η Microsoft κρίνεται ένοχη για παραβίαση πατέντας στο office 5


Judge Coco Declares Ang Out of Line!Η Microsoft έφτασε στο εδώλιο του κατηγορούμενου για παραβίαση πατέντας του XML στο Office και έχασε, σύμφωνα με την δικηγορική εταιρεία McKool Smith η Microsoft καλείται να πληρώσει 200 εκατομμύρια δολάρια καθώς δεν είχε άδεια χρήσης της τεχνολογίας xml που φέρεται να περιγράφεται στην πατέντα της i4i.  H ανάγνωση της εν λόγω πατέντας μου φάνηκε πάρα (μα πάρα) πολύ γενικόλογη σε τέτοιο βαθμό που κατά την γνώμη μου απειλείται και η υλοποιήση που ακολουθεί το OpenOffice.org στο ODF. Αν ισχύει κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά πιθανό να δούμε ανάλογες νομικές κινήσεις και εναντίων εταιριών που αναπτύσσουν Ελεύθερο Λογισμικό. Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι η απόφαση του δικαστηρίου καθιστά παράνομες όλες τις εκδόσεις της Microsoft που υποστηρίζουν .XML .DOCM και .DOCX αρχεία. Η Microsoft ωφείλει μέσα σε 60 ημέρες να σταματήσει την πώληση και την εισαγωγή στις ΗΠΑ του λογισμικού που φαίνεται να παραβιάζει την εν λόγω απόφαση, συγκεκριμένα τα Word 2003 και Word 2007.

Η αλήθεια είναι ότι βάση αυτής της απόφασης κάποιος δικαστής στις ΗΠΑ να αποφασίσει ότι και το OpenOffice.org το KOffice και το AdiWord παραβιάζουν την εν λόγω πατέντα. Ακόμη η i4i δεν έχει προχωρήσει σε ανακοινώσεις που θα οδηγούσαν  στο συμπέρασμα ότι προγράμματα ελεύθερου λογισμικού πιθανών αποτελούν στόχους μελλοντικών νομικών μέτρων της Καναδέζικης εταιρείας. Ωστώσο η αβεβαιότητα είναι πολύ κακός σύμβουλος. Από την άλλη ίσως γίνει κατανοητό στην αμερικανική βιομηχανία πληροφορικής ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσου οι ΗΠΑ σε μια ριζική επανίδρυση από το μηδέν του συστήματος πνευματικής ιδιοκτησίας τους, καθώς φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε τελμα.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

5 thoughts on “η Microsoft κρίνεται ένοχη για παραβίαση πατέντας στο office

 • Γιώργος Κεραμίδας

  Το κακό τώρα είναι ότι, ενώ βασικά είναι ατόπημα με βασική αιτία τον χαζό έως επικίνδυνο τρόπο με τον οποίο δουλεύει το σύστημα της πατέντας στις ΗΠΑ, μπορεί η Microsoft να χρησιμοποιήσει αυτή την απόφαση για να δημιουργήσει αρνητικό PR spin για το open source software.

  Δε θεωρώ, δηλαδή, καθόλου απίθανο να βγει κάποιος τύπου Ballmer και να πει τώρα: “Να είδατε… αν δεν ήταν ανοιχτός ο κώδικας δε θα είχαμε πρόβλημα με τη συγκεκριμένη πατέντα”. Το οποίο είναι, χμ, “patently” false, βέβαια, αλλά δεν έχει σημασία αυτό όταν είσαι μαρκετίστας με sinister plans.

 • Eleftherios Kosmas Post author

  Γιώργος Κεραμίδας: Το κακό τώρα είναι ότι, ενώ βασικά είναι ατόπημα με βασική αιτία τον χαζό έως επικίνδυνο τρόπο με τον οποίο δουλεύει το σύστημα της πατέντας στις ΗΠΑ, μπορεί η Microsoft να χρησιμοποιήσει αυτή την απόφαση για να δημιουργήσει αρνητικό PR spin για το open source software.Δε θεωρώ, δηλαδή, καθόλου απίθανο να βγει κάποιος τύπου Ballmer και να πει τώρα: “Να είδατε… αν δεν ήταν ανοιχτός ο κώδικας δε θα είχαμε πρόβλημα με τη συγκεκριμένη πατέντα”.Το οποίο είναι, χμ, “patently” false, βέβαια, αλλά δεν έχει σημασία αυτό όταν είσαι μαρκετίστας με sinister plans.

  Σατανικό σενάριο… βέβαια εμείς θα θυμίζαμε ότι ο κώδικας του Office δεν είναι ανοιχτός το XML στάνταρ είναι ανοιχτό. Νομίζω ότι πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη για όλη την βιομηχανία λογισμικού και νομίζω ότι θα δούμε τις εξελίξεις να τρέχουν με εκθετικά αυξανόμενη ταχύτητα

 • Breezer

  Χμμμμ…..

  Πρεπει να ψαξω να βρω ενα σχετικο αρθρο που ειχα διαβασει περι XML και αλλων προτυπων και πως η MS επαιξε σημαντικο ρολο στην εδραιωση του.

  Η αληθεια ειναι οτι αν συνεχισουν να ψαχνουν στην Microsoft για κλεψιες που εχει κανει κατα καιρους τοτε δεν τους φτανουν ουτε 5 ζωες σκληρης εργασιας για να ξεχρεωσουν.

 • Eleftherios Kosmas Post author

  Breezer: Χμμμμ…..Πρεπει να ψαξω να βρω ενα σχετικο αρθρο που ειχα διαβασει περι XML και αλλων προτυπων και πως η MS επαιξε σημαντικο ρολο στην εδραιωση του.Η αληθεια ειναι οτι αν συνεχισουν να ψαχνουν στην Microsoft για κλεψιες που εχει κανει κατα καιρους τοτε δεν τους φτανουν ουτε 5 ζωες σκληρης εργασιας για να ξεχρεωσουν.

  H MS άνηκε στο working group του XML, με τον Jean Paoli ως εκπρόσωπο. Έπαιξε και παίζει ρόλο στην εδραίωση του… γιατί είναι πολύ πρακτικό πρότυπο.

  Δεν μπορούμε να το αποδείξουμε αυτό. Αυτό που μπορούμε με ασφάλεια να πούμε είναι ότι οι πατέντες υπολογιστών είναι κάτι παντελώς ηλίθιο και βλάπτουν την καινοτομία.