Ελληνική Βικιπαίδια Vs. Αγγλική Wikipedia


Η Wikipedia είναι για πολλούς χρήστες της ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο… για την ακρίβεια τόσο χρήσιμο που έχει προχωρήσει σε πολλές γλώσσες πριν της αρχικής αγγλικής , μια από αυτές είναι και η Ελληνική Βικιπαίδια.

Μερικά συγκριτικά:
τον Ιούνιο του 2006
Η Αγγλική Wikipedia αριθμούσε 111163 Βικιπαιδιστές ενώ η Ελληνική μόλις 323 Βικιπαιδιστές
η Αγγλική Wikipedia αριθμούσε 1300000 άρθρα ενώ η Ελληνική μόλις 11,000 άρθρα.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι παράγοντες είναι πολλοί
Σύμφωνα όμως με την Global Reach στο Ιντερνέτ έχουμε 287500000 περίπου αγγλόφωνους χρήστες και μόλις 2700000 ελληνόφωνους χρήστες του διαδίκτυου.

Κακά τα ψέματα μπορεί σχεδόν κάθε σπίτι να έχει υπολογιστή αλλά η διείσδηση του ιντερνέτ στην ελληνική κοινωνία είναι μικρή και πολύ βασικά οι μόνιμες συνδέσεις στο ίντερνετ είναι αρκετά ακριβές ακόμη στην Ελλάδα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ένας άλλος παράγοντας είναι και η διείσδυση της λογικής του ιντερνέτ στην εκπαιδευτική διαδικασία είτε αυτή λαμβάνει τόπο μέσα στο επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα είτε στα πλάισια της διά βίου εκπαίδευσης (για να μην αναφερθώ στην αγνή περιέργεια).


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε