H Oracle αγοράζει την Sun! Πως επηρεάζει αυτό το ελεύθερο λογισμικό; 10


Αντι των αρχικών σεναρίων και μετέπειτα σεναρίων που έφεραν την Sun να αγοράζεται από την IBM τελικά η Sun εξαγοράστηκε από την Oracle σύμφωνα με ανακοίνωση της τελευταία. Ο Obsenthryl και ο Β. Λούρδας ήδη έχουν διατυπώσει τις σκέψεις τους πάνω σε αυτό, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για δύο πολύ μεγάλες εταιρείες που όμως βρίσκονται σε κομβικό σημείο στην ιστορία τους. (update: επίσης ενδιαφέρουσες απόψεις θα δείτε στο ιστολόγιο του Ventrix και του Superuser)

Sun Microsystems, Santa ClaraΗ Sun βλέπετε εδώ και πολλά χρόνια έχει σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα. Ο λόγος είναι ότι αν και εξαιρέσει κανείς το τμήμα πώλησης server (μια αγορά που είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική και κυριαρχείται από την IBM και την HP) η εταιρία έχει δυσκολία συγκέντρωσης εσόδων τον τελευταίο χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι  η μετοχή της Sun έπεσε κατά 80% από το Νοέμβριο του 2007 στον Νοέμβριο του 2009 σύμφωνα με τους New York Times. Όμως η Sun έχει συμβάλει απίστευτα στην ανάπτυξη ελεύθερου λογισμικού.  Από τις σημαντικότερες κινήσεις της εταιρείας είναι η αλλαγή της άδειας της γλώσσας προγραμματισμού  Java σε GPL. Σημαντικότατη επίσης είναι και η διάθεση του λειτουργικού συστήματος (με τα εκπληκτικά feature όπως το ZFS) OpenSolaris κάτω από την άδει CDDL (που μοιάζει πολύ με την άδεια του Firefox), η Sun πριν μερικά χρόνια αγόρασε και την MySQL AB την εταιρεία πίσω από την βάση δεδομένων MySQL. Επίσης έχει εξαγοράσει την Innotek κατασκευάστρια του  VirtualBox που κυκλοφορεί και σε ελεύθερη έκδοση και σε κλειστή. Περιτό να αναφέρω ότι με τόση δραστηριότητα η Sun συχνά θεωρείται από πολλούς ως η εταιρεία που έχει την μεγαλύτερη προσφορά στο χώρο του ελεύθερου λογισμικού (αν όχι, τότε είναι τουλάχιστον στις 3 μεγαλύτερες).Επίσης ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα της Sun είναι το OpenOffice, που παρά την ελεύθερη άδεια του (LGPL) ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη του έχουν οι developers της Sun.

oracleΗ Oracle από την άλλη είναι μια από της μεγαλύτερες εταιρίες βάσεων δεδωμένων στο κόσμο. Πρόσφατα η Oracle έφτιαξε το δικό της “επιχειρηματικό” Linux με την ονομασία Unbrakeable Linux που στην πραγματικότητα βασίζεται στο Red Hat Enterprise Linux. Με την κίνηση αυτή η Oracle γίνεται ηγέτιδα στο ελεύθερο λογισμικό και πλέον είναι σε θέση να παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανάπυξη του.

Προσωπικά πιστεύω ότι εάν οι άνθρωποι της Oracle και ειδικά ο χαρισματικός της CEO Larry Ellison δουν τις ευκαιρίες που δίνει σε μια εταιρία (ειδικά όταν αυτή έχει το μέγεθος και αξία της Oracle) το ελεύθερο λογισμικό δεν θα διστάσουν να χρηματοδοτήσουν την περαιτέρο ανάπτυξη των προγραμμάτων στα οποία ήταν αναμεμιγμένη η Sun.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

10 thoughts on “H Oracle αγοράζει την Sun! Πως επηρεάζει αυτό το ελεύθερο λογισμικό;

 • Μιχάλης Ιατρού

  Όμως η Sun έχει συμβάλει απίστευτα στην ανάπτυξη ελεύθερου λογισμικού. […]
  Περιτό να αναφέρω ότι με τόση δραστηριότητα η Sun συχνά θεωρείται από πολλούς ως η εταιρεία που έχει την μεγαλύτερη προσφορά στο χώρο του ελεύθερου λογισμικού […]

  Η Sun «ανακάλυψε» το Open Source όταν η ίδια είχε ήδη αρχίσει να παίρνει τη κάτω βόλτα και όταν πλέον το OSS ήταν mainstream.

  Όπως και να ‘χει, ελπίζω τώρα, στα χέρια της Oracle, το ZFS να γίνει GPL και να το δούμε στο Linux (όχι πως στην Oracle καίγονται για το OSS, κι αυτοί μόνο για το πως θα κλείσουν το επόμενο τρίμηνο ενδιαφέρονται).

