οι θέσεις του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς για το ελεύθερο λογισμικό και τα δικαιώματα των χρηστών 3


Προ ημερών είχα παραθέσει ορισμένες απορίες σχετικά με τις θέσεις των κομμάτων σχετικά με το ελεύθερο λογισμικό και τα δικαιώματα μας σε ψηφιακό επίπεδο.

Ο κύριος Aλαβάνος Αλέκος εκπροσωπώντας τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς ήρθε σε επικοινωνία μαζί μου για να με ενημερώσει για τις θέσεις του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς . Τις απαντήσεις του τις παραθέτω αυτούσιες παρακάτω.

 • Ποια η θέση σας σχετικά με τις ευρεσιτεχνίες (πατέντες) στο λογισμικό;

Ο Συνασπισμός – αλλά και ολόκληρη η Ευρωπαική Αριστερά με την οποία συνεργαζόμαστε – έχει δηλώσει την αντίθεσή του στις πατέντες λογισμικού και είχε καταψηφίσει τις σχετικές προτάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι πατέντες λογισμικού δεν εμποδίζουν απλά την ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας, αλλά αναφέρονται σε μια ακραία αγοραία πραγματικότητα, όπου ακόμη και οι ιδέες που θα έπρεπε να ανήκουν στην ίδια την κοινωνία και να χρησιμοποιούνται δημόσια για κοινό ώφελος, αποτελούν εταιρική ιδιοκτησία προς εκμετάλευση και πώληση.

 • Ποια η θέση σας σχετικά με το δικαίωμα του καταναλωτή στην διαλειτουργικότητα και την προστασία εκείνων που που παρακάμπτουν μηχανισμούς , καθώς επίσης και το κατά πόσο οι δημιουργοί λογισμικού οφείλουν να παρέχουν πληροφορίες για εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας;

Η διαλειτουργικότητα, ιδιαίτερα στο λογισμικό που χρησιμοποείται από το δημόσιο τομέα και απευθύνεται στους πολίτες – χρήστες των υπηρεσιών του, θα πρεπε να ναι αυτονόητη υποχρέωση των εταιριών-δημιουργών λογισμικού. Αυτό θα γινόταν εφικτό αν το λογισμικό βασιζόταν και χρησιμοποιούσε ανοικτά πρότυπα δίνοντας τη δυνατότητα και σε άλλους δημιουργούς και ενδιαφερόμενους να το επεκτείνουν και να το χρησιμοποιήσουν διασφαλίζοντας έτσι ίσες ευκαιρίες, διαφάνεια, επεκτασιμότητα και μικρότερο κόστος.

 • Ποια η θέση σας για την κυβερνητική προώθηση του ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού και των ανοιχτών στάνταρ;

Η κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει το ελεύθερο και ανοιχτό λογισμικό σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα. Πέρα από τα προβλήματα ιδιοκτησίας και ασφαλείας που δημιουργεί το κλειστό λογισμικό στο δημόσιο τομέα, υποστηρίζουμε πως με τη χρήση ελεύθερου λογισμικού θα επιτευχθεί και μείωση του κόστους χρήσης και ανάπτυξης του λογισμικού που χρησιμοποιείται από το ελληνικό δημόσιο.

Επιπλέον, η συνεργασία ελληνικού δημοσίου και δημοσίων Α.Ε.Ι. για την ανάπτυξη ελεύθερου λογισμικού θα αναζωογονούσε τις ερευνητικές δομές μέσα στα πανεπιστήμια, αλλά και θα αναβάθμιζε τις υπηρεσίες του δημοσίου χωρίς μεγάλη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, σε αντίθεση με τις δαπανηρές εμπορικές συμφωνίες που συμπράτει το δημόσιο με ιδιωτικές εταιρίες σήμερα.

 • Πιστεύετε ότι οι αγοραστές έχουν δικαίωμα να αγοράζουν υπολογιστές χωρίς προεγκατεστημένο λογισμικό;

Η τακτική -κυρίως- της Microsoft και των κατασκευαστριών εταιριών Η/Υ, καταργεί στην πράξη στοιχειώδη δικαιώματα του σύγχρονου πολίτη όπως το να επιλέγει το λογισμικό και τον τρόπο χρήσης του όπως αυτός επιθυμεί και όχι με βάση τις εμπορικές συμφωνίες που έχουν συνάψει οι εταιρίες για τη διατήρηση των μονοπωλίων τους στην αγορά λογισμικού.

Επιπλέον, μοιάζει παράδοξο να μην μπορεί κανείς να αγοράσει ένα μηχάνημα και να προσθέσει λειτουργικό και εφαρμογές ελεύθερου λογισμικού που είναι δωρεάν και καλύπτουν σχεδόν όλες τις συνηθισμένες αλλά και πολλές εξειδικευμένες υπολογιστικές ανάγκες. Δεν είναι και αυτές οι πρακτικές ακόμη ένα φράγμα που δημιουργεί νέα «ψηφιακά χάσματα» μεταξύ όσων κατέχουν ή όχι πρόσβαση στην περιώνυμη «κοινωνία της πληροφορίας»;

Το πλήρες αρχικό κείμενο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

σημείωση: Δεσμεύομαι να δημοσιεύσω τις επίσημες απαντήσεις κάθε παράταξης στα ερωτήματα που έθεσα, οι εκπρόσωποι τους μπορούν να αποστείλουν ακολουθώντας τις οδηγίες που βρίσκονται εδώ.

