με το βλέμμα ενός 15χρoνου! 20


Πριν δύο μέρες έλαβα ένα email από τον Γιάννη έναν 15χρονο αναγνώστη του elkos.gr, ο Γιάννης είχε γράψει τις σκέψεις του και στο e-pcmag και θα ήθελε να τις μοιραστεί με εμένα και όποιον τυχαίνει να διαβάζει αυτό το blog.

Όταν διάβασα ότι οι κυβέρνηση θα διαθέσει 120.000 φορητούς υπολογιστές σε μαθητές γυμνασίου κατενθουσιάστηκα (για την ακρίβεια δεν είναι δωρεάν φορητοί Η/Υ αλλά κουπόνια τον 400-500 ευρώ που θα προορίζονται για αγορά H/Υ). Δεν λέω αξιέπαινη η κίνηση της κυβέρνησης (να διαθέσει υπολογιστές ) ,αλλά η κυβέρνηση κινείται προς λάθος κατεύθυνση. Αγοράζοντας 120.000 φορητούς υπολογιστές με προ εγκαταστημένα windows είναι σαν να δίνεις (120.000 Η/Υ *100euro το OS ) παραπάνω απο 10 εκατομμύρια ευρώ μόνο στην M$ (Microsoft) κάθε χρόνο!!!

Για να καταλάβουμε την αξία των χρημάτων είναι σαν να δωρίζουμε στην Μ$ , 5 σχολεία το χρόνο, έτσι επειδή αγαπούμε τον κ. Βασίλη Πορτάκια (γνωστός και ως Β.Gates) και την εταιριούλα του.

Αυτή την φιλο-microsoftιακή πολιτική της χώρας μας δέν την καταλαβαίνω. Πληροφορικά ,οι Ευρωπαίοι αρχίζουν σιγά σιγά να δίνουν πόρτα στον Πορτάκια…

Ο διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός One Laptop per Child (OLPC), ιδρύθηκε από τον Καθ. Ν. Νεγκροπόντε ιδρυτή του Media Lab του MIT,έχει σκοπό να δημιουργήσει έναν τόσο φθηνό φορητό υπολογιστή, ώστε κάθε παιδί στον κόσμο να μπορεί να έχει πρόσβαση στη γνώση και στη νέα τεχνολογία, και στόχος του είναι να δώσει στα παιδιά όλου του κόσμου ευκαιρίες να μάθουν να εξερευνούν και να εκφράζονται. Οι υπολογιστές θα διανέμονται αποκλειστικά και απευθείας στα σχολεία μέσα από κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Παρά το πολύ χαμηλό κόστος του, ο υπολογιστής, λόγω του έξυπνου σχεδιασμού, έχει δυνατότητες εφάμιλλες με εκείνες ενός σύγχρονου φορητού υπολογιστή.

Κατά τη γνώμη μου είναι απαράδεκτο από μέρος της κυβέρνησης να απορρίπτει λύσεις όπως το OLPC ( One Laptop Per Child) , ιδιαίτερα αγνοώντας την προσπάθεια εξελληνισμού του OLPC, ( που νομίζω ότι έχει ολοκληρωθεί ), και το γεγονός ο,τι αυτός ο υπολογιστής στοιχίζει μόνο 200 $ (με προ εγκατεστημένο λειτουργικό , Linux ) δηλαδή (120.000 * 200) 24 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 48 εκατομμυρίων ευρώ που θα στοίχιζε .

Επίσης υπάρχουν πάρα πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα για Linux , λ.χ Kalzium , που είναι “ευκολοπροσβάσιμα” χάρις τους διαχειριστές πακέτων.

Θα μου πείτε : και πού ξέρει ο κόσμος να χειρίζεται Linux…?

Γιαυτό υπάρχουν τα οργανωμένα κράτη σαν την Ελλάδα (ουδέν σχόλιο πάνω σε αυτό 😛 ).

Πολύ απλά (όπως το βλέπω) θα μπορούσε να προσλάβει άνεργους καθηγητές πληροφορικής που έχουν γνώση πάνω στο θέμα για να εξοικειώσουν τους μαθητές με τα νέα τους εργαλεία , πριν την σχολική χρονιά.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Αν δεν κάνω λάθος το κουπόνι καλύπτει την αγορά υπολογιστή συνεπώς ο χρήστης έχει την δυνατότητα να επιλέξει τι λειτουργικό σύστημα επιθυμεί στο μηχάνημα του. Σωστά; Είναι στα χέρια μας ως καταναλωτές όταν αγοράζουμε υπολογιστή από ένα κατάστημα να ζητούμε να μην μας εγκατασταθεί κάποιο λειτουργικό σύστημα και να εγκαταστήσουμε μόνοι μας Linux. Στην εποχή μας με λίγο ψάξιμο στην αγορά μπορεί κανείς να βρει μηχανήματα με προεγκατεστημένο Linux. Φυσικά η αλήθεια είναι ότι είναι κάπως απίθανο 120.000 άτομα επιλέξουν Linux για τον προσωπικό τους υπολογιστή αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι έχουν δικαίωμα επιλογής.

Συμφωνώ με το λογικό συμπέρασμα ότι εάν η χώρα μας συμμετήχε στο OLPC υιθθετώντας το σαν εκπαιδευτική πλατφόρμα βασισμένη στο Linux τα οφέλη θα ήταν πολλαπλάσια και σε διαβεβαιώ ότι έχωντας δοκιμάσει το περιβάλλον εργασίας του OLPC δεν χρειάζεται να έχει ο χρήστης ιδιαίτερη εμπειρία με τους υπολογιστές πόσο μάλλον με το Linux για να το χρησιμοποιήσει.

Αν ήμουν στην θέση ενός ανθρώπου σκέφτεται να αγοράσει υπολογιστή θα ακολουθούσα την εξής απλή λογική σειρά.


mindmap

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι σύμφωνα με την EULA των Windows μπορείς να ζητήσεις μια μικρή αποζημίωση από το κατασκευαστή του υπολογιστή σου αν δεν τα χρησιμοποιήσεις αλλά αυτό σημαίνει ότι θα σε ψιλοταλαιπωρήσουν μέχρι να πάρεις 75-100 της OEM έκδοσης των Windows.

Όσο αφoρά το OLPC πολύ φοβάμαι ότι η Ελλάδα θα επέλεγε την έκδοση με τα Windows XP. Συμφωνώ ότι υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί καθηγητές πληροφορικής που όχι μόνο έχουν μάθει σε πολλά παιδιά για την ύπαρξη του Linux αλλά έχουν συνδράμει άμεσα στο Ελεύθερο Λογισμικό στην Ελλάδα.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

20 thoughts on “με το βλέμμα ενός 15χρoνου!

 • Tasos

  Καλά όλα αυτά, αλλά μήπως το κουπόνι έχει αυτή την τιμή λόγω της οικονομικής συμφωνίας MS-Ελλάδα? Επίσης φαντάζεστε τον χαμό στην ταξη οταν ο καθε μαθητης θα εχει το δικο του λειτουργικο ή τη δική του διανομή λινουξ? Και με τον καθηγητη να λέει τα απίστευτα. Ίσως ρίξει και αποβολές στους μαθητες με λινουξ. Πέρα απο την πλάκα, πρόκειται για μια καλη κινηση που, όπως τα πάντα σε αυτη τη χωρα, θα μπορουσε να ηταν καλυτερη. Όσο για το OLPC,Καλά όλα αυτά, αλλά μήπως το κουπόνι έχει αυτή την τιμή λόγω της οικονομικής συμφωνίας MS-Ελλάδα,επειδή δε γνωρίζω, το απορρίψαμε εμείς, ή δεν είμαστε δικαιούχοι σαν κράτος;
  Όπως και να ‘χει, αυτό ήταν μονο η αρχη. Όταν με το καλό δώσουν σε όλους τους μαθητες ΗΥ, τότε ίσως σκεφτουν καλύτερα το κοστος και, ποιος ξέρει, ίσως να μην πληρώνουν για τα παραθυρα και να αναγκαστει ο μαθητης να τα εγκαταστησει. Βεβαια ίσως με αυτον τον τροπο θα εχουμε κι αλλους πειρατες. Εκεί πρεπει να δρασουν οι κοινοτητες ΕΛΛΑΚ και να κανουν γνωστο το λινουξ.
  Αυτα τα ολιγα απο μενα…

