η Oracle χάνει τον έλεγχο του OpenOffice, πλέον έρχεται το LibreOffice 3


OpenOffice.org 2.3 Native Aqua Port

μια πρόσφατη έκδοση του OpenOffice.org

Εδώ και μερικές μέρες πολλά Ελεύθερα προγράμματα προχωράνε σε fork.  Όπως και διανομή Mandrake με το Mageia έτσι και το OpenOffice.org γίνεται fork από το LibreOffice με την Oracle να μην συμμετέχει άμεσα πλέον στην ανάπτυξη του κάτω από την σκέπη του The Document Foundation.

Στους υποστηρικτές της πρωτοβουλίας φιγουράρουν σημαντική οργανισμοί της κοινότητας του ελεύθερου λογισμικού όπως το Free Software Foundation, το OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards), το Οpen Source Initiative, η Γαλλική, Βραζιλιάνικη και Νορβηγική κοινότητα ανάπτυξης και διεθνοποίησης του openoffice, το NeoOffice που είναι το επίσημο port του OpenOffice στο MacOSX, το ίδρυμα GNOME και η Τσεχική μη-κυβερνητική οργάνωση Liberix.

Εκτός όμως από την κοινότητα και τους οργανισμούς ανάπτυξης ελεύθερου λογισμικού υπάρχουν και πολλές και μάλιστα πολύ ισχυρές εταιρείες που συμμετέχουν στο εν λόγω project. Χαρακτηριστικά, η Google (να θυμίσω ότι η Google έχει μηνυθεί από την Oracle), η Novell (πως είναι γνωστό ότι είναι πιθανό σύντομα να ανακοινώσει το στρατηγικό επενδυτή που θα αγοράσει την δραστηριότητες της εταιρείας που σχετίζονται με το Linux), η RedHat (μια από τις πλέον ισχυρές εταιρείες στο χώρο του Linux για επιχειρήσεις), η Canonical (η εταιρεία πίσω από την ανάπτυξη της πλέον δημοφιλούς διανομής Linux του Ubuntu), η βρετανικές εταιρείες υποστήριξης ανοιχτού λογισμικού credativ, και η Collabora.

Περισσότερα στοιχεία θα βρείτε στην ανακοίνωση του The Document Foundation σχετικά με αυτή την εξέλιξη.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

3 thoughts on “η Oracle χάνει τον έλεγχο του OpenOffice, πλέον έρχεται το LibreOffice

 • alepapadop

  Νομίζω πως αυτή η κίνηση εξυπηρετεί τόσο την Oracle όσο και την κοινότητα. Από την μια η oracle ουσιαστικά ξεφορτώνεται το βάρος του OO και από την άλλη επιτέλους το OO θα έχει την ανάπτυξη που του αξίζει χωρίς τα εμπόδια που έβαζε στο παρελθόν η Sun. Άλλωστε με την υποστήριξη τέτοιων γιγάντων το OO ή LibreOffice όπως τελικά θα ονομαστεί δεν έχει να φοβάται τίποτα. Με το πέρασμα του χρόνου την ίδια τύχη θα αρχίσουν να έχουν η MySQL και το Virtualbox, να είναι καλά το forking . Μάλλον μόνο η java θα επιβιώσει.

  OpenOffice->LibreOffice
  OpenSolaris->OpenIndiana
  MySQL-> MariaDB ???
  Virtualbox-> ???
  Glassfish -> ???

 • nbagi

  Όταν είναι κάτι ελεύθερο, δεν έχει ανάγκη καμία εταιρία και αφεντικό!

 • Θοδωρής Λύτρας

  Ήταν δεδομένο οτι θα συμβεί κάποια στιγμή, ήδη από πριν εξαγοραστεί η Sun από την Oracle…