Hackerspace στην Ελλάδα… σύντομα κοντά σας 27


άποψη από το hackerspace RaumZeitLabor στην Γερμανία

Δεν είναι η πρώτη φορά που μέσα από αυτό το blog αναφέρομαι σε hackerspaces. Πριν κάτι παραπάνω από τρία χρόνια είχα γράψει ένα αρθράκι για το πως μπορεί κανείς να δημιουργήσει ένα χώρο για hacking. Μέσα σε διάφορες κοινότητες στην Ελλάδα αλλά και έξω από αυτές θα βρείτε ανθρώπους με απίστευτη τεχνογνωσία, όρεξη για δουλειά και πολύ μεράκι. Ενδεικτικά στο HelLUG, το GreekLUG, το PatrasLUG, το KLUG, στα μητροπολιτικά δίκτυα όπως το AWMN και το ευρύτερο WNA, στις κοινότητες ρομποτικής όπως το GRobot, το Ελληνικό chapter του OWASP, τα παλικάρια του hlektronika, είναι μόνο μερικά παραδείγματα από κοινότητες, ομάδες και οργανώσεις που όχι μόνο έχουν μερικά παραδείγματα κοινοτήτων που μέσα τους έχουν άτομα με απίστευτη τεχνογνωσία και όρεξη για δουλειά.

Τα hackerspaces είναι φυσικοί χώροι που έχουν σκοπό να φέρουν κοντά μέλη από τέτοιες κοινότητες ώστε να συνεργαστούν να ανταλλάξουν απόψεις και να λειτουργήσουν σαν ανοιχτά εργαστήρια για τέτοιες κοινότητες, παρέχοντας εργαλεία από υπολογιστές και servers μέχρι δράπανα, φρέζες και κολλητήρια και όλα αυτά διαθέσιμα για χρήση. Αυτή ακριβώς η νοοτροπία έκανε πολλούς ανθρώπους με παρόμοια ενδιαφέροντα στην Γερμανία (με την καταλυτική παρουσία του Chaos Computer Club) αλλά και σε άλλα (αρχικά γερμανόφωνα) κράτη με το κάθε hackerspace να έχει τις δικές του αρχές και το δικό του τρόπο λειτουργίας.  αργότερα δημιουργήθηκαν hackerspaces σε πολλά μέρη στην Ευρώπη και στην Αμερική αλλά και παγκόσμια.   (δείτε μια λίστα με πολλά hackerspaces στο wiki του hackerspaces.org).

Στην Ελλάδα.

Αν ρίξτε μια ματιά προσεκτική ματιά στο χάρτη θα δείτε ότι στην Ελλάδα ήδη υπάρχουν τρία hackerspaces. Το P-Space (το hackerspace που ίδρυσαν τα μέλη του PatrasLUG), το Thessaloniki GNU-Linux lab (που λειτουργεί με την υποστήριξη του GreekLUG) και το KLUG (που είναι το εργαστήριο της ομώνυμης κοινότητας χρηστών Linux της Κοζάνης). Όπως γίνεται αντιληπτό, τα LUGs και γενικά ο χώρος του Ελεύθερου Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα είναι η κινητήρια δύναμη για την δημιουργία hackerspaces στην χώρα μας.  Όμως η μετεξέλιξη από ένα εργαστήριο ΕΛ/ΛΑΚ σε ένα  hackerspace δεν γίνεται από την μια νύχτα στην άλλη (άλλωστε η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα) όμως σιγά-σιγά τα εργαστήρια αυτά εμπλουτίζονται και σταδιακά γίνονται Hackathons για το Arduino από το P-Space, και ελπίζω στο μέλλον να καταφέρουμε να δούμε παρόμοια events και την Κοζάνη και στην Θεσσαλονίκη.

