προς τον πρόεδρo Ομπάμα:παρακαλούμε λάβετε υπ’όψιν σας το λογισμικό ανοιχτού κώδικα.


Εκπρόσωποι από εταιρείες τις Ηνωμένες Πολιτείες που δραστηριοποιούνται στο λογισμικό ανοιχτού κώδικα έστειλαν μια ανοιχτή επιστολή στο Πρόεδρο Ομπάμα ζητώντας του να λάβει υπ’όψιν του το λογισμικό ανοιχτού κώδικα κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του. Παρακάτω ακολουθεί μια ελεύθερη μετάφραση του κειμένου για να πάρετε μια γρήγορη ιδέα.

Αγαπητέ Πρόεδρε Obama,
Συγχαρητήρια για την ιστορική και άνευ προηγουμένου προεδρική σας νίκη. Εμείς, οι συγγραφείς, είμαστε υπερήφανοι που ζούμε και εργαζόμαστε στη χώρα που σας εξέλεξε και ελπίζουμε η Προεδρία σας να είναι όσο επιτυχής ήταν η καμπάνιας σας για την προεδρία.
Καθώς οι επαγγελματίες και τα στελέχη ανάπτυξης λογισμικού ενθαρρύνθηκαν να μελετήσουν το νομοσχέδιο σας για να μπουν τα Αμερικανικά ιατρικά αρχεία στον 21ου αιώνα. Συμφωνούμε ότι η τυποποίηση των ιατρικών αρχείων σε ψηφιακή μορφή, θα μειώσει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα, τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης που οι Αμερικανοί λαμβάνουν, καθώς και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Πιστεύουμε επίσης στον κρίσιμο ρόλο του λογισμικού ανοικτού κώδικα για τη δημιουργία των εφαρμογών και των υποδομών που απαιτούνται για την υποστήριξη ηλεκτρονικών ιατρικών φακέλων και άλλων κυβερνητικών τεχνολογικών έργων που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνσγ. Το ανοιχτό λογισμικό έχει ήδη οδηγήσει σε δραματική μείωση του κόστους σε πολλούς τομείς της τεχνολογίας, όπως:

• φιλοξενία & υποδομής εφαρμογών, χάρη σε ανοιχτού κώδικα λειτουργικά συστήματα, διακομιστές εφαρμογών, και άλλα προϊόντα, όπως το Linux, Apache, Tomcat, και άλλα?
• την ανάπτυξη εφαρμογών και την ανάπτυξη τους, χάρη σε εργαλεία, όπως Eclipse, η Ruby on Rails, Subversion, και πολλά, πολλά άλλα
• επικοινωνία και συνεργασία, χάρη σε ανοιχτού κώδικα εφαρμογές, όπως το OpenOffice και τo WordPress.
Όμως, το λογισμικό ανοιχτού κώδικα δεν είναι μόνο για την παροχή λύσεων σε γενικά προβλήματα. Eπίσης έχει αρχίσει να παράγει λύσεις για συγκεκριμένα, “κάθετης” βιομηχανίας προβλήματα. Ένα παράδειγμα είναι τo  TriSano ™ από την Collaborative Software Initiative, ένα ανοικτού κώδικα, επικεντρωμένο στον πολίτη σύστημα διαχείρισης και επιτήρησης  μολυσματικών ασθενειών, των περιβαλλοντικών κινδύνων, και η βιοτρομοκρατίκων επιθέσεων. Επιτρέπει στους τοπικούς, πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς φορείς την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τελικά την πρόληψη της ασθένειας και του θανάτου. To TriSano εγκαταστάθηκε σε όλη την πολιτεία της Γιούτα τη μέρα που γίνατε τον Πρόεδρός μας.
Όπως έχετε πει, θα πρέπει να κριθούμε με βάση αυτό που θα κατασκευάσουμε, όχι με αυτό που καταστρέφουμε. Η οικοδόμηση του λογισμικού υψηλής ποιότητας σε πολύ χαμηλότερο κόστος μέσω της συνεργασίας θα αποτελέσει καταλύτη για την καλή δουλειά μεταξύ την βιομηχανία ανάπτυξης λογισμικού και το θέμα τους ειδικούς, όπως οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, στο δημόσιο τομέα.

