το Eeebuntu έγινε AuroraOS… βασισμένο στο Debian Sid 4


Eeebuntu on 900a

Eeebuntu σε EeePC 900a

To Eeebuntu κατά την γνώμη μου ήταν ένα ιδιαίτερα πετυχημένο spin του Ubuntu, άρχισε σαν μια συλλογή από scipt-άκια και πακέτα που εξασφάλιζαν την μέγιστη λειτουργικότητα των netbook της σειράς EeePC της Asus με το Ubuntu. Σιγά-σιγά το concept επεκτάθηκε και άρχισαν να υποστηρίζονται και άλλα netbook άλλων κατασκευαστών.

Η κοινότητα του Eeebuntu μετά από πολλές σκέψεις αποφάσισε να μετατρέψει το codebase της που ήταν το Ubuntu στο Debian Ustable (γνωστού και ως Sid) και το όνομα του νέου λειτουργικό Aurora. Οφείλω να παραδεχθώ ότι είμαι εδώ και 2 χρόνια χρήστης (της ίδιας εγκατάστασης :P) του Debian Sid (να είναι καλά το Sidux) και έχω βολευτεί απίστευτα. Ένα από τα αγαπημένα μου χαρακτηριστικά είναι το γεγονός ότι πρόκειται για rolling distribution, ουσιαστικά η διανομή αλλάζει μέρα με την μέρα καθώς νέα πακέτα προστίθεται και αφαιρούνται από τα αποθετήρια του Debian. Από την πρώτη φόρα που έκανα την πρώτη εγκατάσταση Sid σε υπολογιστή (αν εξαιρέσουμε μια φορά που πραγματικά έκανα ανοησίες) 2 χρόνια τώρα δεν έχω αλλάξει την εγκατάσταση μου.  Η νέα διανομή εκτός του EeePC θα στοχεύει και σε άλλα netbook αλλά και στις ανάγκες desktop χρήσης. Νομίζω ότι δεν έχουμε παρά να περιμένουμε το release.

Linux Mint 8 ScreenshotΠροσωπικά δεν έχω τίποτα με το Ubuntu και πιστεύω ότι έχει προσφέρει στην κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού πολύ περισσότερα από όσα του καταλογίζονται… και κακά τα ψέματα έχει μια απίστευτη κοινότητα και ίσως στο μέλλον εξεταστεί η πιθανότητα το Ubuntu να γίνει και αυτό μια rolling διανομή… άλλωστε όλες οι εκδόσεις του Ubuntu βασίζονται σε snapshots του Debian Unstable (δεν είναι και το πλεον εύκολο πράγμα άλλωστε η πρακτική που ακολουθεί το Ubuntu έχει και τα θετικά της:  Απλά δουλεύει TM). Ακολουθώντας τις συμβουλές μου τρέχω στο μηχάνημα μου το τελευταίο διάστημα τουλάχιστον μια διανομή βασισμένη στο Ubuntu: το LinuxMint (πέρα από το Debian Sid) και οφείλω να ομολογήσω ότι το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

Αναφερόμενος στο LinuxMint πρέπει να προσθέσω ότι υπάρχει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον project (σε alpha κατάσταση) δημιουργίας ενός LinuxMint desktop βασισμένου στο Debian Testing (θα μου άρεσε περισσότερο το Unstable αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα σε αυτή την ζωή).


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

4 thoughts on “το Eeebuntu έγινε AuroraOS… βασισμένο στο Debian Sid