 • alekos

  Ωραίο post
  Αρχικά ας μην τα βλέπουμε όλα μαύρα και ας δούμε με θετική ματιά ότι καθυστερημένα μεν επιτέλους δε δίνονται επιδοτήσεις για την αγορά Η/Υ. Βέβαια αναρωτιέμαι πότε θα σταματήσει το χαράτσι της φορολόγησης με 19% των Η/Υ. Αυτό όμως που θα έπρεπε να κάνει το υπουργείο είναι μαζί με το κουπόνι να δίνεται και ένας μικρός οδηγός (2-3 σελίδες) που να αναφέρει στους μαθητές ποιες είναι οι επιλογές τους σχετικά με το λειτουργικό σύστημα και το ΕΛΛΑΚ γενικά.
  Όσο για το OLPC δεν νομίζω ότι είναι η κατεύθυνση στην οποία θα πρέπει να κινηθούμε, μετά από ομιλία που παράθεσε ο Μιχάλης Μπλέτσας (βλ wikipedia) η αίσθηση που μου έχει μείνει είναι ότι το project είχε σκοπό να ικανοποιήσει ειδικές ανάγκες που έχουν αναπτυσσόμενες χώρες. Η χώρα μας μπορεί χαλαρά να στραφεί σε καλύτερες λύσεις χωρίς βέβαια να υποβαθμίζω την όλη προσπάθειας για το OLPC.
  Για να μην σας κουράζω για μένα όλα είναι θέμα πληροφόρησης, στα 20 μου απέκτησα inet και μέσω αυτού έμαθα για το linux και το υιοθέτησα με κλειστά μάτια. Ας φροντίσουν λοιπόν οι καθηγητές πληροφορικής να ενημερώνουν τους μαθητές για τις επιλογές τους και από εκεί και πέρα όλα είναι θέμα προσωπικών επιλογών.

 • ctrl-alt-backspace

  Και περαν των vista που αναφερει πιο πανω ο Γιωργος, στη Κυπρο δεν υπαρχει ΚΑΜΙΑ προνοια για τη χρηση των laptop στα σχολεια. Οι μονες τους χρησεις απο τους μαθητες ειναι να παιζουν WOW και να chattαρουν στο MSN.
  Στην Ελλαδα τουλαχιστον, θα δωσουν βιβλια σε μορφη ebook.

 • mperedim

  Συμφωνώ ότι υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί καθηγητές πληροφορικής που όχι μόνο έχουν μάθει σε πολλά παιδιά για την ύπαρξη του Linux αλλά έχουν συνδράμει άμεσα στο Ελεύθερο Λογισμικό στην Ελλάδα.

  Συμφωνείς; Πώς; Τους μετρήσαμε κάπως; Εγώ απλά θα πω ότι διαφωνώ καθότι από την προϋπηρεσία μου ένα φεγγάρι στο sch.gr είδα μια εικόνα πραγματικά διαλυμένων εργαστηρίων, για τα οποία ούτε οι υπεύθυνοι ούτε οι καθηγητές πληροφορικής (που θα μπορούσαν αφιλοκερδώς να ασχολούνται με αυτά) έχουν αλλάξει ιδιαίτερα. Το ότι οι υπεύθυνοι πλέον έχουν συντάξει και οδηγό για Ubuntu Linux δε σημαίνει ότι θα κάνουν καλύτερο maintenance στα εργαστήρια, (αν θέλω να γίνω πολύ κακός θα ισχυριστώ ότι) μάλλον το αντίθετο θα συμβεί οι εν λόγω υπεύθυνοι ήταν Windows experts, απλά όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία MS-κράτους κοντοστάθηκαν λίγο και είπαν κάτσε μας τρώνε το φαί εδώ, τι θα φάμε στο μέλλον. Ονόματα μην πούμε, υπολήψεις ας μη θίξουμε απλά ας πούμε ότι το ίδρυμ^H^H^H^H^H που δουλεύουν οι υπεύθυνοι είναι γνωστό Microsoft μαγαζί και από ανθρώπους που ξέρουν κυρίως από Exchange και Windows XP μην περιμένουμε πολλά.

  Όσο για τους πολλούς καθηγητές πληροφορικής 17 άτομα [1] δεν είναι πολλά. ΟΚ, δεν είναι οι μόνοι αλλά δεν είναι πολλά.

  [1] https://launchpad.net/~linux.sch.gr

 • john

  Ευχαριστώ πολύ τον κ. Κοσμά που προώθησε την σκέψη μου.
  (Και η μεγάλη ειρωνεία)
  Όσον αφορά το OLPC το ανέφερα διότι το αναπτύσει ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και προορίζεται για μαθητές.
  Σίγουρα καλύτερα ένα asus eee pc :).
  Η κύρια ιδέα που έγραψα το κείμενο ήταν ότι τόσα χρήματα θα πηγαίνουν στην Microsoft κάθε χρόνο(1)
  (και ας είμαστε ειλικρινής πόσοι μαθητές α’ γυμνασίου θα αγοράσουν Η/Υ με Linux, ελάχιστοι..)
  Το laptop θα πρέπει να το δώ (ως μαθητής) ως εκπαιδευτικό εργαλείο και όχι ως φορητό μέσω για να μπαίνω στο hi5,facebook,msn απο το ασύρματο δίκτυο του δήμου ή του καθένα…
  Όταν πρωτοέβαλα Linux και είδα το τμήμα educatiοn στον διαχειρηστή πακέτων του Ubuntu ,μπήκα απο περιέργεια να δω τι έχει. Όταν είδα τι ποικιλία προγραμμάτων είχει , έπαθα πραγματικά την πλάκα μου και φυσικά εγκατέστησα πολλά απο αυτά .
  Απο τότε είδα τον υπολογιστή ως εκπαιδευτικό εργαλείο και ομολογώ με έχει βοηθήσει σε ικανοποιητικό βαθμό στην πρόοδο μου στο σχολείο και σε άλλους τομείς.

  Κάλη η προσπάθει της κυβέρνησης.Η επόμενη φουρνία χρειάζεται Linux.

 • Eleftherios Kosmas Post author

  Tasos: Καλά όλα αυτά, αλλά μήπως το κουπόνι έχει αυτή την τιμή λόγω της οικονομικής συμφωνίας MS-Ελλάδα?

  Αυτό είναι μια αρκετά σοβαρή πιθανότητα!

  Tasos:επίσης φαντάζεστε τον χαμό στην ταξη οταν ο καθε μαθητης θα εχει το δικο του λειτουργικο ή τη δική του διανομή λινουξ? Και με τον καθηγητη να λέει τα απίστευτα. Ίσως ρίξει και αποβολές στους μαθητες με λινουξ.

  Νομίζω ότι τα εν λόγω laptop προορίζονται για να γράφουν οι μαθητές τις εργασίες τους σπίτι όχι για το σχολείο.

  Tasos:πρεπει να δρασουν οι κοινοτητες ΕΛΛΑΚ και να κανουν γνωστο το λινουξ.

  Θέλω να ελπίζω Τάσο.

  alekos: Ωραίο post
  Αρχικά ας μην τα βλέπουμε όλα μαύρα και ας δούμε με θετική ματιά ότι καθυστερημένα μεν επιτέλους δε δίνονται επιδοτήσεις για την αγορά Η/Υ. Βέβαια αναρωτιέμαι πότε θα σταματήσει το χαράτσι της φορολόγησης με 19% των Η/Υ. Αυτό όμως που θα έπρεπε να κάνει το υπουργείο είναι μαζί με το κουπόνι να δίνεται και ένας μικρός οδηγός (2-3 σελίδες) που να αναφέρει στους μαθητές ποιες είναι οι επιλογές τους σχετικά με το λειτουργικό σύστημα και το ΕΛΛΑΚ γενικά.
  Όσο για το OLPC δεν νομίζω ότι είναι η κατεύθυνση στην οποία θα πρέπει να κινηθούμε, μετά από ομιλία που παράθεσε ο Μιχάλης Μπλέτσας (βλ wikipedia) η αίσθηση που μου έχει μείνει είναι ότι το project είχε σκοπό να ικανοποιήσει ειδικές ανάγκες που έχουν αναπτυσσόμενες χώρες. Η χώρα μας μπορεί χαλαρά να στραφεί σε καλύτερες λύσεις χωρίς βέβαια να υποβαθμίζω την όλη προσπάθειας για το OLPC.
  Για να μην σας κουράζω για μένα όλα είναι θέμα πληροφόρησης, στα 20 μου απέκτησα inet και μέσω αυτού έμαθα για το linux και το υιοθέτησα με κλειστά μάτια. Ας φροντίσουν λοιπόν οι καθηγητές πληροφορικής να ενημερώνουν τους μαθητές για τις επιλογές τους και από εκεί και πέρα όλα είναι θέμα προσωπικών επιλογών.

