Η συμφωνία ACTA θα υπογραφεί την 1η Οκτωβρίου 1


Freiheit statt Angst 2011

διαμαρτυρία στο Βερολίνο για την ACTA

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιαπωνικής κυβέρνησης την 1η Οκτωβρίου στο Iikura Guesthouse του Υπουργείου Εξωτερικών της Ιαπωνίας στο Τόκιο,  θα γίνει η υπογραφή από την Ιαπωνία και τα συμβαλλόμενα μέρη που έχουν ολοκληρώσει τις απαραίτητες νομοπαρασκευαστικές διαδικασίες της συμφωνίας ACTA.

Η συμφωνία ACTA (από τα αρχικά του Anti-Counterfeiting Trade Agreement) είχε δεχθεί δριμύτατη κριτική καθώς οι διαπραγματεύσεις που άρχισαν το 2007 για την οριστικοποίηση της είχαν κριθεί απόρρητες καθώς ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη (συγκεκριμένα οι ΗΠΑ) είχε κρίνει ότι η δημοσίευση των διαπραγματεύσεων μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στην εθνική ασφάλεια του (;;;).

Έν μέσω διαρροών και κριτικής στα χρόνια που ακολούθησαν η ACTA ήταν αντικείμενο σφοδρών κριτικών ειδικά όσο αφορά την πιθανότητα δημιουργίας μηχανισμών ελέγχου των διαδικτυακών επικοινωνιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πειρατείας λογισμικού και άλλου περιοχομένου.

Που ισχύει η ACTA;

Η ACTA θα υπογραφεί σίγουρα από την Ιαπωνική κυβέρνηση, και μάλλον από τις ΗΠΑ. Στην παρούσα φάση στις διαπραγματεύσεις έχουν συμμετάσχει και η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση (άρα και η Ελλάδα και η Κύπρος), η Κορέα (Νότια), το Μεξικό, το Μαρόκο, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη και η Ελβετία. Στο μέλλον είναι πιθανό και άλλα κράτη να συμμετάσχουν (δεν ξέρω αν το προσέξατε αλλά λείπουν μερικές  χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία, η Ινδία, η Ρωσία, η Τουρκία και άλλες).

Ένα από τα βασικά στοιχεία στοιχεία της ACTA είναι και η χρήση οι κανόνες που θέτει για την “εφαρμογή της Πνευματικής Ιδιοκτησίας στο ψηφιακό περιβάλλον”

Από ότι φαίνεται ας με διορθώσουν όσοι νομικοί διαβάζουν αυτές τις γραμμές, η ACTA ουσιαστικά επιτρέπει την χρήση DRM τεχνολογιών, και κάνει παράνομη την διανομή τεχνολογικών συσκευών ή προγραμμάτων που είναι σχεδιασμένα για να παρακάμπτουν το DRM. Μια άλλη λεπτομέρεια είναι ότι κάνει παράνομη την διάθεση αντιγράφων υλικού από το οποίο έχει αφαιρεθεί το DRM.

Επίσης το τελικό κείμενο αναφέρει ότι εξαιρούνται τα προσωπικά σας αρχεία όταν μεταφέρεστε από μια χώρα σε μια άλλη από πιθανούς ελέγχους αλλά όχι οι εμπορικές μεταφορές. Με άλλα λόγια αν κάποιος έχει δύο τρία τραγούδια στο κινητό του, ή στο media player του δεν πρόκειται να ελεγχθεί από τους τελωνειακούς για αυτό αντίθετα ακόμη και οι μικρές εμπορικές μεταφορές είναι υποκείμενο ελέγχου.

Αυτή “χλιαρή” (σε σύγκριση με τις προτάσεις που είχαν διαρρεύσει κατά καιρούς) είναι η τελική έκδοση της ACTA . Όμως δημιουργείται ένα σοβαρό αρνητικό προηγούμενο μια κλειστή διαδικασία που μέσα από διαρροές και έντονες αντιδράσεις έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη πολιτικών οργανισμών (όπως το Πειρατικό κόμμα) αλλά και πρωτοβουλιών ανοιχτού περιεχομένου (όπως το Creative Commons).

Μετά και την επικύρωση της συμφωνίας (πρέπει να τονιστεί ότι η ACTA στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν πάει στα Κοινοβούλια) αλλά υπογράφεται από την εκάστοτε κυβέρνηση ενώ ειδικά στην ΕΕ θα εκδοθεί σχετική οδηγία βάση της οποία θα πρέπει τα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Με άλλα λόγια είναι ένας τυφλοσούρτης για τις κυβερνήσεις αλλά από εκεί και πέρα μέχρι την υλοποίηση τους πολλά κράτη μπορεί να προχωρήσουν σε ακόμη αυστηρότερα μέτρα και αρκετά “σκοτεινά” σενάρια.

Αυτός όμως ο “τυφλοσούρτης” περιέχει και φαινομενικά αθώα άρθρο που αξίζει να δούμε με λίγη περισσότερη προσοχή συγκεκριμένα γράφει:

Each Party shall endeavour to promote cooperative efforts within the business community to effectively address trademark and copyright or related rights infringement while preserving legitimate competition and, consistent with that Party’s law, preserving fundamental principles such as freedom of expression, fair process, and privacy.

Δηλαδή (σε πολύ ελεύθερη μετάφραση) το κάθε συμβαλλόμενο μέρος πρέπει να επιδιώξει να βελτιώσει της προσπάθειες συνεργασίας στην επιχειρηματική κοινότητα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραβίασης των πνευματικών δικαιωμάτων ή των εμπορικών σημάτων ενώ παράλληλα διασφαλίζεται θεμιτός ανταγωνισμός και, σύμφωνα με την νομοθεσία του συμβαλλόμενου μέρους, η διασφάλιση των θεμελιωδών αρχών της ελευθερίας της έκφρασης, του δικαίου και του προσωπικού απορρήτου.

