Βρετανικές λύσεις, σε καιρούς λιτότητας 3


Chancellor discusses Spending Challenge

O George Osborne

Ο George Osborne που φέρει τον τίτλο του Chansellor of the Exchequer (αντίστοιχος του Υπουργού Οικονομικών) δημοσίευσε πριν λίγο καιρό στο site του H M Treasury (αντίστοιχο του Υπουργείου Οικονομικών) 31 από τις 60000 προτάσεις που έγιναν στο πλαίσιο της καμπάνιας της Βρετανικής Κυβέρνησης Spending Challenge που έχει σαν στόχο την υποβολή προτάσεων αρχικά από τους Βρετανούς δημόσιους υπάλληλους και σε δεύτερη φάση από κάθε ενδιαφερόμενο για την εξισορρόπησή του τεράστιου ελλείμματος του Βρετανικού προϋπολογισμού (περίπου 155 δις Λίρες ή περίπου 235 δις Ευρώ). Καθώς ξεφύλλιζα τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προτάσεις που δημοσιεύτηκαν στο site του H M Treasury (πιστεύω ότι αξίζει να τις δει κανείς όλες) ξεχώρισα δύο πολύ ενδιαφέρουσες.

Η πρόταση με αριθμό 8 που σε (πολύ) ελεύθερη μετάφραση λέει “Στα πλαίσιο της μείωσης των εξόδων – τι λέτε να κάνουμε migrate σε όλη την κυβέρνηση (ΕΣΥ,Εκπαίδευση κτλ) από προϊόντα της Microsoft στο Linux και σε ανοιχτού κώδικα λογισμικό όπως το OpenOffice.org.” και η πρόταση 28 (επίσης σε πολύ ελεύθερη μετάφραση) “Ακύρωση της Συμφωνίας με την Microsoft για την παροχή λογισμικού και λειτουργικών συστημάτων (OS) και κυβερνητικές υπηρεσίες και στροφή σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα και λειτουργικά συστήματα βασισμένα στο Linux. To λειτουργικό σύστημα Linux και το λογισμικό ανοιχτού κώδικα έχουν μικρότερο τελικό κόστος χρήσης και είναι περισσότερο ανθεκτικό σε ιούς. Υποστήριξη ενός ευρυτέρου φάσματος της βιομηχανίας πληροφορικής, αντί μιας επιχείρησης, δημιουργώντας  επιπρόσθετα φορολογικά έσοδα για το Ηνωμένο Βασίλειο.”

Φυσικά, και οι 60000 προτάσεις θα εξεταστούν από τις υπηρεσίες του Treasury και δεν αποτελούν κάποια shorlist αλλά ένα δείγμα των προτάσεων που έχουν υποβληθεί. Το ενδιαφέρων είναι ότι ο George Osborne σε άρθρο του  στους Τhe Sunday Times του Λονδίνου έγραφε μεταξύ άλλων (νομίζω το ότι πρόκειται για ελεύθερη μετάφραση πλέον είναι προφανές) “Εν δευτέροις, πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα επιχειρήσεων από όλο το κόσμο και να εκμεταλλευτούμε την τεχνολογία “ανοιχτού κώδικα”. Στην συνέχεια αναφέρει το εξής “Την προηγούμενη εβδομάδα το Συντηρητικό Κόμμα εξέδωσε μια ανεξάρτητη μελέτη του Mark Thomson του Πανεπιστημίου του Cambridge που καθορίζει λεπτομερείς προτάσεις για την δημιουργία όρων ισότιμου ανταγωνισμού για το λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Η έκθεση του έδειξε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξοικονομήσει περισσότερες από 600 000 000 Λίρες το χρόνο, αν έκανε περισσότερη χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα στα πλαίσια ενός υγιούς συστήματος προμηθειών. Αυτός είναι ο σωστός δρόμος. Δεν λέμε ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί τις παραδοσιακές άδειες χρήσης λογισμικού – απλά λέμε ότι το λογισμικό ανοιχτού κώδικα θα πρέπει να χρησιμοποιείται όπου αυτό έχει νόημα και μπορεί να προσφέρει καλύτερη σχέση απόδοσης/κόστους.” Δυστυχώς δεν κατάφερα να βρω το αρχικό κείμενο της εν λόγω μελέτης.

Δεν ξέρω αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει μια μεγάλη στροφή στο ανοιχτό λογισμικό ωστόσο βλέπω ότι μαζί με άλλες κυβερνήσεις (πρόσφατο παράδειγμα η Μάλτα) αντιμετωπίζει το ανοιχτό λογισμικό σαν μια βιώσιμη λύση για τις ανάγκες του. Μήπως για μια χώρα που ήδη η οικονομία της βρίσκεται υπό διεθνή επιτήρηση το ανοιχτό λογισμικό αποτελεί φυσική επιλογή λόγω του της σαφούς καλύτερης σχέσης απόδοσης κόστους που προσφέρει αλλά θα αποτελέσει και μοχλό ανάπτυξης της τοπικής βιομηχανίας ανάπτυξης λογισμικού; Δεν το γνωρίζω αλλά είμαι της άποψης ότι στον ακαδημαϊκό χώρο υπάρχουν άνθρωποι που είναι σε θέση να κάνουν αρκετά αξιόπιστε μελέτες για το πως θα μπορούσε να βελτιωθεί το σύστημα προμήθειας λογισμικού του Ελληνικού δημοσίου και να προτείνουν ασφαλείς λύσεις σε αυτή την κατεύθυνση.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

3 thoughts on “Βρετανικές λύσεις, σε καιρούς λιτότητας