 • Eleftherios Kosmas Post author

  Μιχάλης Ιατρού:
  Η Sun «ανακάλυψε» το Open Source όταν η ίδια είχε ήδη αρχίσει να παίρνει τη κάτω βόλτα και όταν πλέον το OSS ήταν mainstream.Όπως και να ‘χει, ελπίζω τώρα, στα χέρια της Oracle, το ZFS να γίνει GPL και να το δούμε στο Linux (όχι πως στην Oracle καίγονται για το OSS, κι αυτοί μόνο για το πως θα κλείσουν το επόμενο τρίμηνο ενδιαφέρονται).

  Μάλλον έχεις δίκιο ήδη τα πρώτα στοιχεία παρακμής της Sun είχαν ήδη αρχίσει να φαίνονται, μακάρι το ZFS να γίνει GPL θα ήταν εξαιρετικό να το δούμε στο Linux, αν όχι ευτυχώς υπάρχει και το brfs.

 • Panagiotis Atmatzidis

  Αν ψάχνετε εταιρία που να ενδιαφέρεται για την “κοινωνική” υπόσταση του λογισμικού τότε καλύτερα να αλλάξετε επάγγελμα γιατί σε αυτόν τον πλανήτη χλωμό να γίνει κάτι τέτοιο. Απλά το open source σε πολλές περιπτώσεις κάνει καλό, αλλά από μόνο του, ως οικονομικό μοντέλο δεν μπορεί να επιτύχει, οπότε λογικό είναι να το αποφεύγουν οι εταιρίες.

  Από την άλλη, προσωπικά βλέπω σε πολλές λίστες συζήτησης τους χρήστες να αλλάζουν τις βάσεις των websites τους από mysql σε ps-sql πριν ακόμη βγάλει κάποια ανακοίνωση η Oracle, σκούρα τα πράγματα.

 • ikd

  δεν υπάρχει λόγος να κρατήσει η Oracle την MySQL και προβλέπω δυσοίωνο το μέλλον της.

  Ι.

 • Eleftherios Kosmas Post author

  Panagiotis Atmatzidis: Αν ψάχνετε εταιρία που να ενδιαφέρεται για την “κοινωνική” υπόσταση του λογισμικού τότε καλύτερα να αλλάξετε επάγγελμα γιατί σε αυτόν τον πλανήτη χλωμό να γίνει κάτι τέτοιο. Απλά το open source σε πολλές περιπτώσεις κάνει καλό, αλλά από μόνο του, ως οικονομικό μοντέλο δεν μπορεί να επιτύχει, οπότε λογικό είναι να το αποφεύγουν οι εταιρίες.Από την άλλη, προσωπικά βλέπω σε πολλές λίστες συζήτησης τους χρήστες να αλλάζουν τις βάσεις των websites τους από mysql σε ps-sql πριν ακόμη βγάλει κάποια ανακοίνωση η Oracle, σκούρα τα πράγματα.

  ikd: δεν υπάρχει λόγος να κρατήσει η Oracle την MySQL και προβλέπω δυσοίωνο το μέλλον της.Ι.

  Αυτό είναι πολύ άσχημο για την MySQL ωστόσο νομίζω ότι αν η Oracle εγκαταλείψει το project ένα Fork ίσως είναι βιώσιμη λύση.

 • ikd

  Για το θέμα αυτό, έγραψε σχετικά ο Matt του wordpresss. Εν ολίγοις, λόγω της GPL, το wordpress μπορεί να εξακολουθεί να λειτουργεί όπως και τώρα μετά από πολλά χρόνια, άσχετα τι θα γίνει με την MySQL και τα κέφια του Λάρρυ.

  Ι.

 • Eleftherios Kosmas Post author

  ikd: Για το θέμα αυτό, έγραψε σχετικά ο Matt του wordpresss.Εν ολίγοις, λόγω της GPL, το wordpress μπορεί να εξακολουθεί να λειτουργεί όπως και τώρα μετά από πολλά χρόνια, άσχετα τι θα γίνει με την MySQL και τα κέφια του Λάρρυ.Ι.

  Ναι και νομίζω ότι θα δούμε πολλές εφαρμογές που θα επιλέγει ο χρήστης τι database θέλει π.χ. MySQL,PostgreSQL ή SQLite

 • Νικος

  Για τα εργαλεία που ανπεπτυξε η sun πχ Netbeans τι βλέπετε? Θα τα συνεχίσει η oracle ή θα τα παρατήσει στο έλεος του θεού?

 • Eleftherios Kosmas Post author

  Νικος: Για τα εργαλεία που ανπεπτυξε η sun πχ Netbeans τι βλέπετε? Θα τα συνεχίσει η oracle ή θα τα παρατήσει στο έλεοςτου θεού?

  Κανείς δεν ξέρει μέχρι στιγμής, θα εξαρτηθεί από αν η Oracle κατατρέχεται από το σύνδρομο “not invented here”. Είμαι της άποψης ότι project σαν το Netbeans δεν κοστίζουν παρά ένα πολύ μικρό κλάσμα του ετήσιου κύκλου εργασιών της εταιρείας. Κατά συνέπεια δεν βρίσκω λόγω να μην συνεχίσει την επένδυση στο εν λόγω (αλλά και σε παρόμοια) project.