Το ανοιχτό λογισμικό προσφέρει διαφάνεια στην ανάπτυξη λειτουργίας του. Δεν υπάρχουν “μαύρα κουτιά” στο λογισμικό ανοιχτού κώδικα και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να μαντέψετε τι γίνεται “πίσω από τα παρασκήνια.” Σε τελική ανάλυση, αυτό σημαίνει ένα καλύτερο προϊόν για όλους, διότι υπάρχει διαφάνεια σε κάθε επίπεδο της εφαρμογής, από το χρήστη ως τα δεδομένα της εφαρμογής. Επιπλέον, το λογισμικό ανοιχτού κώδικα προβλέπει ανεξαρτησία πλατφόρμας, η οποία καθιστά γρήγοροτερες εγκαταστάσεις που ωφελούν τους πολίτες μας πολύ πιο εύκολα και ρεαλιστικά.
Για τους λόγους αυτούς, σας παρακαλούμε θερμά να καταστεί υποχρεωτική η εξέταση της παροχής του πυγαίου κώδικα μιας εφαρμογής λογισμικού (ανοικτής ή κλειστής) στο πλαίσιο κυβερνητικής διαδικασίας απόκτησης τεχνολογίας, όπως σήμερα εξετάζεται οι προσβασιμότητα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες(όπως ορίζεται από το  section 508).
Κύριε Πρόεδρε, πιστεύουμε ότι η βιομηχανία ανοιχτού κώδικα αλλάζει τον κόσμο της ανάπτυξης λογισμικού σε πολλούς από τους τρόπους που έχετε υποσχεθεί ότι θα αλλάξετε την αμερικανική πολιτική. Οι αρχές του ανοικτού κώδικα καθρεφτίζουν εκείνες που προωθείσατε στην καμπάνια σας: την Ελπίδα, την Αλλαγή, και του Ανοίγματος. Εμείς, οι υπογράφοντες, ειλικρινά ελπίζουμε ότι θα κάνετε τη χρήση του λογισμικού ανοιχτού κώδικα μια βασική συνιστώσα της νέας τεχνολογίας σε κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών που τίθεται κατά τη διάρκεια της Προεδρίας σας.
Το ανοιχτό λογισμικό είναι πραγματικά μόνο η κορυφή του παγόβουνου για την αλλαγή του τρόπου λειτουργείας της κυβέρνησης. Θέλουμε να σας ενθαρρύνουμε να βρούμε τρόπους για κυβερνήσεις και οργανισμούς να συνεργάζονται μαζί για την εξεύρεση λύσεων κάτι που, τελικά, είναι καλύτερο από το άθροισμα όλων των μεμονωμένων προσπαθειών σε συνδυασμό με πολύ χαμηλότερο κόστος για κάθε συμμετέχοντα. Το ανοιχτό λογισμικό ενθαρρύνει την συνεργασία αυτού του είδους κάνωντας διαθέσιμα τα αποτελέσματα των προηγούμενων επιτυχών προσπάθειων σε άλλους  με παρόμοιους στόχους και ανάγκες.

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο που δώσατε για να διαβάσετε την επιστολή αυτή. Είναι ενθαρρυντικό να έχουμε, ως πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ένας άνθρωπο που εκτιμά το ρόλο της επιστήμης και της τεχνολογικής καινοτομίας ως μέρος του μεγαλύτερου ρόλου της Αμερικής ως παγκόσμιας ηγέτιδας, και που επιθυμεί να τονώσει και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη στην Αμερική σε αυτούς τους τομείς.
Σας ευχαριστούμε.

