κάντε ένα χώρο για hacking 11


Όταν λέμε hacking δεν μιλάμε για κάποια παράνομη δραστηριότητα… μιλάμε για την επινόηση νέων τρόπων και μεθόδων χρήσης των τεχνολογικών μέσων που έχουμε στην διάθεση μας προκειμένου ώστε να τους δώσουμε νέες δυνατότητες ή να βελτιστοποιήσουμε τις ήδη υπάρχουσες δυνατότητές τους.

Μια από τις γνωστότερες ομάδες που ασχολούνται με το hacking στην ευρώπη είναι το Chaos Computer Club. Το pdf που ακολουθεί αποτελεί μια προσέγγιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χώροι hacking σύμφωνα με δύο μέλη του Chaos Computer Club. Στην χώρα μας δύο εξαιρετικοί χώροι hacking είναι το εργαστήριο του Hel.L.U.G. και τα γραφεία του συλλόγου του AWMN. Δύο πολύ ενεργές κοινότητες που προσφέρουν απίστευτο έργο στο linux και τα μητροπολιτικά δίκτυα αντίστοιχα και έχουν βρει πολύ καλούς τρόπους για αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους.

building a hacker space αρχείο τύπου pdf 6.2 mb


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

11 thoughts on “κάντε ένα χώρο για hacking

 • Σοφία

  “Όταν λέμε hacking δεν μιλάμε για κάποια παράνομη δραστηριότητα…”

  Κάνεις λάθος και δεν με παραξενεύει καθόλου αυτό. Το hacking πάντα ήταν η παραβίαση της ασφάλειας συστημάτων και πάντα θα είναι. Όσο μεγαλύτερη η ασφάλεια και όσο δυσκολότερη η παραβίαση τόσο το καλύτερο. Το hacking πάντα ήταν δραστηριότητα των ικανών, των έξυπνων και των παράτολμων. Όλοι οι υπόλοιποι δεν είναι ευπρόσδεκτοι.

 • http://papavasileiou.wordpress.com/

  Σοφία όχι, το hacking δεν είναι αυτό που περιγράφεις και ευτυχώς δεν έχει σχέση με την παραβίαση της ασφάλειας συστημάτων :). Hackers είναι προγραμματιστές (κυρίως, αλλά όχι αυστηρά) στους οποίους αρέσει να εξερευνούν τις δυνατότητες των συστημάτων, να λύνουν δύσκολα προβλήματα, να μαθαίνουν, να μοιράζονται γνώση. Η hacker culture γεννήθηκε στα αμερικάνικα πανεπιστήμια τη δεκαετία του 60 με επιρροές από τον αναρχισμό και τους hippies και ως εκ τούτου έχει αντιαυταρχικά χαρακτηριστικά. Σήμερα η hacker culture εκφράζεται από το κίνημα του ελεύθερου λογισμικού.

  Πολύ αργότερα τα media άρχισαν να χρησιμοποιούν τον όρο για να περιγράψουν παράνομες δραστηριότητες. Ένας σωστός όρος για αυτές είναι “cracking”.

  Μπορείς να καταλάβεις περισσότερο τη φιλοσοφία των hackers διαβάζοντας το On Hacking του Richard Stallman και το Hacker How To του Eric Raymond.

 • Σοφία

  Ευτυχώς δεν είναι έτσι τα πράγματα. Οι από μέσα το γνωρίζουν καλά, οι από έξω όχι. Είναι προφανές σε ποία κατηγορία ανοίκει ο καθένας.

 • http://gmargari.wordpress.com/

  Ε,χμ, how about Black Hat and White Hat hackers? Ο όρος hackers μπορεί να αναφέρεται και στους δύο, αν και το σωστό μάλλον είναι πως στους πρώτους αναφερόμαστε με τον όρο crackers και στους δεύτερους με τον όρο hackers (or ethical hackers). Για κάποιο περίεργο λόγο, ο όρος “χάκερ” έχει συνδεθεί με τους black hat hackers ή crackers.