  Νομίζω ότι όταν γνωρίζει κανείς ότι έχει το δικαίωμα της επιλογής νομίζω ότι αργά ή γρήγορα θα μπει στην διαδικασία να το δοκιμάσει.

  George Hadjikyriacou: Υπάρχουν και χειρότερα Λευτέρη … Στη Κύπρο απαιτούν να έχει Vista το μηχάνημα: http://ghadjikyriacou.blogspot.com/2008/12/vista.html!!!

  Το είδα διαβάσει το post και ειλικρινά δεν πίστευα στα μάτια μου.

  ctrl-alt-backspace: Και περαν των vista που αναφερει πιο πανω ο Γιωργος, στη Κυπρο δεν υπαρχει ΚΑΜΙΑ προνοια για τη χρηση των laptop στα σχολεια. Οι μονες τους χρησεις απο τους μαθητες ειναι να παιζουν WOW και να chattαρουν στο MSN.
  Στην Ελλαδα τουλαχιστον, θα δωσουν βιβλια σε μορφη ebook.

  Αλήθεια σε τί format αρχείου είναι τα βιβλία αυτά?

  mperedim: Συμφωνώ ότι υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί καθηγητές πληροφορικής που όχι μόνο έχουν μάθει σε πολλά παιδιά για την ύπαρξη του Linux αλλά έχουν συνδράμει άμεσα στο Ελεύθερο Λογισμικό στην Ελλάδα.Συμφωνείς; Πώς; Τους μετρήσαμε κάπως; Εγώ απλά θα πω ότι διαφωνώ καθότι από την προϋπηρεσία μου ένα φεγγάρι στο sch.gr είδα μια εικόνα πραγματικά διαλυμένων εργαστηρίων, για τα οποία ούτε οι υπεύθυνοι ούτε οι καθηγητές πληροφορικής (που θα μπορούσαν αφιλοκερδώς να ασχολούνται με αυτά) έχουν αλλάξει ιδιαίτερα. Το ότι οι υπεύθυνοι πλέον έχουν συντάξει και οδηγό για Ubuntu Linux δε σημαίνει ότι θα κάνουν καλύτερο maintenance στα εργαστήρια, (αν θέλω να γίνω πολύ κακός θα ισχυριστώ ότι) μάλλον το αντίθετο θα συμβεί οι εν λόγω υπεύθυνοι ήταν Windows experts, απλά όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία MS-κράτους κοντοστάθηκαν λίγο και είπαν κάτσε μας τρώνε το φαί εδώ, τι θα φάμε στο μέλλον. Ονόματα μην πούμε, υπολήψεις ας μη θίξουμε απλά ας πούμε ότι το ίδρυμ^H^H^H^H^H που δουλεύουν οι υπεύθυνοι είναι γνωστό Microsoft μαγαζί και από ανθρώπους που ξέρουν κυρίως από Exchange και Windows XP μην περιμένουμε πολλά.
  Όσο για τους πολλούς καθηγητές πληροφορικής 17 άτομα [1] δεν είναι πολλά. ΟΚ, δεν είναι οι μόνοι αλλά δεν είναι πολλά.
  [1] https://launchpad.net/~linux.sch.gr

  Μην πω ψέματα, ήταν η προσωπική μου εκτίμηση, κάτι μέσα μου έλεγε πως υπήρχαν πολλοί περισσότεροι δάσκαλοι/καθηγητές που ασχολούνται με το Linux και με το ελεύθερο λογισμικό γενικότερα. Μάλλον είμαι φύση αισιόδοξος ή αφελής σίγουρα δεν γνωρίζω σε τόσο βάθος το χώρο όσο εσύ. Θέλω να ελπίζω ότι αργά η γρήγορα θα αλλάξουν τα πράγματα αλλά η αλήθεια είναι ότι η εικόνα που σχηματίζεις μου φαίνεται ιδιαίτερα αλγεινή.

  john: Ευχαριστώ πολύ τον κ. Κοσμά που προώθησε την σκέψη μου.
  (Και η μεγάλη ειρωνεία)
  Όσον αφορά το OLPC το ανέφερα διότι το αναπτύσει ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και προορίζεται για μαθητές.
  Σίγουρα καλύτερα ένα asus eee pc :).
  Η κύρια ιδέα που έγραψα το κείμενο ήταν ότι τόσα χρήματα θα πηγαίνουν στην Microsoft κάθε χρόνο(1)
  (και ας είμαστε ειλικρινής πόσοι μαθητές α’ γυμνασίου θα αγοράσουν Η/Υ με Linux, ελάχιστοι..)
  Το laptop θα πρέπει να το δώ (ως μαθητής) ως εκπαιδευτικό εργαλείο και όχι ως φορητό μέσω για να μπαίνω στο hi5,facebook,msn απο το ασύρματο δίκτυο του δήμου ή του καθένα…
  Όταν πρωτοέβαλα Linux και είδα το τμήμα educatiοn στον διαχειρηστή πακέτων του Ubuntu ,μπήκα απο περιέργεια να δω τι έχει. Όταν είδα τι ποικιλία προγραμμάτων είχει , έπαθα πραγματικά την πλάκα μου και φυσικά εγκατέστησα πολλά απο αυτά .
  Απο τότε είδα τον υπολογιστή ως εκπαιδευτικό εργαλείο και ομολογώ με έχει βοηθήσει σε ικανοποιητικό βαθμό στην πρόοδο μου στο σχολείο και σε άλλους τομείς.Κάλη η προσπάθει της κυβέρνησης.Η επόμενη φουρνία χρειάζεται Linux.

  Για άλλη μια φορά έγραψες Γιάννη!!! Δεν μπορώ να προσθέσω τίποτε άλλο στο σχόλιο σου.

 • mperedim

  Αυτό (το κουπόνι έχει αυτή την τιμή λόγω της οικονομικής συμφωνίας MS-Ελλάδα) είναι μια αρκετά σοβαρή πιθανότητα!

  Μην αρχίζουμε τη συνωμοσιολογία χωρίς λόγο. Η τιμή είναι απλά μια λογική τιμή. Δεν είναι να πεις ότι με το κουπόνι των 500€ παίρνεις άνετα μηχάνημα με Windows αλλά με 200 ή 300€ είσαι υποχρεωμένος να πάρεις κάτι με Linux (τα περισσότερα netbooks στα 250-300€ είναι πλέον διαθέσιμα μόνο με Windows, αν διατίθενται και με Linux η διαφορά τιμής απέχει πολύ από τα 100€ που αναφέρει το original post και τέλος OLPC ΔΕΝ μπορείς να αγοράσεις μόνος σου με 200€).

  Μάλλον είμαι φύση αισιόδοξος ή αφελής

  Προσωπικά είμαι φύση απαισιόδοξος και ενίοτε δηκτικός. Δεν ήθελα (θέλω) να καταδείξω αφέλεια εκεί που δεν υπάρχει, δε διαφωνώ επί της ουσίας του post [φιλο-microsoftιακή προσέγγιση, έλλειψη εκπαιδευτικής πολιτικής για ΤΠΕ, απόρριψη του OLPC χωρίς κάποια τεκμηρίωση], δεν αμφισβητώ ότι υπάρχουν άνθρωποι με μεράκι που ασχολούνται και σίγουρα δεν υπερασπίζομαι το υπάρχον status quo. Απλά έχοντας σχεδόν τα διπλά χρόνια του Γιάννη προσπαθώ να δω τα πράγματα κάπως περισσότερο αντικειμενικά (ή περισσότερο κυνικά αν προτιμάς ;)).

  Keep up the good work και μείνε αισιόδοξος (we need people like you :))

 • ancanta

  Πολύ απλά (όπως το βλέπω) θα μπορούσε να προσλάβει άνεργους καθηγητές πληροφορικής που έχουν γνώση πάνω στο θέμα για να εξοικειώσουν τους μαθητές με τα νέα τους εργαλεία , πριν την σχολική χρονιά.

