το πιο cool Linux, κυριολεκτικά! 1


Όχι δεν μιλάω καθόλου μεταφορικά, καθώς η Βραζιλιάνικη θυγατρική της Electrolux σε συνεργασία με την εταιρεία επίσης ProFusion embedded systems που ειδικεύεται στην ανάπτυξη λογισμικού με ανοιχτού κώδικα τεχνολογίες όπως το Linux αποκάλυψαν ένα νέο project το i-Kitchen. To ψυγείο αυτό, διαθέτει μια επιφάνεια αφής, που δίνει βασικές πληροφορίες σχετικά με την λειτουργία του ψυγείου σας, ενώ διαθέτει μια σειρά εφαρμογών για την δημιουργία σημειώσεων, επαφών (υποθέτω ότι είναι χρήσιμο αυτό αν παραγγέλνει κανείς πράγματα από έξω), φωτογραφιών (για να μετατρέπει την οθόνη του ψυγείου σας σε ψηφιακή κορνίζα) καθώς και μια εφαρμογή για συνταγές (που μάλιστα περιλαμβάνει 600 συνταγές από Βραζιλιάνικο περιοδικό). Το interface που προσωπικά βρίσκω ιδιαίτερα φουτουριστικό δημιουργήθηκε με την χρήση των βιβλιοθηκών του Enlightment. Όλες οι μετατροπές σε διάφορα open source project έχουν υποβληθεί στις ενδιαφερόμενες κοινότητες και θα είναι διαθέσιμες στο website της Electrolux.

Αν και προσωπικά μου φαίνεται κάπως overkill η προσθήκη μιας touchscreen και ενός υπολογιστή, έστω και embedded σε ένα ψυγείο, εξαρτάται περισσότερο από τις ανάγκες που έρχεται να εκπληρώσει.  Από την άλλη και αυτό που νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό και που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας είναι ότι χρησιμοποιώντας σας βάση ανοιχτού κώδικα λογισμικό μια μικρού μεγέθους εταιρεία (όπως η ProFusion) που δραστηριοποιείται σε μια χώρα που δεν έχει μεγάλη παράδοση παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας μπορεί να δημιουργήσει ένα πρωτοποριακό προϊόν. Πιστεύω ότι η κίνηση της ProFusion και της Electrolux αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους κατασκευαστές συσκευών σε άλλα μέρη του κόσμου και γιατί όχι και στην χώρα μας.

Παρακάτω ακολουθεί βίντεο με μια μικρή παρουσίαση της i-Kitchen.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

One thought on “το πιο cool Linux, κυριολεκτικά!

  • Κωνσταντίνος

    Θέλω κι εγώ ένα τέτοιο (βέβαια πιστεύω η τιμή θα είναι “λίγο” τσουχτερή)