ψηφοφορία: θα χρησιμοποιήστε το Diaspora; 10


μια εικόνα από τις δοκιμαστικές εκδώσεις της Diaspora

To Diaspora είναι ένα ανοιχτού κώδικα social network. Σύμφωνα με τους developers που το αναπτύσσουν στόχος του Diaspora είναι η δημιουργία ενός Peer to Peer social network που θα βασίζεται σε αποκεντρωμένες δομές με κύριο στόχο να αποφεύγεται ο έλεγχος από ένα κεντρικό διακομιστή που θα ελέγχει το χρήστη. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ομάδας πίσω από το Diaspora η αρχική έκδοση για τους developer θα γίνει διαθέσιμη στις 15 Σεπτεμβρίου ενώ για τους χρήστες θα έχουμε διαθέσιμη έκδοση κάποια στιγμή τον Οκτώβριο (πολύ πίσω πάει ή είναι ιδέα μου;).

Πρακτικά ο στόχος του Diaspora είναι να δώσει την δυνατότητα οι χρήστες του έχουν ένα σύστημα με λειτουργίες όπως “ο τοίχος, τα παιχνίδια και το chat” του Facebook απλά εγκαθιστώντας το Diaspora στο web server τους (η εγκατάσταση σύμφωνα με την ορολογία του Diaspora θα ονομάζεται “seed”) ώστε οι χρήστες να είναι σε θέση να ελέγχουν πλήρως τα δεδομένα τους.

Μακροπρόθεσμα οι στόχοι του Diaspora είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι. Πίο συγκεκριμένα:

 • Ασφαλής διαμοιρασμός πολυμέσων. (εικόνα,ήχος,video)
 • Υποστήριξη VoIP (πολύ εντυπωσιακό αυτό)
 • Ένα δικό του πρωτόκολλο για Chat (γιατί όχι το Jabber;)
 • Υποστήριξη OpenID (χρήσιμο αυτό)
 • Άδεια aGPL (καλό και αυτό)

Έμπνευσή για την δημιουργία του Diaspora ήταν η περίφημη ομιλία του Eben Moglen για την “ελευθερία στο Cloud”.

Παρακάτω ακολουθεί ένα μικρό poll σχετικά με το Diaspora. αν παρακολουθείτε το elkos.gr από την RSS feed και δεν μπορείτε να δείτε την ψηφοφορία για να πάρετε μέρος στο poll θα πρέπει να επισκεφθείτε την σελίδα της δημοσίευσης.

θα χρησιμοποιήστε το Diaspora;

View Results

Loading ... Loading ...

Αν καμία από τις επιλογές που είναι διαθέσιμες δεν σας καλύπτει φυσικά μπορείτε να αφήστε σχόλιο παρακάτω.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

10 thoughts on “ψηφοφορία: θα χρησιμοποιήστε το Diaspora;

 • alekos

  Είναι εκπληκτική ιδέα αλλά …
  Αν κατάλαβα καλά απαιτεί από τον χρήστη να έχει έναν web server, στην απλούστερη περίπτωση ένα localhost σε συνδυασμό με κάποια υπηρεσία DynDNS οπότε στην περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με multimedia θα υπάρχει πρόβλημα γιατί το upload από τον server θα είναι πολύ αργό. Βέβαια εκτός από αυτό που είναι ένα τεχνικό πρόβλημα δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί που έχουν τις γνώσεις και κυρίως το μεράκι να στήσουν έναν server με ότι συνεπάγεται αυτό π.χ firewall, port fowarding κλπ. Οπότε το diasoira θα πρέπει να έρχεται συνδυασμένο με έναν web server.
  Βέβαια μπορεί να συμβεί ότι και με το identica όπου ελεύθερο λογισμικό χρησιμοποιείται από μια εταιρία αλλά τότε ουσιαστικά χάνουμε το νόημα καθώς τα δεδομένα θα συγκεντρώνονται πάλι από έναν κεντρικό διαχειριστή.
  Βλέπω να το χρησιμοποιούν μόνο πολύ ψαγμένοι για επαγγελματικούς σκοπούς

  Υ.Γ ρίξε ένα μάτι εδώ http://www.diaspora-game.com/

 • Thanos

  Μάλλον ήθελες να γράψεις: Θα ήθελα, ΑΝ είχα ένα web server να το βάλω

 • petros

  Μου φαίνεται ότι στο poll το option “Αν είχα web server…” δεν είναι σωστό.