Ελλάδα είναι όμως και η Αθήνα

Περίεργος τίτλος θα μου πείτε όμως στο παραπάνω χάρτη θα δείτε ότι στην Αθήνα στην οποία τυχαίνει να ζω και να εργάζομαι δεν υπάρχει κάποιο hackerspace. Αν και το είχα πάντα στην άκρη του μυαλού μου πίστευα ότι η μέρα που θα έβλεπα hackerspace στην Αθήνα ήταν μακριά, μέχρι που καθώς διάβαζα μια ανάρτηση στο blog του φίλου Βαγγέλη Μπαλάσκα για το hackfest4 (είναι το πέμπτο στην σειρά απλά η αρίθμηση αρχίζει από το μηδέν) για την δημιουργία ενός hackerspace στην Αθήνα.

Μιας και το πρωί της Κυριακής μου ήταν ελεύθερο είπα να πάω στο hackfest4 που γινόταν στο Egalite (κοντά το σταθμό Πευκάκια του ΗΣΑΠ στην Νέα Ιωνία), οφείλω να ομολογήσω ότι εντυπωσιάστηκα από το πόσος κόσμος είχε μαζευτεί (και συνέχεια μαζευόταν και περισσότεροι). Μετά από τις αρκετά ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις για το hackademic challenges (από τον Αναστάση Στασινόπουλο) και την ομιλία του Βαγγέλη Μπαλάσκα για το Ziproxy και το Privoxy ο Πιέρρος Παπαδέας μας μίλησε για την ιδέα του hackerspace.gr.

Συνοπτικά η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος στην Αθήνα που θα μπορούμε να δουλέψουμε στα opensource project όλοι μαζί και ο καθένας μόνος του, να συνεργαστούμε, να ανταλλάξουμε ιδέες. Η ιδέα είναι ότι ο χώρος ουσιαστικά είναι ανοιχτός σε όλους, σκοπός δεν είναι η δημιουργία ενός ακόμη συλλόγου ή μιας ακόμη κοινότητας αλλά η δημιουργία ενός χώρου που τα μέλη διάφορων κοινοτήτων αλλά και ατομικά μπορούν να μαζεύονται και να ανταλλάσσουν απόψεις και να κάνουν δημιουργικά πράγματα.

Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται πολλά πράγματα, κυρίως μεράκι (που από ότι βλέπω υπάρχει) αλλά και υλικοτεχνικές υποδομές, από τα απλά τραπέζια, έπιπλα, βιβλία, περιοδικά, υπολογιστές, routers, WiFi αλλά και ηλεκτρονικά εξαρτήματα, κολλητήρια, τρυπάνια, δράπανα και ότι άλλο φανταστείτε. Νομίζω ότι είναι μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, για να πετύχει όμως χρειάζεται συμμετοχή από όλους όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για κάτι τέτοιο.  Η χρηματοδότηση του όλου project θα γίνεται από τα μέλη του με τελείως διαφανείς διαδικασίες (ευτυχώς που υπάρχει και το αντίστοιχο Ελεύθερο Λογισμικό για αυτή την δουλειά) και το κόστος θα κυμαίνεται γύρω στα 30-40 ευρώ μηνιαίος αρχικά (όσο περισσότεροι μαζευτούν τόσο μικρότερο το κόστος φυσικά). Μέχρι στιγμής έχουν μαζευτεί 13-14 άτομα που θέλουν να ασχοληθούν ενεργά με το όλο project. Αν θέλετε να βάλτε το λιθαράκι σας σε αυτή την προσπάθεια μπορείτε να προσθέστε τα στοιχεία σας στην σελίδα του wiki του hackerspace.gr με τα άτομα που επιθυμούν να ασχοληθούν ενεργά.

 

 

 

 

 

 


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

27 thoughts on “Hackerspace στην Ελλάδα… σύντομα κοντά σας

 • IMPERATOR•CÆSAR•DIVI•FILIVS•AVGVSTVS

  Φυσικά η Ρώμη δεν κτίστηκε σε μία ημέρα, αλλά καταστράφηκε μέσα σε μια. Ας το έχουν αυτό υπ’ όψιν οι άνθρωποι. Όπως και την ψευδαίσθηση πως ζουμε ή θα έπρεπε να ζούμε σε μια Βαλχάλλα. Δυστυχώς πάντα θα υπάρχουν τα ανθρώπινα αισθήματα που θα μας οδηγούν σε μια ακόμα Ναυμαχία του Ακτίου.