  εγω κραταω αυτο το σημειο…απο κοινωνικης αποψης καθαρα ( περαν του οτι συμφωνω με την ολη linux προσεγγιση ) θα δινοταν η δυνατοτητα σε νεους ανεργους πτυχιουχους πληροφορικης να προσφερουν σε εναν τομεα που εχει αναγκη η χωρα μας…ποσω μαλλον οταν ακομα κανουν το μαθημα της πληροφορικης οι γυμναστες, οι φυσικοι κτλ…

  PS : πολυ ωραιες οι σκεψεις σου Γιαννη, νιωθω αισιοδοξια οσο υπαρχουν τετοια νεα μυαλα στην Ελλαδα μας

 • john

  ancanta:
  εγω κραταω αυτο το σημειο…απο κοινωνικης αποψης καθαρα ( περαν του οτι συμφωνω με την ολη linux προσεγγιση ) θα δινοταν η δυνατοτητα σε νεους ανεργους πτυχιουχους πληροφορικης να προσφερουν σε εναν τομεα που εχει αναγκη η χωρα μας…ποσω μαλλον οταν ακομα κανουν το μαθημα της πληροφορικης οι γυμναστες, οι φυσικοι κτλ…PS : πολυ ωραιες οι σκεψεις σου Γιαννη, νιωθω αισιοδοξια οσο υπαρχουν τετοια νεα μυαλα στην Ελλαδα μας

  Ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια.

  Για την προσφορά που μπορεί να έχει το Linux στήν ελληνική οικονομία :

  Η Microsoft είναι μια αμερικάνικη εταιρεία, και η επιτυχία της είναι πολύ καλή για την Αμερικανική οικονομία.

  Αν όμως δεν ζείτε στις ΗΠΑ, όταν αγοράζετε κλειστό λογισμικό (πχ Windows), περίπου τα μισά χρήματα πηγαίνουν απευθείας στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας (πχ της Microsoft): αυτά τα χρήματα εγκαταλείπουν τη χώρα σας, ενώ τα άλλα μισά μένουν (ποσοστά πωλήσεων, κλπ: χωρίς τεχνικό όφελος). Η χώρα σας δεν παράγει τίποτα, και δεν χρειάζεται καν ειδικευμένο προσωπικό για να πουλήσει κουτιά. Κάτι τέτοιο οδηγεί σε επαγγελματίες πληροφορικής χωρίς υψηλό επίπεδο γνώσεων, που απλά εγκαθιστούν και ρυθμίζουν κλειστό λογισμικό χωρίς την δυνατότητα αλλαγής/μάθησης/βελτίωσης.

  Με το δωρεάν λογισμικό (πχ το Linux), η οικονομία (και οι γνώσεις των επαγγελματιών πληροφορικής) της χώρας σας βελτιώνονται, χάρη στην ύπαρξη πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα προσφέρουν προσαρμοσμένες λύσεις, υποστήριξη, συμβουλευτική, κλπ.

  Οι άνθρωποι που έχουν τις γνώσεις και που διατηρούν τα χρήματα στην χώρα σας θα επωφεληθούν από αυτό, αντί για εκείνους/ες που απλά πωλούν κουτιά με προκαθορισμένες ατάκες, στέλνοντας τα χρήματά σας εκτός της χώρας και αφήνοντας επαγγελματίες πληροφορικής χωρίς πραγματικές τεχνικές γνώσεις.

  Tasos:πρεπει να δρασουν οι κοινοτητες ΕΛΛΑΚ και να κανουν γνωστο το λινουξ.

  Συμφωνώ απόλυτα. Αλλά στην περίπτωση που η πόλη μας δέν έχει LUG (για να κάνει το linux γνωστό στην τοπική κοινωνία) , τι γίνεται?

  Α και κάτι πάνω σε αυτό. Ο πραγματικός εχθρός του linux δέν νομίζω να είναι τα Windows… Είναι ότι δεν είναι γνωστό στον κόσμο. Το λέω αυτό γιατί έκανα μία πεντάλεπτη παρουσίαση (μαζί με ένα βίντεο για τα αττού του linux) και μόλις τελείωσα την παρουσίαση όλοι με ρωτούσαν που μπορώ να το βρώ αυτό. Όλους τους άρεσε ο πιγκουίνος και αυτό που μου έκανε εντύπωσή πως άτομα που δεν έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με τον υπολογιστή ενδιαφέρθηκαν επί του θέματος.

 • Καινουργιάκης Γιώργος

  Οι μάχες δεν κερδίζονται χωρίς αγώνα. Για να δούμε λαπτοπ με ελεύθερο λογισμικό πρέπει να το απαιτήσουμε. Γράψτε ένα σχόλιο για τις προτάσεις που καταθέσαμε στον εθνικό διάλογο για την παιδεία.

  http://www.meafora.gr/?p=895

  Αν όλοι βοηθήσουμε, το ελεύθερο λογισμικό θα γίνει πραγματικότητα ακόμα και στην ελλάδα.

  Επίσης pc με Linux:

  http://www.skroutz.gr/c/25/laptop.html?keyphrase=linux

 • Kostas H

  Γίνεται να αρνηθείς το λειτουργικό που είναι προεγκατεστημένο! Αλλά πρέπει να επικοινωνίσεις με την MS για να πάρεις πίσω τα λεφτά σου! Πάντως όποιος θέλει laptop από Ελλάδα με προεγκατεστημένα Linux υπάρχει το http://monoware.gr/index.php?target=categories&category_id=235

 • Σπύρος

  Ας είμαστε ρεαλιστές. Καλό είναι να χρησιμοποιούν οι μαθητές Windows. Έτσι μαθαίνουν κάτι χρήσιμο για την επαγγελματική ζωή τους. Το Linux μόνο μερικοί hackers το χρησιμοποιούν και όχι οι επιχειρήσεις και το δημόσιο. Άλλωστε είναι πολύ δύσκολο. Ακόμα και εμείς οι έμπειροι χρήστες το αποφεύγουμε, θα βγάλουν άκρη νεαροί μαθητές;

 • john

  Σπύρος: Ας είμαστε ρεαλιστές. Καλό είναι να χρησιμοποιούν οι μαθητές Windows. Έτσι μαθαίνουν κάτι χρήσιμο για την επαγγελματική ζωή τους. Το Linux μόνο μερικοί hackers το χρησιμοποιούν και όχι οι επιχειρήσεις και το δημόσιο. Άλλωστε είναι πολύ δύσκολο. Ακόμα και εμείς οι έμπειροι χρήστες το αποφεύγουμε, θα βγάλουν άκρη νεαροί μαθητές;

  Η λίστα μιλάει απο μόνη της –> http://www.linux.org/info/linux_govt.html
  Δέν ξέρω ποία διανομή χρησιμοποιείς πάντως το linux είναι πολύ φιλικό προς τον χρήστη.
  Είναι “δύσκολο” άμα χρησιμοποιείς win και τα έχεις συνηθίσει σε αυτά και δέν έχεις την θέληση να κάνεις την αλλαγή.
  Ο αδερφός μου πάει δημοτικό και μπορώ να σου πω ότι χωρίς να τον έχω βοηθήσει σχεδόν καθόλου ,χρησιμοποιεί τα Ubuntu χώρις κανένα πρόβλημα. Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα.
  Άρα ένας μαθητής δημοτικού μπορεί να χρησιμοποιήσει linux στο pc του.

 • haridimos

  Τυπικά η κυβέρνηση επιχορηγεί την αγορά φορητού. Δεν δεσμεύει τον μαθητή να το αγοράσει με Windows.
  Πρακτικά όμως, η πιθανότητα να πας σε ένα κατάστημα και να βρεις φορητό που να ΜΗΝ τρέχει M$ Windows είναι απειροελάχιστη…
  Ακόμα και στα netbooks που αρχικά έβρισκες πιο εύκολα με Linux παρά με Windows, τώρα δε βρίσκεις σχεδόν καθόλου…

  @kostas H
  Στην τιμή που παίρνεις το συγκεκριμενο celeron μηχάνημα με Mandriva, βρίσκεις σιγουρα φθηνότερα & δυνατοτητα με Windows..

