Πως να κάνετε download video ακόμη και όταν είναι “κωδικοποιημένα” 5Δεν ξέρω αν σας έχει χρειαστεί να θέλετε να δείτε ένα video στο κινητό σας ενώ είστε offline. Πολλά flash player σε διάφορα site όπως του τα video του MySpace, και άλλων site που φιλοξενούν βίντεο. Ο οδηγός που ακολουθεί παραβιάζει το Digital Milennium Copyright Act αν ζείτε στις ΗΠΑ παρακαλώ πολύ μην ακολουθήστε τις οδηγίες που ακολουθούν. Το άρθρο έχει καθαρά ερευνητικό χαρακτήρα τελικός σκοπός του είναι να καταδείξει ότι τα bussiness plans που βασίζονται σε DRM είναι καταδικασμένα να αποτύχουν.

Ο πλέον εύκολος τρόπος για να κατεβάστε video στον υπολογιστή σας είναι να χρησιμοποιήστε μια υπηρεσία όπως το Flashvideodownloader.org. Για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να πάτε στην ιστοσελίδα του video που θέλετε να κάνετε download και αντιγράψτε την διεύθυνση του URL του video που θέλετε να κατεβάστε στην φόρμα που θα βρείτε στο Flashvideodownloader.org.  Αν δεν είναι κωδικοποιημένο το video το link που θα προκύψει θα οδηγεί σε αρχείο τύπου flv που τα περισσότερα Linux μπορούν άνετα να αναπαράγουν, αν όμως το link που προκύπτει αρχίζει με το πρόθεμα “rtmp://” αντί το πατροπαράδοτο “http://” τότε το video μας είναι κωδικοποιημένο .

Σημειώνετε και πάλι το νέο URL που αρχίζει με το “rtmp://” και χρησιμοποιείστε το προγραμματάκι rtmpdump. Το rtmpdump επιτρέπει όχι μόνο την ανάγνωση  RTMP stream αλλά  και των “κρυπτογραφημένων” RTMPE streams (για να το εγκαταστήσετε στο Debian και στο Ubuntu δώστε την ακόλουθη εντολή ως root (ενημέρωση: βεβαιωθείτε στο Debian ότι έχετε προσθέσει και τα repositories του debian-multimedia.org):

apt-get update && apt-get install rtmpdump

ή με το sudo

sudo apt-get update && sudo apt-get install rtmpdump

Για να τρέξετε το rtmpdump πρέπει να ανοίξτε κονσόλα και να δώστε την εντολή

rtmpdump -l 3 -r <URL> -o <outfile>

Το -l 3 “δείχνει” στο rtmpdump ότι το video είναι “κωδικοποιημένο”

<URL> είναι το url με το πρόθεμα rtmp:// που μας δίνει το flashvideodownloader.org

<outfile> είναι το όνομα του αρχείου που θέλουμε να δημιουργηθεί

Το video που θα εξαχθεί θα είναι τύπου .flv αν θέλετε να το μετατρέψτε σε κάποιο διαφορετικό format μπορείτε να χρησιμοποιήστε το ffmpeg. Παρακάτω παραθέτω μερικά παραδείγματα χρήσης του ffmpeg

Μετατροπή flv σε mp4 αρχείο βίντεο

ffmpeg -i input.flv output.mp4

Μετατροπή flv σε 3gp (το 3gp χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές συσκευές κινητής τηλεφωνίας)

ffmpeg -i input.flv -r 15 -b 128k -s qcif -acodec amr_nb -ar 8000 -ac 1 -ab 13 -f 3gp -y output.3gp

Εξαγωγή mp3 από flv video για να αναπαράγετε  τον ήχο από τα video σας ακόμη και στα πλέον απλά mp3 player.

ffmpeg -i input.flv -f mp3 -vn -acodec copy ouput.mp3

(αν έχετε κάποια συμβουλή μη διστάσετε να την αφήστε στα σχόλια του άρθρου)

O παραπάνω οδηγός βασίζεται σε μια πρόταση του φίλου μου Θοδωρή Λύτρα. Αν θέλετε μπορείτε και εσείς να προτείνετε κάποιο άρθρο στην φόρμα επικοινωνίας.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

5 thoughts on “Πως να κάνετε download video ακόμη και όταν είναι “κωδικοποιημένα”