  Εύχομαι ολόψυχα από τη Ρώμη, σε όλους, ιδιαίτερα στους φίλους μου, να περάσουνε καλά και να προχωράνε πάντα έχοντας ανα χείρας την Αινειάδα. Θα τους φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη.

 • Κώστας 'Warlordfff' Κουδάρας

  Είναι πολύ καλή φάση τα Hackerspaces. Έτυχε και γνώρισα κάτι παιδιά και είδα φώτο από Hackerspace του εξωτερικού, μιλάμε για ένα παλιό εργοστάσιο,με παντογράφους-τορνους-τρισδιάστατους εκτυπωτές και άλλα τέτοια καλούδια που πολλά τους τα έδωσαν εργοστάσια που αλλάζανε εξοπλισμό. Η χαρά του παιδιού. Απλά θέλει χρήμα και αποφασισμένους ανθρώπους αφοσιωμένους που να κάνουν το κέφι τους πάνω από όλα και όχι πολιτική 😉
  Μακάρι να δούμε και κάτι τέτοιο εδώ.
  Δεδομένου ότι τα πάω καλύτερα με κατσαβίδια και σφυριά από ότι με το πληκτρολόγιο, τις γνώσεις μου πάνω σε διάφορα υλικά, και ότι έχω καψουρευτεί τον τρισδιάστατο εκτυπωτή (http://store.makerbot.com/makerbot-thing-o-matic.html) από την πρώτη ματιά, θα ήθελα να γίνει κάτι σαν αυτό που ψήνουν τα παιδιά στην Αθήνα και εδώ πάνω. Δανειζόμενος μια διάσημη φράση τον τελευταίο καιρό “Εργαλεία υπάρχουν” 🙂
  Μπράβο σε όλους όσους το παλεύουν πάντως.

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Και όταν με το καλό κατέβεις Αθήνα κάποια στιγμή… αν έχουμε και κανένα 3d printer θα φτιάξουμε και OpenSUSE lizard 😀

   • Κώστας 'Warlordfff' Κουδάρας

    Κοντός ψαλμός…
    9 του μηνός θα είμαι κάτω για το openFEST και μάλλον το βράδυ το ψήνουμε για Release Party openSUSE 11.4 οπότε η εκεί η στο openFEST θα ήθελα να τα πούμε.
    Για να με γνωρίσεις θα φοράω πράσινα 🙂

    • Eleftherios Kosmas Post author

     Έγινε ελπίζω να καταφέρουμε να τα πούμε (επιτέλους) από κοντά. Ελπίζω μέχρι τότε ήδη προχωρήσει η δουλειά.

 • vladimiros

  Απλά θέλει χρήμα και αποφασισμένους ανθρώπους αφοσιωμένους που να κάνουν το κέφι τους πάνω από όλα και όχι πολιτική

  σορρυ που θα παρεμβω σε αυτο αλλα ισως να εχω μια διαφορετικη αποψη πανω σε αυτο.Εγω ξερω οτι αρκετα απο τα hackerspaces του εξωτερικου(βαρκελωνη πολλα,αμστερνταμ,στοκχολμη,NY) βρισκονται σε καταληψεις οπου γινονται και πολλεσ αλλες δρασεις.Αυτο σημαινει οτι αυτοι οι τυποι θελουν να δειξουν κατι αλλο.Δεν αρκει καποιος να ειναι free μονο στον υπολογιστη του αλλα να μπορει να ειναι οσο πιο free και στν ζωη του.

  Τωρα βεβαια ειναι πως εννοει και ο καθενας την πολιτικη.Εγω εννοω οτι θα πρεπει μεσα απο αυτο το εγχειρημα να περασει ενα μηνυμα οτι οι ανθρωποι χωρισ να εχουν κανεναν πανω απο το κεφαλι τους και μονο οδηγο το μερακι τους μπορουν να καταφερουν πολλα.Και αμα θελουμε το εγχειρημα αυτο να ειναι ανοιχτο σε κοσμο δεν μπορεις να βαζεις 15 και 30 συνδρομη σε αυτο.

