Η Πορτογαλική κυβέρνηση επιβάλει ανοιχτά στάνταρ εν μέσω κρίσης 13


Η Πορτογαλία είναι ένα μικρό κράτος της Νότιας Ευρώπης, μια μικρή οικονομία που προσπαθεί να προσαρμοστεί στις σύγχρονες οικονομικές συνθήκες και πλέον όπως και η χώρα μας επιζητεί την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου λίγο πριν διαλυθεί η κυβέρνηση συνεργασίας που είχε την πλειοψηφία των Κοινοβουλευτικών Εδρών και προκηρυχθούν έκτακτες εκλογές.

Οι τακτικοί αναγνώστες του blog, ίσως αναρωτιέστε γιατί αναφέρομαι στη μικρή αυτή Ευρωπαϊκή χώρα και μάλιστα στις πρόσφατες εξελίξεις της οικονομίας της που είναι παράλληλες με τις εξελίξεις στην Ελλάδα; Τι στο καλό έχει να κάνει αυτό με το Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα με το οποίο ασχολείται το blog που διαβάζετε αυτή την στιγμή; Πριν λίγες ημέρες έλαβα από τον Σέργιο (γνωστό και ως linuxman ειδικά στα μέλη (και όχι μόνο) του  GreekLUG) που μου έστειλε την μια αρκετά ενδιαφέρουσα είδηση.

Το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας (η Βουλή τους με άλλα λόγια που απεικονίζεται στην φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο) προχώρησε την 6η Απριλίου στην επικύρωση ενός νέου νόμου (link στα Πορτογαλικά) που απαιτεί από τους Κυβερνητικούς Οργανισμούς της Πορτογαλίας να χρησιμοποιούν οπωσδήποτε ανοιχτά στάνταρ στα κείμενα που δημοσιεύουν, ανταλλάσσουν ή αποθηκεύουν. Ο νέος νόμος δίνει εντολή στην Agência para a Modernização Administrativa (σε ελεύθερη μετάφραση:Υπηρεσία Εκσυγχρονισμού Δημόσιας Διοίκησης) να ετοιμάσει τους κανόνες και τους απαραίτητους ορισμούς στην ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων (συμπεριλαμβανομένων τύπων αρχείων κειμένου, web interfaces και e-mails) εντός 90 ημερών από την ψήφιση του νόμου. Ο νόμος υπερψηφίστηκε από τα 5 από τα 6 κόμματα που απαρτίζουν το Πορτογαλικό Κοινοβούλιο πλην ενός που απείχε.

Κάτι που πρέπει να λάβουμε υπ’όψιν με το συγκεκριμένο νόμο, είναι να δούμε τα ακριβή τεχνικά κείμενα που θα εκδώσει η Agência para a Modernização Administrativa σε δύο μήνες και κάτι περίπου όπως τόνισε και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Ανοιχτού Λογισμικού Πορτογαλίας (δεν είναι οι μόνοι οι Πορτογάλοι που έχουν τέτοιο οργανισμό στην Ευρώπη). Η χρήση ανοιχτών προτύπων αρχείων όχι μόνο δίνει ένα εγγενές πλεονέκτημα όσο αφορά το Ελεύθερο Λογισμικό (καθώς συχνά ολόκληρα προγράμματα σχεδιάζονται με βάση ακριβώς αυτά τα βιομηχανικά στάνταρ).

Θα μπορούσαμε να δούμε παρόμοιες αποφάσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο; Για εμένα το μόνο που χρειάζεται είναι η θέληση και η βούληση των νομοθετών. Εσείς τι πιστεύετε; Θα μπορούσαμε κάποια μέρα να δούμε μια παρόμοια νομοθετική διάταξη στην Ελλάδα ή την Κύπρο;


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

13 thoughts on “Η Πορτογαλική κυβέρνηση επιβάλει ανοιχτά στάνταρ εν μέσω κρίσης

 • Κωστής Μουσαφείρης

  Αγαπητέ Λευτέρη,
  κατ’ αρχάς χρόνια πολλά και Χριστός ανέστη!
  Δεν έτυχε να επικοινωνήσουμε στο παρελθόν, αλλά συνδεθήκαμε πρόσφατα, στο LinkedIn.
  Σου γράφω απλά για να σου πω ότι μου άρεσε πολύ το άρθρο σου για τις αποφάσεις της Πορτογαλλιής Κυβέρνησης σχετικά με τα Ανοικτά Πρότυπα και μου αφήνει μία πικρή γεύση για εμάς εδώ (εν Ελλάδι), που μάλλον θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε επί πολύ καιρό ακόμη…..
  Ήθελα επίσης να σου πω και για ένα άλλο άρθρο, που επίσης μου άρεσε πολύ, για τον γνωστό Geohot:

  Πολύ μπράβο σε αυτό το παιδί!
  Καλή σου μέρα και τα λέμε.