  @Σοφία,
  “Οι από μέσα το γνωρίζουν καλά, οι από έξω όχι”

  Ποιοι είναι οι από μέσα και οι απέξω? Πρόκειται περί μυστικής οργάνωσης?! OMG!

  Αν και η wikipedia δεν είναι και η πλέον αξιόπιστη πηγή, διάβασε αυτό: http://en.wikipedia.org/wiki/Hacker_(computing)#Controversy_and_ambiguity

  Σε καμία περίπτωση δεν είναι χάκερ ο βλάκας που είδε ένα bug/exploit στο Joomla και το χρησιμοποίησε για να “χακέψει” το site…

 • Σοφία

  “Ποιοι είναι οι από μέσα και οι απέξω? Πρόκειται περί μυστικής οργάνωσης?! OMG!”

  Χαχα, πραγματικά πιστεύεις ότι επειδή δεν υπάρχουν πλέον δημοσιεύσεις απο teso ή adm (για παράδειγμα) στο σκουπιδότοπο που λέγετε www, δεν υπάρχουν και πουθενά αλλού; Αν πιστεύεις ότι μπορείς να ανοίξεις τον browser σου ή τον irc client σου και να βρεις αληθινούς hackers είσαι απλά “από έξω”.

  Το επιχείρημά σου για “χακευμένα” sites από έτοιμα εργαλεία και script kiddies και το κατά πόσο αυτό ορίζει τι είναι hacking είναι τόσο αυταπόδεικτο που δεν θα το σχολιάσω.

  Δεν πρόκειται να απαντήσω παραπέρα εδώ.

 • elkos Post author

  @ Σοφία

  Ίσως κάνω λάθος… δεν είμαι hacker κατά καμία έννοια του όρου και νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε και οι δύο πάνω σε αυτό.

  Θέλω να πιστεύω όμως ότι το κείμενο “building a hacker space” στο οποίο αναφέρομαι στο άρθρο μου είναι χρήσιμο κατά κύριο λόγω σε και σε γκρούπ όπως τα Wireless Metropolitan Networks και τα Linux User Groups που δεν είναι ομάδες hacker αλλά σίγουρα αποτελούν μια ενδιαφέρουσα εναλακτική προσέγγιση των υφιστάμενων τεχνολογικών μέσων.

 • http://gmargari.wordpress.com/

  Το hacking πάντα ήταν η παραβίαση της ασφάλειας συστημάτων και πάντα θα είναι.

  Αυτό είναι τόσο σωστό όσο να πω ότι ο υπολογιστής δημιουργήθηκε για να παίζουμε Diablo II και πάντα έτσι θα είναι.

  Αν πιστεύεις ότι μπορείς να ανοίξεις τον browser σου ή τον irc client σου και να βρεις αληθινούς hackers είσαι απλά “από έξω”.

  Τι θα πει “αληθινός hacker”? Ο τύπος αυτός είναι ή δεν είναι hacker (linux kernel hacker, συγκεκριμένα)? Κι όμως, τη τύχη, τον βρήκα μέσω του browser! Αρα ειμαι ή δεν είμαι “απ έξω”?

  Δεν έχεις ακούσει π.χ. για kernel hacking? Τι σχέση μπορεί να έχει το συγκεκριμένο hacking με την παραβίαση της ασφάλειας των συστημάτων? Πείσε για παράδειγμα με τα επιχειρήματα σου αυτό τον kernel hacker πως προσπαθεί “να παραβιάσει την ασφάλεια των συστημάτων”, σύμφωνα με τα λεγόμενα σου.

  Και γω δε νομίζω πως υπάρχει λόγος να συνεχίσω να γράφω σχόλια.

 • elkos Post author

  @ gmargari

  Και γω δε νομίζω πως υπάρχει λόγος να συνεχίσω να γράφω σχόλια.

  Ελπίζω να αναφέρεσαι στο συγκεκριμένο post και όχι σε όλο blog!