 • Eleftherios Kosmas Post author

  mperedim:
  Μην αρχίζουμε τη συνωμοσιολογία χωρίς λόγο. Η τιμή είναι απλά μια λογική τιμή. Δεν είναι να πεις ότι με το κουπόνι των 500€ παίρνεις άνετα μηχάνημα με Windows αλλά με 200 ή 300€ είσαι υποχρεωμένος να πάρεις κάτι με Linux (τα περισσότερα netbooks στα 250-300€ είναι πλέον διαθέσιμα μόνο με Windows, αν διατίθενται και με Linux η διαφορά τιμής απέχει πολύ από τα 100€ που αναφέρει το original post και τέλος OLPC ΔΕΝ μπορείς να αγοράσεις μόνος σου με 200€).Προσωπικά είμαι φύση απαισιόδοξος και ενίοτε δηκτικός. Δεν ήθελα (θέλω) να καταδείξω αφέλεια εκεί που δεν υπάρχει, δε διαφωνώ επί της ουσίας του post [φιλο-microsoftιακή προσέγγιση, έλλειψη εκπαιδευτικής πολιτικής για ΤΠΕ, απόρριψη του OLPC χωρίς κάποια τεκμηρίωση], δεν αμφισβητώ ότι υπάρχουν άνθρωποι με μεράκι που ασχολούνται και σίγουρα δεν υπερασπίζομαι το υπάρχον status quo. Απλά έχοντας σχεδόν τα διπλά χρόνια του Γιάννη προσπαθώ να δω τα πράγματα κάπως περισσότερο αντικειμενικά (ή περισσότερο κυνικά αν προτιμάς ;)).
  Keep up the good work και μείνε αισιόδοξος (we need people like you :))

  Πιστεύω ότι τα χρήματα είναι αρκετά καλά ώστε να πάρει ένας μαθητής ένα laptop-άκι ίσως όχι ότι top σε προδιαγραφές και να του βάλει Linux. Ας ελπίζουμε ότι πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι με μεράκι, από όσο γνωρίζω και εσύ με το τρόπο σου είσαι ένας από αυτούς.

  ancanta:
  εγω κραταω αυτο το σημειο…απο κοινωνικης αποψης καθαρα ( περαν του οτι συμφωνω με την ολη linux προσεγγιση ) θα δινοταν η δυνατοτητα σε νεους ανεργους πτυχιουχους πληροφορικης να προσφερουν σε εναν τομεα που εχει αναγκη η χωρα μας…ποσω μαλλον οταν ακομα κανουν το μαθημα της πληροφορικης οι γυμναστες, οι φυσικοι κτλ…PS : πολυ ωραιες οι σκεψεις σου Γιαννη, νιωθω αισιοδοξια οσο υπαρχουν τετοια νεα μυαλα στην Ελλαδα μας

  Πιστεύω ότι ορισμένες φορές είναι και θέμα ύλης που πρέπει ο καθηγητής να παραδώσει… είμαι της άποψης ότι αν η πληροφορική διδασκόταν ως workshop με περισσότερο ευέλικτο τρόπο θα ήταν πολύ εύκολο να υιοθετηθούν ανοιχτού κώδικα ή έστω μικτού κώδικα προσεγγίσεις. Πιστεύω ότι στο μέλλον η γνώση πραγμάτων που για την δικιά μου γενιά μοιάζουν κάπως ανεπτυγμένες έννοιες στην πληροφορική (όπως πχ ο προγραμματισμός) στις μελλοντικές γενιές θα μοιάζουν κάπως τετριμμένα και ίσως απαραίτητα ως ένα βαθμό (να τονίσω ότι δεν αναφέρομαι στο μακρινό μέλλον).

  john:
  Ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια.
  Για την προσφορά που μπορεί να έχει το Linux στήν ελληνική οικονομία :Συμφωνώ απόλυτα. Αλλά στην περίπτωση που η πόλη μας δέν έχει LUG (για να κάνει το linux γνωστό στην τοπική κοινωνία) , τι γίνεται?Α και κάτι πάνω σε αυτό. Ο πραγματικός εχθρός του linux δέν νομίζω να είναι τα Windows… Είναι ότι δεν είναι γνωστό στον κόσμο. Το λέω αυτό γιατί έκανα μία πεντάλεπτη παρουσίαση (μαζί με ένα βίντεο για τα αττού του linux) και μόλις τελείωσα την παρουσίαση όλοι με ρωτούσαν που μπορώ να το βρώ αυτό. Όλους τους άρεσε ο πιγκουίνος και αυτό που μου έκανε εντύπωσή πως άτομα που δεν έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με τον υπολογιστή ενδιαφέρθηκαν επί του θέματος.

  Καλέ μου φίλε Γιάννη θα σου προτείνω κάτι, πάρε την πρωτοβουλία και ζήτα και βοήθεια από το HELLUG να στηθεί ένα Linux User Group στην περιοχή σου. Δεν είναι τίποτα το τρομερό, σιγά-σιγά στην αρχή θα βρίσκεστε έξω για καφεδάκι και μετά ίσως βρεθεί και ένας χώρος ίσως κάντε και κάποιο project ή κάποιο install fest.
  Με άλλα λόγια αν η πόλη μας δεν έχει Linux User Group φτιάχνουμε εμείς ένα. Να δεις που θα αρχίσουν να εμφανίζονται εθελοντές σιγά-σιγά.

  Καινουργιάκης Γιώργος: Οι μάχες δεν κερδίζονται χωρίς αγώνα. Για να δούμε λαπτοπ με ελεύθερο λογισμικό πρέπει να το απαιτήσουμε. Γράψτε ένα σχόλιο για τις προτάσεις που καταθέσαμε στον εθνικό διάλογο για την παιδεία.http://www.meafora.gr/?p=895Αν όλοι βοηθήσουμε, το ελεύθερο λογισμικό θα γίνει πραγματικότητα ακόμα και στην ελλάδα.Επίσης pc με Linux:http://www.skroutz.gr/c/25/laptop.html?keyphrase=linux

  Θα τραβήξω αυτή την λογική παραπέρα και ας ακουστώ λίγο ακραίος. Πέραν της παθητικής αντιμετώπισης στις τάσεις τις αγοράς οφείλουμε να λάβουμε ενεργητικότερο ρόλο… (κατά την γνώμη μου) εγώ πλέον αν ενδιαφέρομαι για ένα μηχάνημα και δεν βλέπω να προσφέρεται χωρίς προεγκατεστημένο λειτουργικό αναφέρω πολύ ψύχραιμα ότι πιστεύω ότι δεν επιθυμώ να αγοράσω τα προϊόντα τους υπό αυτούς τους όρους, αν αυτό το κάνουν πέντε-δέκα άνθρωποι μέσα σε μια βδομάδα σε ένα κατάστημα ίσως… λέω ίσως σκεφτεί σοβαρά να προσφέρει και την δυνατότητα αγοράς χωρίς λειτουργικό σύστημα.

  Kostas H: Γίνεται να αρνηθείς το λειτουργικό που είναι προεγκατεστημένο! Αλλά πρέπει να επικοινωνίσεις με την MS για να πάρεις πίσω τα λεφτά σου! Πάντως όποιος θέλει laptop από Ελλάδα με προεγκατεστημένα Linux υπάρχει το http://monoware.gr/index.php?target=categories&category_id=235

  Ναι Κώστα σαφώς και γίνεται αλλά είναι μεγάλος μπελάς… αν έχει κανείς όμως υπομονή αξίζει τον κόπο νομίζω. Ναι όντως η Monoware προσφέρει laptop με προεγκατεστημένο linux. Ας ελπίσουμε ότι αυτή την δυνατότητα θα την προσφέρουν στην Ελλάδα και άλλες εταιρείες πλην όσων προσφέρουν netbooks και της Dell (που έχει laptops με προεγκατεστημένο Ubuntu).

