κάντε το όπως το Denver 17


Denver Skyline from City Golf CourseΗ πόλη του Denver είναι μια αρκετά μεγάλη πόλη (η μεγαλύτερη της πολιτείας του Colorado) με περίπου 2 εκατομμύρια κατοίκους να ζουν στην ευρύτερή περιοχή και 600000 στα όρια του Δήμου με 10000 χιλιάδες άτομα περίπου στο μισθολόγιο του και προϋπολογισμό περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων , μεγέθη συγκρίσιμα με τον δήμο Αθηναίων (αν και δεν μπόρεσα να βρω περίπου πόσους υπάλληλους έχει).

Λόγω του διοικητικού συστήματος των ΗΠΑ οι ευθύνες που έχει ο Δήμος του Denver είναι πολύ εκτεταμένες σε σχέση με τις αρμοδιότητες που έχουν οι αντίστοιχοι Ελληνικοί Δήμοι (αν και θα μάλλον θα έχουν περισσότερες αρμοδιότητες μετά την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης). Μέχρι πρόσφατα ο δήμος του Denver χρησιμοποιούσε 14 διαφορετικά, μη-διασυνδεδεμένα κεντρικά συστήματα διαχείρισης εγγράφων. Η κατάσταση αυτή αύξανε το κόστος και ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα για τις υπηρεσίες του δήμου μειώνοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες και τους επισκέπτες τις πόλης χωρίς ανάλογη μείωση του κόστους.

Όμως ο Δήμος του Denver είχε στράφηκε σε μια πιο ολοκληρωμένη υλοποίηση ανοιχτού κώδικα στο Alfresco Εnterprise Content Management. Φυσικά η μελέτη και η υλοποίηση του Alfresco αν και δεν ήταν δωρεάν φυσικά ήταν σαφώς φθηνότερη από τις ανταγωνιστικές προτάσεις καθώς βασίζεται σε ανοιχτό κώδικα και ήταν ότι πρέπει για τους server της πόλης που έτρεχαν RedHat Linux και MySQL. Σύμφωνα με τα στελέχη του δήμου του Denver η χρήση του Alfresco ως κεντρικού συστήματος διαχείρισης εγγράφων της Δημοτικής Αρχής και των υπηρεσιών της εξοικονομεί γύρω στο ένα εκατομμύριο δολάρια το χρόνο. Περισσότερα μπορείτε να διαβάστε στο σύντομο case study που έκανε η Alfresco για το δήμο του Denver.

Προσωπικά δεν θα υποστηρίξω ειδικά την επιλογή του Δήμο όσο αφορά το Alfresco όμως βλέπω ότι αρκετές κυβερνήσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου το τελευταίο καιρό υλοποιούν ή εξετάζουν πολύ σοβαρά πολιτικές χρήσης του Ελεύθερου Λογισμικού στις πληροφοριακές υποδομές τους σε μια εποχή που οι κυβερνητικοί προϋπολογισμοί είναι μειωμένοι στα περισσότερα ανεπτυγμένα (ή όχι και ιδιαίτερα ανεπτυγμένα στην περίπτωση μας) κράτη η στροφή προς το ελεύθερο λογισμικό είναι μια λογική κίνηση. Άραγε υπάρχουν Έλληνες αξιωματούχοι (εκλεγμένοι ή μη) που βλέπουν αρκετά μπροστά ώστε να κάνουν τέτοιες επιλογές;

Παρακάτω ακολουθεί ένα σύντομο βίντεο με τον Chief Information Officer του Δήμου το Denver (φυσικά και έχει CIO ο Δήμος του Denver) που εξηγεί το πως χρησιμοποιεί η Πόλη το Alfresco.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

17 thoughts on “κάντε το όπως το Denver

   • Χατζηκυριάκου Γιώργος

    Εδώ τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο … ακρίβεια πολύ, αύξηση ανεργίας … χτες παράγγειλα πίτσα από εδώ στο χωριό που κάνω διακοπές … μέγεθος περίπου 14 cm (ακτίνα) -> 13 Ευρό … θυμάμαι τρώγαμε κάτι γίγας στο Ηράκλειο με 11 Ευρό 😛

 • vrypan

  “Άραγε υπάρχουν Έλληνες αξιωματούχοι (εκλεγμένοι ή μη) που βλέπουν αρκετά μπροστά ώστε να κάνουν τέτοιες επιλογές;”

  Ναι.

 • Linuxman

  Άντε και στα δικά μας , για να δούμε , μιας και @vrypan λέει ότι υπάρχουν .
  Γιατί έως τώρα δεν τους βλέπω !!!

 • vrypan

  @Linuxman, μπορώ να δώσω αρκετά παραδείγματα προσώπων: π.χ. ο ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπ. Οικονομικών, Δ. Σπινέλλης ή ο Μιχάλης Μπλέτσας (καθηγήτης στο MIT, μέλος της ομάδας που δημιούργησε το OLPC) που ορίστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο μέλος στο ΔΣ του ΟΤΕ. Αναφέρω αυτούς τους 2 ως ονόματα που δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις, γνωρίζω προσωπικά πολλούς ακόμη που έχουν τοποθετηθεί σε σημαντικές θέσεις και εκτιμούν και αντιλαμβάνονται την σημασία των ανοικτών προτύπων και του ανοικτού κώδικα. Και βέβαια και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που έχει πολλές φορές εκφράσει ανοικτά την υποστήριξή του στο ανοικτό λογισμικό και τα ανοικτά πρότυπα (π.χ. χαιρετισμός στο ICT Forum)

  Αλλά και στην πράξη, υπάρχουν χειροπιαστά δείγματα: από τα διάφορα sites υπουργείων που δημιουργούνται με λογισμικό ανοικτού κώδικα (και όχι, ο κύριος παράγοντας δεν είναι το κόστος), μέχρι το “άνοιγμα” πρόσβασης στα ΦΕΚ και το geodata.gov.gr.

  Σε καμία περίπτωση δεν λέω ότι αυτά είναι αρκετά (είναι σημαντικά, αλλά πολύ λίγα). Αλλά νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που σε σημαντικά πόστα υπάρχουν άνθρωποι που αντιλαμβάνονται τί σημαίνει open source και open standards. Είμαι αισιόδοξος ότι όλο και συχνότερα θα βλέπεις δείγματα που θα το αποδεικνύουν.

  • linuxman

   Ναι υπάρχουν άλλα εκτός από αρκετά sites δεν βλέπω και πολλά .
   Όλοι Δήμοι , Περιφέρειες και Δημόσιοι Οργανισμοί δεν έχουν ιδέα τι είναι ΕΛ/ΛΑΚ .
   Όταν θα δούμε εδώ http://www.osor.eu/news και εδώ http://www.osor.eu/news/news-by-country/greece ότι υπάρχει έστω και μία αναφορά για την Ελλάδα το μήνα τότε μπορώ να πω ναι κάτι γίνεται .
   Έως τώρα δεν το βλέπω .
   Αν δεν θα υπάρχει υποχρεωτική μεταφορά για τα Δημόσια Έγγραφά σε Ανοικτά Πρότυπα από π.χ. 01.01.2011 όπως το κάνανε στην Δανία όλων Δημόσιων Υπηρεσιών δεν νομίζω ότι θα δω πολλές αναφορές για την Ελλάδα στην http://www.osor.eu/news/ .
   Για να καταλάβουμε επιτέλους ότι ακόμα και Ο.Ο. να περάσουμε θα γλυτώσουμε πολλά εκατομμύρια και δεν θα χρειαστεί να πληρώνω 23% ΦΠΑ εγώ και εσύ .
   Και μάλλον ξέρεις ότι το Δημόσιο αποδέχεται μόνο ECDL over MS Products , έλα μου δε που είναι εδώ ανοικτά πρότυπα ?
   Εκπαίδευση μόνο πάνω σε ΜΣ προϊόντα και όχι διάθεση και προώθηση του ΕΛ/ΛΑΚ στην Εκπαίδευση ?
   Δεν γίνεται ? , αμέ γίνεται , άλλα το θέλουνε ? , μάλλον όχι .
   Σε όλα τα σχολεία,ΤΕΙ , ΑΕΙ διδάσκουν μόνο ΜΣ office στα πρώτα μαθήματα και τίποτε άλλο σαν εναλλακτικό και αν δεν υπήρχαν ορισμένοι Δάσκαλοι που έχον καταλάβει ότι εκεί είναι λύση δεν θα ακούγανε τα παιδιά ότι υπάρχει και κάτι άλλο .
   Και μάλλον ξέρεις ότι σε ορισμένα σχολεία , ΤΕΙ , ΑΕΙ και αλλού είναι υποχρεωτικό να γράφεις τις εργασίες σου μόνο σε ΜΣ πακέτα ? Που είναι το Υπουργείο Παιδείας να τους ρίξε κανένα μπινελίκι .
   Και πολλά άλλα , παραδείγματα άπειρα , το ξέρεις και εσύ και εγώ , άλλα ελπίζω ότι θα αλλάξει .
   Εξάλλου ελπίδα πεθαίνει τελευταία .

   Υ.Γ. Ξεκινά σε λίγο σχολική χρονιά , για να δούμε τι θα αλλάξει .

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Μην ξεχνάμε και το site της Απογραφής… ΟΚ γίνονται κάποια βήματα και αυτό δεν είναι λίγο. Απλά τρομάζω όταν βλέπω τα κράτη της EE που ορισμένα κάνουν άλματα όχι απλά βήματα.