  Το καλυτερο θα ηταν να υπαρχει ενα κουτι οικονομικης ενισχυσησ που να μπαινουν λεφτα μεσα σε αυτο.Επεισης για το θεμα του ενοικιου και ολα αυτα υπαρχουν στς διαφορες σχολες παρατημενοι χωροι οπου θα μπορουσε να διαμορφωθει καταλληλα ωστε να στεγασει εναν τετοιο χωρο.

  Εγω δυστυχως βρισκομαι στο εξωτερικο οποτε δεν υπαρχει τροπος να ερθω στσ συναντισεισ που γινονται αλλα θα γυρισω για πασχα για το openFest.

  Φιλικα

  • Κώστας 'Warlordfff' Κουδάρας

   Δεν εννοώ την πολιτική έτσι όπως την κατάλαβες, αλλά αυτό που λες για χώρο σε καταλήψεις και για το κουτί οικονομικής ενίσχυσης… Νομίζω ότι μιλάμε για διαφορετικού είδους hackerspace, μιας και εδώ που τα λέμε υπάρχουν και διάφορα είδη.
   Για αυτό που μιλάω εγώ και νομίζω και οι υπόλοιποι είναι για έναν χώρο με εργαλεία, από κατσαβίδια μέχρι και τόρνους και παντογράφο (σε πλήρως ανεπτυγμένη μορφή) οπότε μιλάμε για εργαλεία που κάποιος δύσκολα αφήνει σε μια κατάληψη. Επίσης, πάλι σύμφωνα με αυτό που έχω εγώ στο μυαλό μου, χρειάζονται να δημιουργηθούν υποδομές, από πάγκους εργασίας μέχρι πισίνες με υγρά για χημική επεξεργασία μετάλλων, που απαιτούν πολύ προσωπική εργασία που όποιος τις κάνει δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα γεμίσει το κουτί της οικονομικής ενίσχυσης τον επόμενο μήνα για να μην αναγκαστεί να τα ξηλώσει. Μιλάω για χώρο στον οποίο θα μπορεί να γίνετε σοβαρό R&D και τα χρήματα της συνδρομής θα έχουν ως σκοπό την εξασφάλιση της συνέχειας αυτού.
   Βέβαια όλα αυτά είναι αυτά που έχω εγώ μέσα στο κεφάλι μου όσων αφορά ένα τέτοιο εγχείρημα και μπορεί να έχει μικρή σχέση με αυτό που θέλουν να κάνουν τα παιδιά.

    • Κώστας 'Warlordfff' Κουδάρας

     Πραγματικά κρίμα που είμαι τόσο μακριά τότε, έχω κολλήσει εγώ χιλιόμετρα (που λέει ο λόγος) πάγκους εργασίας με αργκόν και οξυγόνα…
     🙂
     Θα τα πούμε σε 2 βδομάδες στο openFEST.

 • vladimiros

  Kala dn nomizw oti exei kapoia ousia efoson to pragma exei proxwrisei.Genika isws mia diaforetikh proseggush tha htn na upar3ei kapoia sunenohsh me kathhghtades panepistimiwn pou isws tha mporousan na broune kapoio xwro kai na paraxwrisoun.Tespa.Opws eipa to pragma exei proxwrisei opote pia dn exei ousia.Tha prospathhsw na katebw sto openFest;)

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Ουσία έχει. Έλα στο OpenFest, δεν ξέρω αν μέχρι τότε θα είμαστε έτοιμοι με το χώρο. Όταν θα συμβεί αυτό και περάσεις από Αθήνα έλα να δεις πως είναι,ίσως πάρεις ιδέες για κάτι άλλο με το τρόπο που αναφέρεις και αν είναι στην Αθήνα νομίζω ότι πολλά (αν όχι όλα τα παιδιά από hackerspace.gr) να συνδράμουν.