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Αληθώς ο Κύριος. Και από εμένα χρόνια πολλά σε όλους.

   Είναι αρκετά ενδιαφέρων όντως. Ίσως το καλύψω στο μέλλον λίγο αναλυτικότερα.

 • nbagi

  Λευτέρη Χρόνια Πολλά και από μένα.
  Καταρχάς να σε ευχαριστήσω που με τα άρθρα σου μας ενημερώνεις. Εγώ πιστεύω ότι το ελληνικό κοινοβούλιο ή καλύτερα το (τα) κυβερνώντα κόμματα μπορούν να πάρουν παρόμοιες αποφάσεις! ο τρόπος είναι απλός:
  Ανοίγουμε ένα λογαριασμό όπου θα μπορούμε όλοι να βάλουμε χρήματα, έτσι όταν μαζευτεί ένα σεβαστό ποσό στο μέλλον, μπορούμε να λαδώσουμε τους σωστούς ανθρώπους.
  ΠΡΟΣΟΧΗ! μην δώσουμε λιγότερα από άλλους…Απλά και όμορφα.

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Χρόνια πολλά και σε εσένα βρε!

   Αντί να λαδώσουμε δεν μπορούμε απλά να τους παρακάμψουμε; Εγώ αν κατέβεις υποψήφιος σε ψηφίζω χαλαρά

 • Λούρδας Βασίλης

  Καλησπέρα Λευτέρη και Χρόνια Πολλά!

  Ήδη στον ελληνικό δημόσιο τομέα, έγινε μια σημαντική κίνηση αναφορικά με το ΕΛ/ΛΑΚ, απλά πέρασε στα ψιλά γράμματα ίσως… Έγιναν πολλές εγκαταστάσεις του Openoffice.org λόγω του νόμου της Διαύγειας, του νόμου που λέει ότι προκειμένου να εφαρμοστούν όλες οι πράξεις ενός φορέα, θα πρέπει να έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο, στον ιστοτόπο της Διαύγειας. Άρα, σε ένα σημαντικό αριθμό υπολογιστών, έγινε εγκατάσταση του Openoffice.org, γιατί είναι αυτό που προτείνεται ως εφαρμογή για τη δημιουργία των αρχείων pdf των αποφάσεων, που είναι η μορφή των αρχείων που αναρτάται στη Διαύγεια. Αυτό ίσως θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ως “marketing” από τους αντίστοιχους φορείς ΕΛ/ΛΑΚ (εκτός αν έχει γίνει ήδη κάτι και δεν το γνωρίζω), να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα για την ευρεία χρήση του ΕΛ/ΛΑΚ στο δημόσιο. Ακόμα και τώρα ίσως δεν είναι τόσο αργά, θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια ενέργεια.

  Να είσαι καλά.

  • Linuxman

   Ίσος και έχεις δίκιο ότι ναι έχουν γίνει, ο λόγος που έχουν γίνει δεν είναι μόνο ότι βγάζει pdf άμεσα άλλα επειδή δεν είχανε λεφτά για να αγοράσουν άδειες για ΜΣ office, και το ξέρω από των μέσα, κάποιος που δούλευε στην εφορία και ΚΕΠ είχε ρωτήσει τους τεχνικός μίας εταιρίας
   “γιατί βάζουν OO και απάντηση ήτανε αφού δεν είχανε αγοράσει άδειες για το άλλο, άλλα εμείς πρέπει να παραδώσουμε Η/Υ πλήρως για λειτουργία”.
   Συμπέρασμα είναι ότι για να εφαρμοστεί πλήρως θέλει νομοθετική ρύθμιση σε όλο το Δημόσιο Τομέα, και εκτός παραδείγματος τις Πορτογαλίας υπάρχει και καλύτερο παράδειγμα
   http://elkos.gr/2010/12/28/5yr_plan_russia/
   Αν “μπορούσε” να γίνει κάτι τέτοιο και εδώ, εγώ χλομό το βλέπω, τότε θα έλεγα ναι τελικά έχουν βάλει μυαλό.
   Έως τότε το μόνο που έχω να πω, και στα δικά μας.