  Σπύρος: Ας είμαστε ρεαλιστές. Καλό είναι να χρησιμοποιούν οι μαθητές Windows. Έτσι μαθαίνουν κάτι χρήσιμο για την επαγγελματική ζωή τους. Το Linux μόνο μερικοί hackers το χρησιμοποιούν και όχι οι επιχειρήσεις και το δημόσιο. Άλλωστε είναι πολύ δύσκολο. Ακόμα και εμείς οι έμπειροι χρήστες το αποφεύγουμε, θα βγάλουν άκρη νεαροί μαθητές;

  Δεν συμφωνώ, δεν βρίσκω ότι είναι και τόσο καλό να χρησιμοποιεί κανείς κλειστό λογισμικό και ειδικά Windows από τόσο μικρή ηλικία χωρίς παράλληλα να χρησιμοποιεί και ένα ελεύθερο λειτουργικό σύστημα παράλληλα. Εν πρώτης, είναι σημαντικό να διαφοροποιήσεις τις δυνατότητες σου. Με άλλα λόγια αν και η πλειοψηφία των τερματικών σήμερα χρησιμοποιεί Windows αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό θα ισχύει σε 10 ή 20 χρόνια (τουλάχιστον δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για αυτό). Από την άλλη το Linux ίσως να μην χρησιμοποιείται σε 10 ή 20 χρόνια αλλά αυτό δεν σημαίνει θα πάψει να εξελίσσεται. Βλέπεις το ανοιχτό μοντέλο του μας εξασφαλίζει μια συνεχή ροή αλλαγών και ενημερώσεων που δεν συναντάται στα Windows γιατί δεν θα υπήρχε ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο. Όσο αφορά για την χρησιμότητα των Windows θα οφείλω να πω ότι στον ιδιωτικό και στο ευρήτερο δημόσιο τομέα χρησιμοποιείται μια σωρεία λειτουργικών συστημάτων από Red Hat Linux και Solaris μέχρι Windows Vista και Windows for workgroups (προσωπικά έχω δει και Vax με τερματικά VT-100 και στο τερματικό δεν υπήρχε προγραμματιστής). Άρα ο χρήστης πρέπει να είναι εξοικειωμένος όχι τόσο με το X ή το Y λειτουργικό σύστημα όσο με τις έννοιες και την λογική που υπάρχει πίσω από αυτό το σύστημα. Κατά την γνώμη μου ένα ανοιχτού κώδικα σύστημα όπως το Linux επιτρέπει σε μεγαλύτερο βαθμό την κατανόηση των λειτουργιών ενός υπολογιστή καθώς είναι διάφανο προς το τρόπο λειτουργίας του. Προσωπικά πρέπει να πω ότι το επάγγελμα μου δεν απαιτεί παρά ερασιτεχνικές γνώσεις χρήσης υπολογιστή (επισημαίνω ότι στην πραγματικότητα σπούδασα νοσηλευτική) το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είμαι hacker. Στα πρώτα σου βήματα στους υπολογιστές είναι λογικό να συναντήσεις δυσκολίες είτε στα Windows είτε στο Linux. Όταν μαθαίνεις με έναν τρόπο δουλειάς φυσικό να δεις αντικειμενικές δυσκολίες.

  john:
  Η λίστα μιλάει απο μόνη της –> http://www.linux.org/info/linux_govt.html
  Δέν ξέρω ποία διανομή χρησιμοποιείς πάντως το linux είναι πολύ φιλικό προς τον χρήστη.
  Είναι “δύσκολο” άμα χρησιμοποιείς win και τα έχεις συνηθίσει σε αυτά και δέν έχεις την θέληση να κάνεις την αλλαγή.
  Ο αδερφός μου πάει δημοτικό και μπορώ να σου πω ότι χωρίς να τον έχω βοηθήσει σχεδόν καθόλου ,χρησιμοποιεί τα Ubuntu χώρις κανένα πρόβλημα. Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα.
  Άρα ένας μαθητής δημοτικού μπορεί να χρησιμοποιήσει linux στο pc του.

  Νομίζω ότι με κάλυψες απόλυτα εδώ.

  haridimos: Τυπικά η κυβέρνηση επιχορηγεί την αγορά φορητού. Δεν δεσμεύει τον μαθητή να το αγοράσει με Windows.
  Πρακτικά όμως, η πιθανότητα να πας σε ένα κατάστημα και να βρεις φορητό που να ΜΗΝ τρέχει M$ Windows είναι απειροελάχιστη…
  Ακόμα και στα netbooks που αρχικά έβρισκες πιο εύκολα με Linux παρά με Windows, τώρα δε βρίσκεις σχεδόν καθόλου…@kostas H
  Στην τιμή που παίρνεις το συγκεκριμενο celeron μηχάνημα με Mandriva, βρίσκεις σιγουρα φθηνότερα & δυνατοτητα με Windows..

  Ναι είναι σωστό αυτό, η Microsoft επιδοτεί αδρά αυτή την προσέγγιση, οφείλω να επισημάνω ότι αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα, ειδικά με τα νέα netbook που θα εκμεταλλεύονται το moblin που προωθεί η Intel.

 • eTeacher

  Καταπληκτικό ποστ!
  “Βαρύ” θέμα – μεγάλη κουβέντα.
  Από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω…

  Κατ’ αρχάς ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στον elkosmas (keep on…)

  OLPC:
  Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Αξιέπαινη προσπάθεια. Επικροτώ. ΑΛΛΑ: το υλικό του έχει σχεδιαστεί ΕΙΔΙΚΑ για χώρες του 3ου κόσμου. ΔΕΝ υπάρχει λόγος να μοιράσουμε στα παιδιά μας μηχάνημα που θα φορτίζει με… μανιβέλα! Είπαμε! Δεν είμαστε και τόσο τριτοκοσμικοί πλέον! Τα χρήματα αυτών των υποσυστημάτων θα μπορούσαν να διατεθούν για να βελτιωθούν άλλα υποσυστήματα του μηχανήματος. Εννοώ ότι, θα μπορούσε μια πιθανή “ελληνική του έκδοση” να έχει καλύτερη ανάλυση για παράδειγμα.

  ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ:
  Άλλο το ένα και άλλο το άλλο! Το OLPC επειδή χρησιμοποιεί λίνουξ δεν το κάνει αυτόματα το καλύτερο μηχάνημα για τους μαθητές μας! Και να το ξεκαθαρίσω από την αρχή: χρησιμοποιώ ΕΛΛΑΚ. Εγώ έχω πεισθεί. ΔΕΝ μπορεί όμως κάποιος να επιβάλλει τη γνώμη του “με το ζόρι”. Δεν είναι δημοκρατικό. Πολύ περισσότερο στα σχολεία, όπου διδάσκεται η ελευθερία! Και ΝΑΙ, η ελευθερία επιλογής, είναι μια μορφή ελευθερίας!

  ΝΑΙ, υποστηρίζω το ΕΛΛΑΚ! Αλλά δεν μπορώ να επιβάλλω “λίνουξ” στους μαθητές, αν και το θεωρώ καλύτερη επιλογή.

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
  Το μάθημα της πληροφορικής στα σχολεία ΔΕΝ ασχολείται (=διδάσκει) Windows. Θεωρητικά, ο μαθητής πρέπει να είναι σε θέση να εργαστεί (=χρησιμοποιήσει) σε οποιαδήποτε πλατφόρμα.

  ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ:
  Χωρίς καμία διάθεση για υπεράσπιση της συγκεκριμένης πολιτικής, το θεωρώ “κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση” (για να χρησιμοποιήσω μια εντελώς “ξύλινη” πολιτική φράση). Και είναι. Παρ’ όλα αυτά, τη θεωρώ “άτολμη”. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να βρει έναν κατασκευαστή (διαγωνισμός κλπ.) και να διαθέσει σε όλους τους μαθητές φορητούς με λίνουξ (=το καλύτερο κατά τη γνώμη μου). ΟΜΩΣ:
  1. Έτσι πάει περίπατο η έννοια της ελευθερίας… (αυτή που θέλουμε να προωθήσουμε άλλωστε…)
  2. Δίνει “πάτημα” για να βγει η αντιπολίτευση και να κάνει λόγο για “νέο σκάνδαλο” (ούτως ή άλλως κάπως έτσι ξεκινάνε αυτά… ΑΣΕ καλύτερα, να έχει το κεφάλι της ήσυχο και να βγάλουν οι δικαιούχι το φίδι από την τρύπα…)
  3. ΩΧ! Είναι κι αυτή η συμφωνία με τη Μάικροσοφτ! Άσε, άσε…
  4. Θα πάει το χρήμα στα μικρά καταστήματα αντί σε μια μεγάλη επιχείρηση. Τόνωση της αγοράς! Μας συμφέρει αυτό, σκέφτονται… Είμαστε και μέσα στην κρίση…
  (πιθανόν να υπάρχουν κι άλλα…)

  ΟΜΩΣ “δεν κάνεις ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά!”