David Christiansen
Senior Developer
Collaborative Software Initiative
www.techdarkside.com

Stuart Cohen
Chief Executive Officer
Collaborative Software Initiative
www.csinitiative.com

John Powell
Chief Executive Officer
Alfresco
www.alfresco.com

Carl Erickson, PhD
President
Atomic Object
www.atomicobject.com

Chris Gladwin
CEO
Cleversafe
www.cleversafe.com

Don Klaiss
Chief Executive Officer
Compiere
www.compiere.com

Javier Soltero
Chief Executive Officer
Hyperic
www.hyperic.com

Roger Burkhardt
Chief Executive Officer
Ingres
www.ingres.com

Deb Woods
Vice President, Product Management
Ingres
www.ingres.com

Brian Gentile
Chief Executive Officer
Jaspersoft
www.jaspersoft.com

Rick Jung
Chief Operating Officer
Medsphere
www.medsphere.com

Ross Mason
Chief Technology Officer & Co-Founder
MuleSource
www.mulesource.com

Steven L. Grandchamp
President and CEO
OpenLogic
www.openlogic.com

Mark de Visser
CEO
Sonatype
www.sonatype.com

Bertrand Diard
Chief Executive Officer & Co-Founder
Talend
www.talend.com

Anthony Gold
President, Open Solutions Alliance
Vice President, Unisys Open Source Business
www.unisys.com

Scott C. Sanchez
Chief Architect
Unisys Open Source Business
www.unisys.com

Το εν λόγω κείμενο έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις από διάφορα άτομα που ασχολούνται με την βιομηχανία λογισμικού. Κατά την γνώμη μου, το ελεύθερο λογισμικό αποτελεί μια βιώσιμη λύση ανάπτυξης εφαρμογών λογισμικού καθώς είναι περισσότερο resource-effective σε σχέση με κλειστό λογισμικό. Το αν και το κατά πόσο και με ποιόν τρόπο η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να στηρίζει το ανοιχτό λογισμικό είναι κατά την γνώμη μου πολιτικό ζήτημα στο οποίο υπάρχουν πολλές τάσεις.

Η επιστολή αυτή όμως πρέπει να επισημανθεί ότι χαρακτηρίστηκε από πολλούς ότι περισσότερο είχε σαν στόχο να προωθήσει το TriSano παρά να προκαλέσει αλλαγές στις κυβερνητικές πολιτικές που θα είχαν αποτελέσματα στο σύνολο του ελευθερου λογισμικού. Από την άλλη πρέπει να τονιστεί ότι οι Christiansen και Cohen που υπογράφουν πρώτοι το εν λόγω κείμενο είναι και στελέχη της Collaborative Software Initiative που αναπτύσσει το TriSano μαζί με την κοινότητα. Μάλιστα ο Cohen είχε πρόσφατα γράψει ένα άρθρο στο Businessweek αναφέρωντας ότι το μοντέλο χρηματοδώτησεις “λογισμικό ως υπηρεσία” (software as a service) στο οποίο βασίζεται η χρηματοδότηση πολλών προγραμμάτων ανοιχτού λογισμικού δεν είναι βιώσιμο.

Ανεξάρτητα από τα κίνητρα των συγγραφέων η κυβέρνηση του πρόεδρου Ομπάμα πιθανών να έχει κάποιο ενδιαφέρον στο θέμα του ανοιχτού λογισμικού αλλά από την άλλη εδώ και πολλά χρόνια τεράστιων τμήμα των τεχνολογικών υποδομών της χώρας βασίζεται σε λογισμικό κλειστού κώδικα και η “μετανάστευση” σε ανοιχτού κώδικα υποδομές μπορεί να αποδειχθεί μια πολύ επώδυνη και δύσκολη διαδικασία αν δεν γίνει σταδιακά και μελετημένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ιστοσελίδα των προγραμμάτων ανοιχτού κώδικα του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ ForgeMil η όποια λίγες μέρες μετά το ντεπούτο της είναι πλέον μη-προσβάσιμη.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε