sony όταν αποφάσισε να βγάλει την νέα παιχνιδομηχανή της Playstation 3 που ενσωματώνει τεχνολογίες όπως ο νέος επεξεργαστής CELL και το Blueray αποφάσισε να δει πρως την κοινότητα του Linux συγκεκριμένα τάδε έφη ο υπεύθυνος ανάπτυξης λογισμικού της Sony Computer Entertainment Inc.

Because we have plans for having Linux on board [the PS3], we also recognize Linux programming activities. Other than game studios tied to official developer licenses, we’d like to see various individuals participate in content creation for the PS3.

Izumi Kawanishi on the presence of the Linux in the PS3

Μάλιστα η Sony δίνει επίσημες οδηγίες για την εγκατάσταση εναλλακτικών λειτουργικών συστημάτων στο PS3 (βλέπε Linux). Πολλές διανομές έχει αναφερθεί ότι είναι δυνατόν να τρέξουν στο PS3 μιας και το Linux υποστηρίζει ήδη την αρχιτεκτονική του CELL. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Fedora Core 5 και η Gentoo.

Επίσης το Yellow Dog Linux 5 είναι σχεδόν έτοιμο και θα υποστηρίζει “εύκολη” εγκατάσταση στο Playstation 3 σας.

Ήδη στην Ιαπωνική αγορά και στις ΗΠΑ το PS3 διατίθεται αλλά στην Ευρώπη θα το δούμε επίσημα το Μάρτιο του 2007. Η τιμή του θα είναι 500-600euro ανάλογα την έκδοση.

Μέχρι τότε παραθέτω ένα βίντεο που βρήκα στο YouTube που επιδεικνύει το Fedora core 5 σε ένα Playstation εξηγώντας 2-3 πραγματάκια σχετικά

 

Κλείνοντας να θυμίσω ότι η Sony είχε βγάλει ένα kit για την εγκατάσταση linux στο ps2. Υπάρχει μια αρκετά μεγάλη κοινότητα on-line για την υποστήριξη του αν και το συγκεκριμένο έχει σχεδιαστεί κυρίως σαν εργαλείο ανάπτυξης για developers.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

One thought on “Sony Playstation 3:αλλαγή της πολιτικής της Sony ή η πίσω όψη του ίδιου “ακριβού” νομίσματος