  Αποκλείεται να σου πουν βάλε και webserver για να το τρέξεις – είναι ενάντια στην φιλοσοφία του diaspora για πλήρες distributed σενάριο.
  Έτσι κι αλλιώς εύκολα νομίζω ότι θα μπορούσαν να ενσωματώσουν έναν ελαφρύ GPL webserver. Τόσοι υπάρχουν δεν θα βρεθεί κάποιος να κάνει ?
  Εδώ τα modemάκια του DSL και έχουν WebServer μέσα, στο PC θα κολλήσουμε;

  Το πρόβλημα περισσότερο το βλέπω στα κινητά που δεν ξέρω αν τεχνικά μπορεί να γίνει κάτι χωρίς επέμβαση στο λειτουργικό του κινητού.
  Νομίζω το τεχνικό challenge είναι ακριβώς αυτό – πόσο γρήγορη vs.feature-rich μπορεί να να είναι η εφαρμογή στο PC και τι μνήμη σκληρού θα χρειάζεται για “cache” στον σκληρό.

  Εγώ το φαντάζομαι από τεχνικής άποψης σαν σενάριο/αρχιτεκτονική για torrents αλλά αντί για file-sharing “user web-page sharing”. Και πως τα “friends-PC” θα σε βοηθάνε με κάποιο “cache” όταν λείπεις αλλά και όταν έχεις μεγάλη κίνηση στην σελίδα σου.
  Λέω τώρα, δεν ξέρω από Web προγραμματισμό, είμαι αρχαίος, της C/Assembly DOSάκιας που λένε 🙂

  Ωραίο το site σου, μπράβο.

 • petros

  There are GPL light web servers that can run on a PC this should not be aproblem. And they have to include it within the application executable, otherwise noone will use it.
  Even the home DSL modems have integrated Web servers. http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_lightweight_web_servers

  I can imagine that the real problem will be
  1) SW for the mobile phones – probably the OS will need change
  2) speed vs. feature-rich application vs. memory/disk requirements

  They probably think something like torrents where instead of files you will share your peer’s webpages in case of off-net or even of overload.
  However I do not know the new tricks, I am an Assembly/C guy DOSakias pou lene.

  Kai giati den mporv na grapsw ellhnika sthn selida soy den katalavainw. Mallon den me paei to systima pou blepei pou exw XP 🙂

  Wraio site – bravo!

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Ναι θέλει πολύυυυυυυυυυυυυυ δουλειά ακόμη το Diaspora…. όντως ακόμη και το κινητό μου (ένα HTC Desire με Android πάνω) φυσικά μπορεί να σηκώσει ένα Busybox. Το θέμα είναι ότι το Diaspora έχει δρόμο ακόμη μπροστά του και κάτι μου λέει ότι θα δούμε και άλλες υλοποιήσεις πάνω στο ίδιο σκεπτικό.

   BTW: είδες που μπορείς να γράψεις Ελληνικά; Το elkos.gr έχει δοκιμαστεί, σε αρκετές διανομές Linux με μπόλικους Browser αλλά και σε Windows XP, Vista και Windows 7 με Firefox, Chrome και Opera και σε Mac OS X με FF και Safari. Καθώς και σε κινητά με Android, Symbian και iPhone.

 • bibi

  μπορω νΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ?ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΜΕΛΟΣ ΣΤ ΔΙΑΣΠΟΡΑ…ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ?ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΩ?

  • Eleftherios Kosmas Post author

   bibi για χαρά, αν θέλεις να γίνεις μέλος του Diaspora ως υπηρεσία τα πράγματα είναι κάπως περίπλοκα. Το Diaspora είναι σε πολύ αρχική φάση. Ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποια υπηρεσία όπως στο Facebook.com που μπορείς να δημιουργήσεις λογοριασμό εύκολα και γρήγορα. Στο μέλλον ίσως εμφανιστούς διάφοροι Diaspora provider. Όλα τα Diaspora θα μπορούν να συγχρωνίζωνται μεταξύ τους (παράδειγμα εγώ μπορεί ένα έχω μια εγκατάσταση Diaspora στο σερβερ που βρίσκεται το elkos.gr και 5-6 φίλοι μου να έχουν σε κάποιο site που παρέχει πρόσβαση στο Diaspora για πολλούς χρήστες και να επικοινωνούμε μεταξύ μας με την ίδια ευκολία που έχει κανείς στο Facebook).

   Φυσικά όλα αυτά είναι θεωρητικά και το όλο project μπορεί να μην προχωρήσει πιο μακριά… η πορεία θα δείξει τι μέλλον θα έχει.