Προσέξτε ότι δεν λέει “με την επιχειρηματική κοινότητα” αλλά “στην επιχειρηματική κοινότητα” που μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία αυτοματοποιημένων (εταιρικών;) μηχανισμών επιβολής του copyright. Ειδικά αυτό το κομμάτι κάτι μου λέει ότι ίσως είναι κατά ένα μέρος ασύμβατο με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο αλλά για να δούμε παρακάτω.

A Party may provide, in accordance with its laws and regulations, its competent authorities with the authority to order an online service provider to disclose expeditiously to a right holder information sufficient to identify a subscriber whose account was allegedly used for infringement, where that right holder has filed a legally sufficient claim of trademark or copyright or related rights infringement, and where such information is being sought for the purpose of protecting or enforcing those rights. These procedures shall be implemented in a manner that avoids the creation of barriers to legitimate activity, including electronic commerce, and, consistent with that Party’s law, preserves fundamental principles such as freedom of expression, fair process, and privacy.

Δηλαδή ένα συμβαλλόμενο μέρος μπορεί να παρέχει, σύμφωνα με τους νόμους και τις διατάξεις του, την δυνατότητα οι αρμόδιες αρχές να διατάσσουν ένα πάροχο διαδικτυακών υπηρεσιών,να γνωστοποιεί άμεσα στο κάτοχο πνευματικής ιδιοκτησίας πληροφορίες αρκετές ώστε να αναγνωριστεί ένας συνδρομητής του οποίου ο λογαριασμός φέρεται ότι χρησιμοποιήθηκε για παραβίαση, αν και εφόσον ο δικαιούχος έχει υποβάλει νομική αξίωση παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων, προκειμένου αυτές οι πληροφορίες να χρησιμοποιηθούν για την εξασφάλιση η επιβολή τέτοιων δικαιωμάτων. Αυτές οι διαδικασίες θα πρέπει να εφαρμοστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία φραγμών στην νόμιμη δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού εμπορίου (!) και σύμφωνα με τους νόμους του συμβαλλόμενου μέρους να εξασφαλίζουν τις θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας της έκφρασης, του δικαίου και της ιδιωτικότητας.

Δηλαδή θα μπορούν αν επιθυμούν “τονίζω το αν” επιτρέπουν την παράδοση προσωπικών στοιχείων κάποιου του οποίου ο λογαριασμός φαίνεται να παραβιάζει πνευματικά δικαίωμα από την εταιρεία τηλεπικοινωνιών κατευθείαν στο δικαιούχο του copyright χωρίς την μεσολάβηση δικαστή (!). Αν και δεν είμαι δικηγόρος είναι λογικό κανείς να πει ότι μια τέτοια διαδικασία θα ήταν πολύ δύσκολο (και μάλλον παράνομο) να υλοποιηθεί στην EE. Και έχει και άλλο μαργαριτάρι:

With respect to the offences specified in this Article for which a Party provides criminal procedures and penalties, that Party shall ensure that criminal liability for aiding and abetting is available under its law.

Στα Ελληνικά (στο περίπου) λέει ότι όσον αφορά τα αδικήματα του παρόντος άρθρου, για το οποίο ένα συμβαλλόμενο μέρος προβλέπει ποινικές διαδικασίες και ποινές, το εν λόγω συμβαλλόμενο μέρος διασφαλίζει ότι η ποινική ευθύνη για βοήθεια και υποκίνηση διατίθεται βάσει της νομοθεσίας του.

Υπό συνθήκες κάτι τέτοιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ενάντια σε πάροχους υπηρεσιών Internet. Κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ενάντια του λογισμικού P2P (όπως το BitTorrent) αλλά και άλλων τεχνολογιών ελεύθερου λογισμικού και είναι ανοιχτό σε πολλές ερμηνείες είναι το ακόλουθο άρθρο.

each Party’s enforcement procedures shall apply to infringement of copyright or related rights over digital networks, which may include the unlawful use of means of widespread distribution for infringing purposes. These procedures shall be implemented in a manner that avoids the creation of barriers to legitimate activity, including electronic commerce, and, consistent with that Party’s law, preserves fundamental principles such as freedom of expression, fair process, and privacy

Δηλαδή οι διαδικασίες επιβολής κάθε συμβαλλόμενου μέρους εφαρμόζονται στην παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων σε ψηφιακά δίκτυα, που μπορεί να περιλαμβάνει την παράνομη χρήση μέσων ευρείας διανομής για παραβατικούς σκοπούς. Αυτές οι διαδικασίες θα πρέπει να εφαρμοστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία φραγμών στην νόμιμη δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού εμπορίου (!) και σύμφωνα με τους νόμους του συμβαλλόμενου μέρους να εξασφαλίζουν τις θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας της έκφρασης, του δικαίου και της ιδιωτικότητας.

Το επιστέγασμα όλων είναι ότι τα συμβαλλόμενα μέρη θα δημιουργήσουν μια ειδική επιτροπή για την ACTA που θα έχει σκοπό να επικαιροποιεί την συνθήκη. Κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα πχ αυτό που σήμερα είναι μια επιλογή ενός συμβαλλόμενου μέρους μετά από μερικά χρόνια να απαιτείται!!!

Το αν η όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράψει μεθαύριο την ACTA δεν είναι σίγουρο (αν και φημολογείται πως δεν θα συμβεί αύριο). Η συμφωνία άλλωστε είναι ανοιχτή προς υπογραφή μέχρι την Πρωτομαγιά του 2013.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

One thought on “Η συμφωνία ACTA θα υπογραφεί την 1η Οκτωβρίου