Google: οι Microsoft, Apple και Oracle πολεμούν το Android 3


TruckeeA882c20Εχθές στο επίσημο blog του Google, είδα μια δημοσίευση με τίτλο Όταν οι πατέντες επιτέθενται στο Android‘. Θα μου πείτε δεν είναι κάτι που δεν γνωρίζαμε και πως είναι αναμενόμενο μια εταιρεία όταν φέρεται να παραβιάζει πατέντες να το αρνείται. Μέχρι εδώ συμφωνούμε όμως δεν ήταν ακριβώς αυτό που περίμενα να διαβάσω στο επίσημο blog του Google και μάλιστα από τον David Drummond Senior Vice President και Chief Legal Officer της εταιρείας.

Στην δημοσίευση αυτή ο David Drummond αναφέρει το ότι το Android έχει ποιάσει φωτιά (όχι σαν την φωτιά της Nokia) και πως έχει φτάσει να έχει 550000 ενεργοποιήσεις την ημέρα. Σύμφωνα με τον κύριο Drummond αυτό έχει ενοχλήσει εταιρείες όπως η Microsof, η Oracle, η Apple και άλλες που διεξάγουν οργανωμένη εκστρατεία ενάντια στο Android.

Και σαν να μην ήταν αρκετό αυτό ο Drummond αναφέρεται στην CPTN που αγόρασε τις πατέντες της Novell, αλλά και στην κοινοπραξία Rockstar που αγόρασε τις πατέντες τις Nortel. Επίσης στο γεγονός ότι η MS βγάζει χρήματα από αδειοδότηση αδειών πατεντών στο Android ακόμη στην διαμάχη της MS με την Barnes & Noble.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η γλώσσα που χρησιμοποιείται από το David Drummond είναι αρκετά σκληρή, και αναφέρει ότι οι όροι που έθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και το η αντίστοιχο Αντιμονωπολιακό Γραφείο στην Γερμανία στην εξαγορά των πατεντών της Novell από την CPTN είναι η δικαίωση των ανησυχιών της Google.

Ο Brad Smith μέσω του λογαριασμού του στο Twitter απάντησε ότι η MS ζήτησε από την Google να συμμετάσχει και αυτή στην εξαγορά των πατεντών της Novell (!) απλά αρνήθηκε να το κάνει.

Ο David Drummond απάντησε ότι η Google συμμετείχε στην εξαγορά των πατεντών της Novell δεν θα μπορούσε να τις χρησιμοποιήσει το Android στην περίπτωση που δεχόταν επίθεση από την MS ή κάποια άλλη εταιρεία. Ξανά αναφέρει τους όρους που έθεσε το DoJ και οι Γερμανοί ως επιβεβαίωση ότι το Android είναι στόχος ενός πολέμου πατεντών.

Τελικά όμως τι γίνεται, ουσιαστικά στην παρούσα φάση η Google φαίνεται να αγοράζει ένα κομμάτι του portfolio των πατεντών της IBM (και υπάρχουν φήμες ότι σκοπεύει να εξαγοράσει την InterDigital μιας και η εταιρεία ψάχνει αγοραστή και είναι κάτοχος πολλών πατεντών ασύρματης τεχνολογίας) αν και η Google αναφέρει ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτές τις πατέντες για να αμυνθεί σε περίπτωση που δεχθεί μηνύσεις. Από την άλλη το τεράστιο portofolio της Nortel είναι στα χέρια της Apple, EMC, Ericsson, Microsoft, RIM και Sony (γνωστή και ως κοινοπραξία Rockstar).

Τελικά όμως που θα οδηγηθούμε; Στις επόμενες μέρες το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DoJ) θα εξετάσει την πώληση του portfolio των πατεντών της Nortel στους αγοραστές τους υπάρχει πιθανότητα το DoJ να θέσει όρους και σε αυτή την συναλλαγή ή ακόμη και να την ακυρώσει (αν και αυτό είναι μάλλον απίθανο).  Είναι προφανές ότι το σύστημα πατεντών λογισμικού στις ΗΠΑ είναι ανορθολογικό και οδηγεί συχνά σε ιδιαίτερα σουρεαλιστικές και ανορθόδοξες καταστάσεις. Ωστόσο η πόλωση σιγά σιγά φαίνεται πως εντείνεται και το Android (και κατ επέκταση το Linux) είναι στην μέση (σαν την Ευρώπη όταν είχαμε τον ψυχρό πόλεμο).

