μια πατέντα του Center for Disease Control… 2


Όπως μερικοί αναγνώστες γνωρίζουν η επαγγελματική μου ενασχόληση είναι στο τομέα της υγείας. Στην υγεία οι πατέντες είναι ένα φαινόμενο συνήθες και αρκετά “φυσιολογικό”, π.χ. μια πολύ απλή συσκευή που η κατασκεύη της κοστίζει το πολύ 1 με 2 ευρό και κάθε μικροβιολογικό εργαστήριο πρέπει να την έχει θα την πληρώσει πολλαπλάσια, και δεν θα μιλήσω για την ιατρική του ύπνου με την οποία ασχολούμαι εγώ που τα πράγματα είναι πιο έντονα γιατί το επιστημονικό πεδίο είναι σαφώς πολύ περισσότερο εξειδικευμένο.

Αυτό όμως που με έκανε πραγματικά να νοιώσω κάπως περίεργα είναι η είδηση ότ,ι το Center for Disease Control που είναι ένας από τους σοβαρότερους και μεγαλύτερους οργανισμούς διασφάλισης της δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ και το “παράδειγμα” λειτουργείας για τους περισσότερους ανάλογους οργανισμούς στο κόσμο και είναι κυβερνητικά ελεγχόμενος οργανισμός των ΗΠΑ που συνδέεται με το παγκόσμιο οργανισμό υγείας WHO, όχι μόνο προχώρησε στην υποβολή αίτησης για να πατεντάρει εμβόλια κατά της ασιατικής γρίπης των πτηνών.  Μάλιστα το εντυπωσιακό είναι ότι δεν πρόκειται για ένα κλασσικό εμβόλιο αλλά για γενετικό εμβόλιο. Δηλαδή αντί για νεκρά στελέχη του ιού χρησιμοποιεί γενετικά τροποποιημένα στελέχη του που λέγωνται πλασμίδια (plasmids και όχι δεν έχουν καμία σχέση με τα plasmoids του KDE).

Φυσικά πρέπει να πούμε ότι το CDC δεν βρήκε δείγματα του ιού αυτού στις ΗΠΑ αλλά μιας και συνεργάζεται με το παγκόσμιο οργανισμό υγείας (WHO) έλαβε από τις πληγείσες χώρες ως δωρεά δείγματα του ιού H5N1 για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας και όχι για την εμπορική χρήση πατεντών. Κάτι για το οποίο κατηγορείται τώρα το CDC, σύμφωνα με πηγές από τοThird World Network η Αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την εν λόγω πατέντα σε πολλές από τις χώρες που επηρρεάζωνται από τον ιό.  Μέσα στις χώρες για τις οποίες πρωορίζεται να ισχύσει η πατέντα είναι και η δική μας φυσικά.

Κακά τα ψέματα πρέπει να τονιστεί ότι δεν είναι σίγουρο πως θα χειριστεί το CDC την εν λόγω πατέντα και είναι εξαιρετικά πιθανό λόγω της σοβαρότητος του προβλήματος και για λόγους δημόσια υγείας η εν λόγω πατέντα να χρησιμοποιηθεί για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο ακόμη και έτσι θα πρέπει να μας προβληματίσει το φαινόμενο και να προχωρήσουμε και σε συνεργασία με το WIPO σε μια περισσότερο ανοιχτή αντιμετώπιση που θα παρέχει τα βέλτιστα όσο αφορά θέματα που αφορούν την παγκόσμια υγεία πόσο μάλλον την προστασία του πληθυσμού από μια παγκόσμια πανδημία.

Η ιστόρια που μόλις διαβάσατε όντως δεν έχει σχέση με το ελεύθερο λογισμικό, έχει όμως άμεση σχέση με το ζήτημα των πατεντών. Καλώς ή κακώς ύπαρχει ένα διεθνές σύστημα πατεντών το οποίο όμως μαζί με τα εθνικά συστήματα πατεντών πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα καθώς χρόνο με το χρόνο δείχνει ότι παύει να υπηρετεί στο βαθμό που χρειάζεται τις ανάγκες τις παγκόσμιας οικονομίας που υπηρετεί η οποία, κακά τα ψέματα, έχει αλλάξει πάρα πολύ από τον καιρό που  άρχισε να εμφανίζεται.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

2 thoughts on “μια πατέντα του Center for Disease Control…

  • Θοδωρής Λύτρας

    Μήπως, μήπως λέγω, το CDC πατεντάρει την εφεύρεση αυτή για να μη την πατεντάρει κανένας άλλος, π.χ. κάποια Celera Genomics + συναφή ευαγή ιδρύματα???

    Απλά προσπαθώ να είμαι αισιόδοξος…

    Άλλωστε υπάρχουν και public-domain πατέντες…