Αν πιστεύετε ότι σας εκφράζουν τα ερωτήματα αυτά παρακαλώ επικοινωνήστε με όσες πολιτικές παρατάξεις επιθυμείτε για γνωστοποιήστε την ύπαρξη του ερωτηματολογίου.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

3 thoughts on “οι θέσεις του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς για το ελεύθερο λογισμικό και τα δικαιώματα των χρηστών

 • Γιώργος

  Τα παρακάτω είχα στείλει σε μια αριστερή, από τις φανατικές του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, από αυτές που είχαν κάποτε ανεβάσει το ποσοστό του στο 17% σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, και αρνήθηκαν να αναρωτηθούν γιατί έπεσε ξαφνικά..

  ……
  Το γράφω επειδή, δεν έχω συναντήσει ούτε έναν αριστερό του Συνασπισμού ή της συγγενικής πανσπερμίας των συστατικών στοιχείων τους, που να σταματήσουν ένα δευτερόλεπτο τον αυτοθαυμασμό τους και την ειρωνεία που επιφυλάσσουν σε όποιον διαφωνεί.
  ……………………
  Καταλαβαίνω ότι θεωρείτε κύριοι του Συνασπισμού ότι όποιος ασκεί την παραμικρή κριτική στον ΣΥΝ κλπ είναι ψυχασθενής… Σας δείχνω κατανόηση..

  Τώρα που οι δημοσκοπήσεις του ΣΥΝ τον δείχνουν να έχει κολλήσει στο 2,4% και σε λίγο θα γίνει ότι και το ΚΚΕ Εσωτερικού που ούτε σε μουσείο δεν το αναφέρουν, παραθέτω πάλι τα λόγια μου, μήπως κάποιοι, με την έπαρση που τους διακρίνει θελήσουν να συνεχίσουν την αλαζονική τους θεώρηση των πραγμάτων.

  ///…Μπορώ να ξεχάσω κάτι που μου έκαναν τότε που ήσαν οι ίδιοι άνθρωποι του Συνασπισμού στη Βουλή με αυτούς που σκέφτονται το νέο σχήμα «Δημοκρατική Αριστερά»;

  Αυτό το δίκιο που ζήτησα να μου κάνουν (διαβίβαση αναφοράς σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής για παραβίαση από την κυβέρνηση της κοινοτικής οδηγίας 2000/78/ΕΚ) θα τους κόστιζε 30 φορές λιγότερο από το να αγοράσουν ένα τσαμπί σταφίλι από το μανάβη.

  Ήμουν βλάκας που δεν φαντάστηκα τότε το μέγεθος του μεγαλείου τους, και επέμεινα το κρίσιμο διάστημα να παρακαλώ αυτούς τους συγκεκριμένους. Εκείνοι ψήλωσαν κατά μερικούς πόντους από τα παρακάλια μου και αισθάνθηκαν ότι δεν είχαν υποχρέωση ούτε να μου απαντήσουν αρνητικά. Ούτε και στις περασμένες εκλογές που έθιξα το θέμα στο Ιντερνετ, δεν σκέφτηκαν ούτε να ζητήσουν συγγνώμη. Τι θα τους κόστιζε η συγγνώμη;

  Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι ρουσφέτι. αυτό προκύπτει από α) το γεγονός ότι βγήκαν στη συνέχεια δικαστικές αποφάσεις υπερ εμού για το συγκεκριμένο θέμα (άσχετα που δεν εφαρμόζονται) και β) γιατί τους έχουμε στη Βουλή όταν σκοπός τους σύμφωνα με τον Κανονισμό τους είναι και να επισημαίνουν πράγματα ώστε ο πολίτης να μην προσφεύγει πάντα στα δικαστήρια; (αμαν είναι και για άλλες δουλειές τα δικαστήρια).

  Με έγραψαν κανονικά, και στη συνέχεια αρνήθηκαν έστω και να ζητήσουν συγγνώμη. Τώρα μου λέτε γιατί εγώ δεν μιμούμαι το Χριστό και να στρέψω την παρειά μου να μου δώσουν και άλλο χαστούκι; (αυτό με συμβουλεύουν οι φανατικοί οπαδοί του Τσίπρα και του Κουβέλη). Και αν το κάνω, θα βοηθήσει αυτό την Αριστερά; Ή μήπως κάποιος καινούργιος Τσίπρας με ωραίο μαλλί, ωραίο πρόσωπο, ωραία μοτοσικλέτα και αλλοδαπή διαθέσιμη για δεξιώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, πάρει τα πάνω του και μαζέψει πάλι ένα 17% όχι οποιωνδήποτε ανθρώπων αλλά ανθρώπων της αριστεράς και το πετάξει κάποτε σαν γόπα στο δρόμο για να το πατήσει και στριφτά με το παπούτσι του. Έτσι γίνονται αυτοί που δυναμώνουν μόνο με συνθήματα και δεν βοηθούν τον συνάνθρωπο όταν είναι η δουλειά τους η ίδια να βοηθήσουν (δεν ζήτησα ρουσφέτι ή διορισμό!).///
  ……..

  Το τέλος όλων αυτών των κομμάτων της κοροϊδίας έρχεται. Όσοι ζήσουμε μετά το τέλος αυτής της λαίλαπας που μας έπεσε – σαν συνέπεια είτε της κοροϊδίας είτε των ανεδαφικών κοροϊδευτικών συνθημάτων «να πληρώσει η πλουτοκρατία», «εμείς θα αγωνιστούμε στους δρόμους» κλπ, κάποτε θα αναγκαστούμε να συμπήξουμε συνεταιρισμούς, βασισμένους στην αδελφοσύνη και την πραγματική και όχι λεκτική αλληλεγγύη. Όσοι αποδεδειγμένα βοηθήσουν το συνάνθρωπό τους, ίσως να έχουν ελπίδες να αποτελέσουν στελέχη ή πυρήνες αυτών των σχημάτων που θα υπάρξουν μετά την καταστροφή της Ελλάδας.