Το ζήτημα, τουλάχιστον όπως το βλέπω εγώ είναι να εξορθολογιστεί το σύστημα πατεντών στις ΗΠΑ. Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως χρειάζεται πολύς δρόμος ακόμη… μα πολύς δρόμος.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

3 thoughts on “Google: οι Microsoft, Apple και Oracle πολεμούν το Android

 • kostas tziallas

  . . . . Φίλε μου. . . επειδή μόνο οι έλληνες μπορούν να σώσουν την Ελλάδα και κανείς
  άλλος. . . . τολμώ ετούτο το γράμμα. . . .Αφορμή η ελληνική συμμετοχή του Riakiotakis Antonis στο Google summer of code. . . τον ανακάλυψα μέσα στο BLENDER. . ναι
  είμαι fun αυτού του προγράμματος . . . εδώ και δυο χρόνια. . . ( επισυναπτόμενη πληροφορία. . .είμαι 66 ετών και ανθυποσυνταξιούχος δηλαδή σταμάτησα να δουλευω
  εδώ και ένα χρόνο αλλα σύνταξη ακόμα ). . . . παρακολουθώ λοιπόν με απορία τον καλπασμό του BLENDER σε παγκόσμιο επίπεδο και έχω κατεβάσει tutorials πέρα απ τ αγγλικά σε Γαλλικά Ισπανικά Ιταλικά Ταυβανέζικα και Τούρκικα. . . και αναρωτιέμαι θα κατεβάσω ποτέ και Ελληνικά. . . Η Ελλάδα από υπαιτιότητες συνομηλίκων μου και προγενέστερων ΕΠΙΑΣΕ ΠΑΤΟ. . . . οι συνέπειες όμως αυτών των συμπεριφορών . . . είναι εμφανέστατες σε μεγάλο μέρος της νεολαίας που εγκλωβίζεται σ οτι μπορεί να προσφέρει ένα πακέτο μπουζουκοποδόσφαιρου άντε και μ ένα πιτσίλισμα απο rock
  . . . τη στιγμή που 15χρονοι ευρωπαίοι και οχι μόνο είναι σε θέση να σχολιάσουν τη
  συμμετοχή του Ρακιοτάκη στο Google summer of code… ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΩ . . .
  Αντώνη Ρακιοτάκη. . . κάνε μιάν αρχή ξαναανέβασε το τελευταίο σου βίντεο παρά τα
  άψογα αγγλικά σου και στα ελληνικά σ ένα Ελληνικό site για το blender. . . .
  Σ οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας Ελληνικής βοήθειας για το blender δηλώνω
  παρών αν χρειαστεί παιδί για τα θελήματα. . . τα αγγλικά δεν είναι η μητρική μου
  γλώσσα. . Σαν δέλεαρ για ένα τέτοιο ξεκίνημα προσφέρω δωρεάν τουλάχιστον 1100
  ( χιλια εκατο) cd σε μορφή mp3 εμπεριέχοντα txt kai jpg εξωφύλλων απ την πορεία
  της διεθνούς JAZZ τα τελευταία 60 χρονια. . . . . Μια δεύτερη προσφορά μπορεί να γίνει
  άμα το πέρας του τελευταίου κεφαλαίου ενός βιβλίου με τίτλο ( ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑΘΕΛΑΝ ΝΑ
  ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ) το μόνο πρόβλημα που έχω είναι με ποιά σειρά
  να τακτοποιήσω τις λευκές σελίδες του παρόντος κεφαλαίου. . . η λευκότατες σελίδες των
  προηγούμενων κεφαλαίων δεν με δυσκόλεψαν το ίδιο . . .
  υμέτερος Κώστας Τζιάλλας

  • Psy-Fi

   Συντροφε Κώστα…

   Επειδή σοβαρεύει το πράμα ειδικά με το τελευταίο δελεαρ που προσφέρεις στο τέλος, να απαντήσω κι εγώ, έστω ελαφρά καθυστερημένα (σε έτη του Κρόνου).

   Πρώτον είναι δύσκολη η τεκμηρίωση στα Ελληνικά του blender, αφού να φανταστείς ούτε καν στα Αγγλικά δεν έχουμε καλή και πλήρη τεκμηρίωση. Κάνουμε μια προσπάθεια αυτές τις μέρες στο hackerspace.gr οπού έχουμε ξεκινήσει μια σειρά μαθημάτων. Όπως αναφέρει και ο Λευτέρης πιο πάνω πάντως η προσπάθεια εξαρτάται καθαρά και απο τους χρήστες. Είναι γνωστό πως οι προγραμματιστές μισούμε το documentation όπως ο διάολος το λιβάνι.

   Όσο για το τι φταίει για την κατάντια της Ελλάδας είναι μεγάλο το ζήτημα. Κατ αρχήν ο Έλληνας ξέρει τα πάντα ™ οπότε γιατί να ασχοληθεί με κάτι καινοτόμο; Για να μη σχολιάσω τη ληστρική συμπεριφορά απέναντι σε νέες επιχειρήσεις τραπεζών και κράτους καθώς και την απίστευτη εκμετάλλευση στις επιχειρήσεις, και την ανάδειξη των καλύτερα δικτυωμένων αντί για την ανάδειξη των πιο ικανών. Και όλα αυτά ΠΡΟ της κρίσης. Τώρα που είμαστε εν κρίσει βέβαια, όλοι κοιτάζουν το open source, άλλα με τον ίδιο τρόπο που βλέπουν και έβλεπαν οι Έλληνες το δημόσιο πλούτο: Τζάμπα, άρα το θεωρούμε δεδομένο και δε σεβόμαστε τίποτα. Ωστόσο, το open source δε γίνεται μόνο του, άλλα απο άτομα σαν εμένα και εσένα, και σε αντίθεση με την πολιτική και το Δημόσιο πλούτο, οι κοινότητες έχουν δύναμη να το τροποποιήσουν. Ίσως όταν το συνειδητοποιήσουμε αυτό και δεν δρούμε με τη λογική πως τα open source προγράμματα δρούν όπως τα προγράμματα απο επιχειρήσεις που απαιτούμε να μας προσφέρουν κάτι (επειδή το έχουμε πληρώσει), μπορεί και να δούμε γενική αλλαγή νοοτροπίας στην Ελλάδα. Ποιος ξέρει, μπορεί αυτή η νοοτροπία και να καταφέρει να διαρρεύσει και σε άλλους τομείς της πραγματικότητας, εκτός software.

   A. Ρ.

 • Eleftherios Kosmas Post author

  Υπάρχει πολύς κόσμος στο Google Summer Of Code δεν χαρακτηριστικά τους συμμετέχοντες το 2011,2010 και 2009. Βεβαία από την κουβέντα που έχω κάνει με συνομηλίκους σου εκτός Ελλάδας βλέπουν και εκείνοι παρόμοια φαινόμενα εγκλωβισμού νέας γενιάς σε αυτό που πολύ πετυχημένα αποκαλείς “σε μεγάλο μέρος της νεολαίας που εγκλωβίζεται σ οτι μπορεί να προσφέρει ένα πακέτο μπουζουκοποδόσφαιρου άντε και μ ένα πιτσίλισμα απο rock”… όλη η Δυτική κουλτούρα (και όχι μόνο γιατί η “κουλτούρα” μας εξαπλώνεται και στα αναπτυσσόμενα κράτη έχει αυτό το φαινόμενο.

  Προσωπικά νομίζω ότι αν ο καθένας από αυτούς που ασχολούνται με το ελεύθερο λογισμικό (το Blender και όχι μόνο) βάζει το λιθαράκι του για να φτιάξουμε κάτι καλύτερο. Νομίζω ότι σιγά σιγά θα δούμε και στην χώρα μας όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους να ασχολούνται με δημιουργικά πράγματα όπως ο Αντώνης. Ειδικά για το Blender οφείλω να ομολογήσω ότι υπάρχουν μπόλικοι χρήστες (εγώ προσωπικά ξέρω τουλάχιστον 3 που μπορούν χαλαρά να μας μάθουν πράγματα).

  Χαιρετώ.