   • Λούρδας Βασίλης

    Γενικά στον δημόσιο τομέα, ελάχιστα βήματα έχουν γίνει, μεταξύ των οποίων αυτό που ανέφερα με τη Διαύγεια και το Openoffice.org. Κατά τα άλλα, καλά επικρατούν τα Windows XP, MS Office, τα σπασμένα προγράμματα και δε συμμαζεύεται. Ακόμα και ελληνικές εταιρίες που προμηθεύουν λογισμικό, αφενός αυτό είναι κλειστό, αφετέρου βρίσκουν ευκαιρία να αρμέγουν με τα συμβόλαια συντήρησης το δημόσιο χρήμα. Είναι τεράστια η βάση του κλειστού λογισμικού και για να ταρακουνηθεί θέλει γενναίες προσπάθειες και απαιτεί αφενός ανθρώπινο δυναμικό εκ των έσω που να πιστεύει και να προωθεί το ΕΛ/ΛΑΚ σθεναρά, αφετέρου φορείς (σύλλογοι, μη κερδοσκοπικές ενώσεις, κτλ.) να βάλουν μπρος αυτό το “μάρκετινγκ” που αναφέρω παραπάνω για να γνωρίσει ο κόσμος ότι υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές, πλην Microsoft, κλειστού λογισμικού, κτλ.

    Η προσπάθεια της Εταιρίας ΕΛ/ΛΑΚ με την προκήρυξη για το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο πιστεύω ότι είναι πολύ καλή κίνηση και μακάρι να κερδίσει ποσοστό αγοράς.

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Θα έρθει η ώρα Linuxman δεν ξέρω πότε αλλά θα έρθει η ώρα ελπίζω μόνο μέχρι τότε να μην έχω πάθει γεροντική άνοια και να το πάρω χαμπάρι 😀

   Νομίζω Βασίλη ότι μπορούμε να τα καταφέρουν απλά πιστεύω ότι κλειδί είναι να συνεργαστούμε ΟΛΟΙ γιατί δεν είμαστε και πάρα πολλοί τι λες και εσύ;

 • griego

  Δυστυχώς, κύριε Λούρδα, τα καλά παραδείγματα στο δημόσιο δεν είναι αρκετά. Θα ήταν πολύ πιο απλή και αποτελεσματική μια νομοθετική ρύθμιση δύο γραμμών, που θα καθιστούσε τα odf και pdf φορμά υποχρεωτικά για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ δημοσίου και πολίτη ή επιχείρησης, και μεταξύ δημοσίων υπηρεσιών.

  Η χρήση open source κειμενογράφων θα μπορούσε να γίνει άμεσα στο δημόσιο χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα μετάβασης, αφού από την εμπειρία μου έχω διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι χρησιμοποιούν μόνο τις εντολές αντιγραφή, επικόλληση, εκτύπωση, αποθήκευση.

  Το μυστικό είναι να γίνει ενιαία σε όλο το δημόσιο τομέα και ο υπάλληλος να αισθάνεται νομικά καλυμμένος, ώστε να μην εμπλέκεται σε συζητήσεις του τύπου: Τι είναι αυτό που μου έστειλες, δεν μπορώ να το ανοίξω, ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ;

  Το γιατί δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο είναι νομίζω εμφανές. Καμιά οργανική μονάδα, ακόμη κι αν γνωρίζει ότι υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες, δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει open source σουίτα γραφείου, αν υπάρχει έστω και μια περίπτωση να εμφανιστούν προβλήματα διαλειτουργίκοτητας. Συνολικές πρωτοβουλίες εκ των άνω δεν λαμβάνονται (Υπουργείο Εσωτερικών ή, ακόμη καλύτερα, Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης), οπότε παραμένουμε προσκολλημένοι στο MS Office και τα ντε φάκτο στάνταρντς του.

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Νομίζω ότι έχεις πιάσει την ουσία του θέματος. Αναρωτιέμαι βέβαια αν βρεθεί κάποιος έξυπνος που να το εκμεταλλευτεί εμπορικά αυτό αν ποτέ το YΠ.ΕΣ ή ΓΓΚ προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση.

 • Michales Michaloudes

  Μου έτυχε πρόσφατα ιστοσελίδα δημοσίου να απαιτεί Windows και Internet Explorer. Επίσης πολλές δημόσιες ιστοσελίδες δίνουν αρχεία .doc ή … xls.

  Μήπως να κάναμε έναν κατάλογο της ντροπής;

  Παράξενο που πρέπει να συζητάμε για τα αυτονότητα.

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Είδα και μια συζήτηση σχετικά σε μια mailing list είναι τουλάχιστον παρανοϊκό! Ειδικά όταν πρόκειται για σελίδα που αφορά επιδοτήσεις αν θυμάμαι καλά.