   Αυτό με το θέμα του ECDL δεν το ήξερα αλλά θα σας πω μια ιστορία… πριν μερικά χρόνια (νομίζω πριν 4 αλλά δεν είμαι σίγουρος) έχω πάει σε ένα εξεταστικό κέντρο για να δώσω το ECDL (για να είμαστε και τυπική στην υπηρεσία αν χρειαζόταν). Όπως καθόμασταν και περιμέναμε να έρθει η ώρα να εξεταστούμε γυρίζω και λέω σε ένα φιλαράκι (Linuxα). “Ρε φίλε μα να εξεταζόμαστε σε Windows;” Γυρίζει ο κύριος που είχε το εξεταστικό και μου λέει: “Χρησιμοποιείτε Mac;” Και οι δύο απαντάμε “όχι εμείς Linux έχουμε” και λέει “και γιατί δεν μου το λέγατε νωρίτερα; Μπορείτε να εξεταστείτε και σε RedHat (!). Κρίμα ρε γαμώτο είναι αργά να το αλλάξουμε τώρα!” Ξέρεις κανείς αν ισχύει αυτό; Και έχει την ίδια αναγνώριση από το Δημόσιο;

 • vrypan

  “Και μάλλον ξέρεις ότι σε ορισμένα σχολεία , ΤΕΙ , ΑΕΙ και αλλού είναι υποχρεωτικό να γράφεις τις εργασίες σου μόνο σε ΜΣ πακέτα”

  Όχι. Και αυτό μου μοιάζει εύκολο να αλλάξει. Ευχαριστώ που το επισημαίνεις.

  Το θέμα του ECDL, ήμουν από αυτούς που το κατακρίναμε εδώ και 10 χρόνια. Αλλά και αυτό αν με ρωτούσες τώρα, δεν θα μου ερχόταν στο μυαλό… 🙁 Είναι καλό να επισημαίνονται αυτά τα θέματα, ξανά και ξανά μέχρι να λυθούν. Και είναι συγκεκριμένα, μικρά πράγματα, που μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει, δεν είναι από αυτά που δεν ξέρεις από που να αρχίσεις…

  • linuxman

   Να ήτανε μόνο αυτό .
   Τέτοια η και παρόμοια θέματα που υπάρχουν είναι πολλά .
   Και μιας και ορισμένες φορές το έζησα πάνω μου .
   Είναι σαν ναρκωτικό έχει μπει στο αίμα και δεν βγαίνει , θα πρέπει να στείλεις για αποτοξίνωση ορισμένους .
   Το μεγαλύτερο θέμα και αλλαγή σε πολλά και ειδικά σε θέμα Τεχνολογικό θα πρέπει να αρχίζει από την Εκπαίδευση και παραδείγματα υπάρχουν πολλά για αυτό .
   Πάρε Σκόπια , Ταταρστάν , άλλες χώρες . Σε τέτοιους δύσκολους καιρούς όλοι προσπαθούν κάτι να κάνουν για να εξοικονομήσουν κάποια λεφτά άλλα να μην μείνουν πίσω , ενώ εδώ ορισμένοι είναι απλοχέρηδες πετάμε λεφτά που δεν υπάρχουν έτσι γιατί μας “περισσεύουν” γιατί ?
   Καταλαβαίνω ότι δεν θ αλλάξει γρήγορα , άλλα ας αρχίσουμε από κάπου για να αρχίζει να αλλάζει .
   Δεν λέω κόψε το ένα και βάλε το άλλο , απλά να δώσουμε τις επιλογές και ο καθένας να επιλέξει ότι του αρέσει μόνο εκεί που πράγματι που χρειάζεται να αλλάξει για να εξοικονομήσουμε κάποια χρήματα να το κάνουμε .
   Ναι είναι μικρά άλλα αν παίσεις τα μεγάλα θα χαθείς ενώ το Σπίτι χτίζεται από μικρά τουβλάκια , ας αρχίσουμε να χτίζουμε ο καθένας από ένα τούβλο να βάλει θα γίνει το σπίτι .

 • Konstaninos Prokopidis

  Μια ερώτηση: Γιατί η επιλογή του alfresco δεν σου άρεσε στην περίπτωση του Denver; Τι θα πρότεινες για CMS?

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Κωνσταντίνε, δεν είναι ότι δεν μου αρέσει. Σαφώς και το alfresco είναι ένα εξαιρετικό ECM. Απλά δεν υποστηρίζω ειδικά το Alfresco αλλά ειδικά (και γενικά) την επιλογή ενός ανοιχτού κώδικα ECM ακόμη και αν δεν είναι το Alfresco.

  • Linuxman

   Συγνώμη για επανάληψη.
   Για CMS + Documents + Support + Projects και πολλά άλλα π.χ. αυτό
   http://www.fengoffice.com/web/community/community_index.php
   Γρήγορο , άψογα σχεδιασμένο , πολύ εύκολη διαχείριση χρηστών τι να βλέπει ο καθένας και τι δεν πρέπει να βλέπει και πολλά άλλα καλούδια .
   Και έχει και ελληνικά σχεδόν 100% μεταφρασμένο .