η Nokia αγοράζει την TrollTech; 1


Ο φίλος Obsethryl με ενημέρωσε ότι η Nokia η εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρωνικών συσκευών αγοράζει την Trolltech.

Η Nokia είναι μια ιδιαίτερα γνωστή εταιρεία που δραστηριοποιείται και στο τομέα του ανοιχτού λογισμικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι συσκευές που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Maemo.

Η Trolltech από την άλλη είναι μια η εταιρεία που αναπτύσει την Qt. Την βιβλιοθήκη που χρησιμοποιεί το γραφικό περιβάλλον KDE. Πρέπει να πούμε ότι η Qt πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα κυκλοφορεί και κάτω από την τρίτη έκδοση της GPL. Η Trolltech στο παρελθόν είχε παρουσιάσει συσκευή κινητής τηλεφωνίας που βασίζεται στην Qtopia και στο ελεύθερο λειτουργικό σύστημα Linux, το Greenphone.Η Nokia έχει βασίσει την δική της πλατφόρμα linux maemo στην GTK.

‘Ενα πολύ ενδιαφέρων ανάγνωσμα που νομίζω ότι αφορά την κοινότητα ανοιχτού λογισμικού είναι το ανοιχτό γράμμα στην κοινότητα που προσυπογράφουν οι Haavard Nord, CEO και συνιδρυτής της Trolltech, ο Eirik Chambe-Eng, Chief Troll και συνδρυτής της Trolltech ο Lee Williams, Senior Vice President, της Nokia. Μέσες άκρες λένε τα εξής.

Trolltech has benefited greatly from the feedback the community has been providing
while using Qt to develop free software. We respect the symbiotic relationship Qt has
with the community and we wish to continue and enhance this relationship.

και συνεχίζουν

Nokia is committed to continue Trolltech’s current open source engagements, including
honoring the KDE Free Qt agreement, and we will seek to strengthen our support of KDE
in the future. As a first step Nokia will apply to become a Patron of KDE.

Επίσης μπορείτε να δείτε αντίστοιχo άρθρο στο ελληνικό linux format.

Τονίζω ότι το περιβάλλον KDE βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή την πορείας του καθώς πλέον βρίσκεται στην έκδοση 4.0 που φέρνει εκ βάθρων αλλάγες. Επίσης να τονιστεί ότι οι εφαρμογές του KDE 4 σύντομα θα διατείθεινται και σε εκδόσεις για Windows και Mac OS X.

Πρέπει πάντως να δωθεί ιδιαίτερη σημασία στο γεγωνός ότι το KDE είναι ένα περιβάλλον για υπολογιστές και όχι για κινητά τηλέφωνα. Πολλοί προγραμματιστές έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το εάν η Nokia συνεχίσει να στηρίζει το ίδιο ενεργά την κοινότητα του KDE. Αναμένουμε εξελίξεις λοιπόν δεν γνωρίζω αν θα είναι καλές οι κακές αλλά σίγουρα θα ήθελα να μοιραστείτε την γνώμη σας μαζί μου.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

One thought on “η Nokia αγοράζει την TrollTech;