  Ξανά πίσω στο λίνουξ. Δεν απαγορεύεται η χρήση ΕΛΛΑΚ στο σχολείο (αυτό μας έλειπε!) αλλά και ούτε προτείνεται. Όπως δεν επιβάλλεται και η χρήση των windows. Όλα αυτά αφήνονται στη “διακριτική ευχέρεια” (επιλογής) του καθηγητή. Άρα?! Μήπως θα πρέπει να πεισθούν οι καθηγητές πληροφορικής πρώτα για τα οφέλη χρήσης του ΕΛΛΑΚ??
  Οι μαθητές είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν.

  ΟΛΟΙ οι μαθητές, και πολύ περισσότερο όσοι δεν έχουν προηγούμενη επαφή με υπολογιστή, είναι σε θέση να μάθουν σε ΕΛΑΧΙΣΤΟ χρονικό διάστημα να χειρίζονται τον υπολογιστή με λίνουξ! Αυτό, έχει φανεί στην πράξη.

  Και για να κάνω λιγάκι το “συνήγορο του διαβόλου”: Η ελληνική πολιτεία ενδιαφέρεται πρωτίστως (και έτσι πρέπει…) για την παροχή των καλύτερων δυνατών εκπαιδευτικών υπηρεσιών στους μαθητές. ΑΝ αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση “κλειστού” λογισμικού, τότε καλώς να χρησιμοποιηθεί. Αν αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση ΕΛΛΑΚ, τότε καλώς να χρησιμοποιηθεί αυτό. Το ζητούμενο είναι το όφελος των ΜΑΘΗΤΩΝ και όχι αν κερδίζει ή όχι μέσω αυτού χρήματα κάποια εταιρεία.

  Δυστυχώς ή ευτυχώς, η κοινωνία μας είναι καπιταλιστική. ΚΑΜΙΑ εταιρία δεν ενδιαφέρεται για το “κοινό καλό” ή οτιδήποτε άλλο πέρα από το κέρδος. Έχουν σχεδόν εξαφανιστεί τα Εεε πισί με λίνουξ από την αγορά! Τα φορητά με λίνουξ δεν είναι μειοψηφία, είναι σχεδόν ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ! Τα windows βλέπετε αφήνουν καλύτερο κέρδος… Το hardware αυτών των μηχανημάτων είναι εξωφρενικό! (σχετικά με την τιμή)

  Είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Αλλά “συμφέρει” να αγοράσεις φορητό με windows και να τα σβήσεις και να περάσεις λίνουξ παρά να αγοράσεις μηχάνημα με λίνουξ προεγκατεστημένο! Καλύτερο hardware θα πάρεις!

  Και επειδή τα έγραψα αρκετά “μπερδεμένα”, ας συνοψίσω με μερικά ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

  1. Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει. Το λίνουξ (ΕΛΛΑΚ) μπορεί να μπει σε όλα τα σχολεία. Για να γίνει αυτό:
  2. α) Πρέπει να προσληφθούν ΤΕΧΝΙΚΟΙ σε κάθε νομό που θα αναλάβουν να το εγκαταστήσουν (και να το υποστηρίξουν) σε όλα τα σχολεία. ΜΗΝ τα περιμένουμε από τους καθηγητές πληροφορικής. Είναι πολύ σημαντικό για να το αφήνουμε στο “φιλότιμο” και στην “καλή διάθεση” (που ήδη υπάρχουν με το παραπάνω…) ΚΑΙ ΜΗΝ ξεχνάμε ότι σε κανένα ΑΕΙ δεν διδάσκεται “εγκατάσταση”, ακόμα και “χρήση” ΚΑΝΕΝΟΣ λειτουργικού συστήματος! (αυτό μας έλειπε!) Η παρατήρηση αυτή αφορά στο γεγονός πως ο πολύς κόσμος (=όλοι…) λέει: “Απόφοιτος πληροφορικής είναι, σίγουρα έμαθε να στήνει ένα linux server…” (ή και Windows server…)
  β) Στις προδιαγραφές των σχολικών εργαστηρίων, αν δεν είναι μόνο με λίνουξ, να είναι απαραίτητα dual-boot.
  3. Να ενημερωθούν (και να καταρτιστούν) οι εκπαιδευτικοί.

  Από αυτούς το ΕΛΛΑΚ θα πάει στους μαθητές.

  Κι από τους μαθητές σε ολόκληρη την (αυριανή) κοινωνία.

  Κι έτσι (έμμεσα – υποχρεωτικά…) και στις επιχειρήσεις!

  Τότε, θα υποχρεωθούν μάλλον, λόγω της ζήτησης, να βγάλουν στην αγορά φορητούς με λίνουξ.

  Και οι μαθητές θα μπορέσουν να αγοράσουν ένα αξιοπρεπές μηχάνημα με το κουπόνι…

  Μέχρι τότε, όμως, θα ισχύει:
  “σβήσε τα Βίστα” και,
  “Βάλε Λίνουξ να σωθείς!”

  Καλά φορμάτ σε όλους!

 • Eleftherios Kosmas Post author

  eTeacher: Καταπληκτικό ποστ!
  “Βαρύ” θέμα – μεγάλη κουβέντα.
  Από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω…Κατ’ αρχάς ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στον elkosmas (keep on…)OLPC:
  Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Αξιέπαινη προσπάθεια. Επικροτώ. ΑΛΛΑ: το υλικό του έχει σχεδιαστεί ΕΙΔΙΚΑ για χώρες του 3ου κόσμου. ΔΕΝ υπάρχει λόγος να μοιράσουμε στα παιδιά μας μηχάνημα που θα φορτίζει με… μανιβέλα! Είπαμε! Δεν είμαστε και τόσο τριτοκοσμικοί πλέον! Τα χρήματα αυτών των υποσυστημάτων θα μπορούσαν να διατεθούν για να βελτιωθούν άλλα υποσυστήματα του μηχανήματος. Εννοώ ότι, θα μπορούσε μια πιθανή “ελληνική του έκδοση” να έχει καλύτερη ανάλυση για παράδειγμα.ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ:
  Άλλο το ένα και άλλο το άλλο! Το OLPC επειδή χρησιμοποιεί λίνουξ δεν το κάνει αυτόματα το καλύτερο μηχάνημα για τους μαθητές μας! Και να το ξεκαθαρίσω από την αρχή: χρησιμοποιώ ΕΛΛΑΚ. Εγώ έχω πεισθεί. ΔΕΝ μπορεί όμως κάποιος να επιβάλλει τη γνώμη του “με το ζόρι”. Δεν είναι δημοκρατικό. Πολύ περισσότερο στα σχολεία, όπου διδάσκεται η ελευθερία! Και ΝΑΙ, η ελευθερία επιλογής, είναι μια μορφή ελευθερίας!ΝΑΙ, υποστηρίζω το ΕΛΛΑΚ! Αλλά δεν μπορώ να επιβάλλω “λίνουξ” στους μαθητές, αν και το θεωρώ καλύτερη επιλογή.ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
  Το μάθημα της πληροφορικής στα σχολεία ΔΕΝ ασχολείται (=διδάσκει) Windows. Θεωρητικά, ο μαθητής πρέπει να είναι σε θέση να εργαστεί (=χρησιμοποιήσει) σε οποιαδήποτε πλατφόρμα.ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ:
  Χωρίς καμία διάθεση για υπεράσπιση της συγκεκριμένης πολιτικής, το θεωρώ “κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση” (για να χρησιμοποιήσω μια εντελώς “ξύλινη” πολιτική φράση). Και είναι. Παρ’ όλα αυτά, τη θεωρώ “άτολμη”. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να βρει έναν κατασκευαστή (διαγωνισμός κλπ.) και να διαθέσει σε όλους τους μαθητές φορητούς με λίνουξ (=το καλύτερο κατά τη γνώμη μου). ΟΜΩΣ:
  1. Έτσι πάει περίπατο η έννοια της ελευθερίας… (αυτή που θέλουμε να προωθήσουμε άλλωστε…)
  2. Δίνει “πάτημα” για να βγει η αντιπολίτευση και να κάνει λόγο για “νέο σκάνδαλο” (ούτως ή άλλως κάπως έτσι ξεκινάνε αυτά… ΑΣΕ καλύτερα, να έχει το κεφάλι της ήσυχο και να βγάλουν οι δικαιούχι το φίδι από την τρύπα…)
  3. ΩΧ! Είναι κι αυτή η συμφωνία με τη Μάικροσοφτ! Άσε, άσε…
  4. Θα πάει το χρήμα στα μικρά καταστήματα αντί σε μια μεγάλη επιχείρηση. Τόνωση της αγοράς! Μας συμφέρει αυτό, σκέφτονται… Είμαστε και μέσα στην κρίση…
  (πιθανόν να υπάρχουν κι άλλα…)ΟΜΩΣ “δεν κάνεις ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά!”Ξανά πίσω στο λίνουξ. Δεν απαγορεύεται η χρήση ΕΛΛΑΚ στο σχολείο (αυτό μας έλειπε!) αλλά και ούτε προτείνεται. Όπως δεν επιβάλλεται και η χρήση των windows.Όλα αυτά αφήνονται στη “διακριτική ευχέρεια” (επιλογής) του καθηγητή. Άρα?! Μήπως θα πρέπει να πεισθούν οι καθηγητές πληροφορικής πρώτα για τα οφέλη χρήσης του ΕΛΛΑΚ??
  Οι μαθητές είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν.ΟΛΟΙ οι μαθητές, και πολύ περισσότερο όσοι δεν έχουν προηγούμενη επαφή με υπολογιστή, είναι σε θέση να μάθουν σε ΕΛΑΧΙΣΤΟ χρονικό διάστημα να χειρίζονται τον υπολογιστή με λίνουξ! Αυτό, έχει φανεί στην πράξη.Και για να κάνω λιγάκι το “συνήγορο του διαβόλου”: Η ελληνική πολιτεία ενδιαφέρεται πρωτίστως (και έτσι πρέπει…) για την παροχή των καλύτερων δυνατών εκπαιδευτικών υπηρεσιών στους μαθητές. ΑΝ αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση “κλειστού” λογισμικού, τότε καλώς να χρησιμοποιηθεί. Αν αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση ΕΛΛΑΚ, τότε καλώς να χρησιμοποιηθεί αυτό. Το ζητούμενο είναι το όφελος των ΜΑΘΗΤΩΝ και όχι αν κερδίζει ή όχι μέσω αυτού χρήματα κάποια εταιρεία.Δυστυχώς ή ευτυχώς, η κοινωνία μας είναι καπιταλιστική. ΚΑΜΙΑ εταιρία δεν ενδιαφέρεται για το “κοινό καλό” ή οτιδήποτε άλλο πέρα από το κέρδος. Έχουν σχεδόν εξαφανιστεί τα Εεε πισί με λίνουξ από την αγορά! Τα φορητά με λίνουξ δεν είναι μειοψηφία, είναι σχεδόν ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ! Τα windows βλέπετε αφήνουν καλύτερο κέρδος… Το hardware αυτών των μηχανημάτων είναι εξωφρενικό! (σχετικά με την τιμή)Είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Αλλά “συμφέρει” να αγοράσεις φορητό με windows και να τα σβήσεις και να περάσεις λίνουξ παρά να αγοράσεις μηχάνημα με λίνουξ προεγκατεστημένο! Καλύτερο hardware θα πάρεις!Και επειδή τα έγραψα αρκετά “μπερδεμένα”, ας συνοψίσω με μερικά ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:1. Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει. Το λίνουξ (ΕΛΛΑΚ) μπορεί να μπει σε όλα τα σχολεία. Για να γίνει αυτό:
  2. α) Πρέπει να προσληφθούν ΤΕΧΝΙΚΟΙ σε κάθε νομό που θα αναλάβουν να το εγκαταστήσουν (και να το υποστηρίξουν) σε όλα τα σχολεία. ΜΗΝ τα περιμένουμε από τους καθηγητές πληροφορικής. Είναι πολύ σημαντικό για να το αφήνουμε στο “φιλότιμο” και στην “καλή διάθεση” (που ήδη υπάρχουν με το παραπάνω…) ΚΑΙ ΜΗΝ ξεχνάμε ότι σε κανένα ΑΕΙ δεν διδάσκεται “εγκατάσταση”, ακόμα και “χρήση” ΚΑΝΕΝΟΣ λειτουργικού συστήματος! (αυτό μας έλειπε!) Η παρατήρηση αυτή αφορά στο γεγονός πως ο πολύς κόσμος (=όλοι…) λέει: “Απόφοιτος πληροφορικής είναι, σίγουρα έμαθε να στήνει ένα linux server…” (ή και Windows server…)
  β) Στις προδιαγραφές των σχολικών εργαστηρίων, αν δεν είναι μόνο με λίνουξ, να είναι απαραίτητα dual-boot.
  3. Να ενημερωθούν (και να καταρτιστούν) οι εκπαιδευτικοί.Από αυτούς το ΕΛΛΑΚ θα πάει στους μαθητές.Κι από τους μαθητές σε ολόκληρη την (αυριανή) κοινωνία.Κι έτσι (έμμεσα – υποχρεωτικά…) και στις επιχειρήσεις!Τότε, θα υποχρεωθούν μάλλον, λόγω της ζήτησης, να βγάλουν στην αγορά φορητούς με λίνουξ.Και οι μαθητές θα μπορέσουν να αγοράσουν ένα αξιοπρεπές μηχάνημα με το κουπόνι…Μέχρι τότε, όμως, θα ισχύει:
  “σβήσε τα Βίστα” και,
  “Βάλε Λίνουξ να σωθείς!”Καλά φορμάτ σε όλους!

  Εν πρώτης να σε ευχαριστήσω θερμά για τα καλά σου λόγια, τα εύσημα δεν είναι δικά μου αλλά του Γιάννη που δεν δίστασε να μου στείλει eMail και να μοιραστεί τις σκέψεις σε αυτή την γωνία του διαδικτύου.

  Όσο αφορά το OLPC, πρέπει να πούμε ότι ως σχέδιο μπορεί να εξυπηρετήσει της ανάγκες και ανεπτυγμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όπως τα σχολικά συγκροτήματα του Birmingham (την μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας της Alabama) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Το Birmingham αποτελεί σημαντικό οικονομικό και τραπεζικό κέντρο, ενώ η μέση εκπαίδευση στο Birmingham θεωρείται από τις καλύτερες στις ΗΠΑ. To OLPC συχνά είναι διαθέσιμο ως dual boot με Fedora και Windows XP σε ξεχωριστά partitions.

  Αναφορικά στο Linux και γενικά το ΕΛΛΑΚ, νομίζω ότι είναι πασιφανές ότι το Linux είναι μια αρκετά καλή πλατφόρμα και δεν είναι ΠΛΕΟΝ τόσο δύσκολο να το χρησιμοποιεί κανείς.

  Σχετικά με τα Windows ειδικά σε laptop μηχανήματα νομίζω ότι βάση των εμπειριών μας η πλειοψηφία των αναγνωστών με την παρατήρηση σου. Όμως αυτό είναι μια ένδειξη (όχι απόδειξη) μιας μονοπωλιακής πρακτικής από πλευράς της Microsoft. Αν κάτι τέτοιο υφίσταται και μπορεί να αποδειχθεί (προσωπικά το θεωρώ αμφίβολο αλλά όχι και ολοκληρωτικά απίθανο) τότε στα πλαίσια της ελεύθερης καπιταλιστικής αγοράς να τεθούν περιορισμοί στις εν λόγω δραστηριότητες της MS. Κάτι τέτοιο δεν πιστεύω ότι θα συμβεί.

  Όσο περνάει ο καιρός το Linux θα γίνεται όλο και καλύτερο, και σιγά-σιγά, από στόμα σε στόμα, από χρήστη σε χρήστη, από blog σε blog το Linux και το ΕΛΛΑΚ γενικότερα θα διαδοθούν στο σημείο που να αποτελούν πλειοψηφία στην εγκατεστημένη βάση χρηστών. Ίσως μέχρι τότε εταιρείες όπως η MS πιθανότατα θα επανεξετάσουν τις πολιτικές τους όσο αφορά το ελεύθερο λογισμικό ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι too little too late για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας τους.

 • rexes13

  File mou symfwnw apolyta me ayta pou les …eimai kai egw enas akoma 15xronos pou to blepei etsi to 8ema…alla blepeis sthn Ellada fobomaste na fygoume apo ta Windows gt nomizoume oti 8a mas dagwsoun ta alla leitourgika kai sthn periptwsh mas to Ubuntu h opoio allo…