έχετε laptop με Solid State Drive (SSD); 4 κόλπα για να βελτιστοποιήστε την απόδοση του στο linux


Εάν έχετε ένα από αυτά τα μοντέρνα netbook που έχουν SSD μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα πράγματα για να βελτιώστε την απόδοση τους στο Linux.

  1. Καταρχάς το πιο απλό πραγματάκι που μπορείτε να κάνετε είναι να κάντε mount με την επιλογή notime.To μόνο που χρειάζεται είναι να ανοίξτε το fstab με το αγαπημένο σας πρόγραμμα κειμένου (π.χ. με το kwrite) ως root. Για παράδειγμα σε ένα ubuntu σύστημα εγώ θα έγραφα: sudo gedit /etc/fstab. Ανοίγωντας το fstab θα δείτε διάφορα πράγματα, εντοπίστε την εντολή mount του SSD σας και στο σημείο που γράφει relatime εσείς βάλτε notime. Για να λάβουν τόπο οι αλλαγές σας πρέπει να σώστε και κάνετε reboot.
  2. Εάν ήμουν στη θέση σας θα έβαζα λίγη RAM. Γιατί μπορείτε να χρησιμοποιήστε την RAM μνήμη αντί του SSD για προσωρινά αρχεία. Ανοίξτε πάλι το fstab το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να προσθέστε αυτό στο τέλος του fstab. tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0 σώστε και κάντε πάλι reboot
  3. Bάλτε την cache του firefox στην RAM (ναι αν ήμουν στην θέση σας θα είχα πολύ RAM) αφού κάνουμε το προηγούμενο τρικ βάζωντας το /tmp να βλέπει στην RAM θα ανοίξουμε το about:config (δείτε εδώ για περισσότερα τρικ και οδηγίες για το about:config) του firefox. Στην παράμετρο browser.cache.disk.parent_directory βάλτε ως τιμή το /tmp (θυμάστε που είχαμε πει στο fstab να στέλνει στην RAM το /tmp;)
  4. Τώρα θα παίξουμε λίγο αλλάζωντας τις παραμέτρους στο /boot/grub/menu.lst όπως και στο πρώτο παράδειγμα μπορείτε να γράψτε ένα sudo gedit /boot/grub/menu.lstστην γραμμή # kopt=root-UID…μπλά μπλά μπλά.. προσθέστε στο τέλος την γραμμής elevator=deadline ώστε να αλλάξει ο Ι/Ο Scheduler.

Η πηγή του άρθρου είναι το αντίστοιχο άρθρο στο Tombuntu, αν έχετε καμοιά καλή ίδεα η πρόταση αφήστε σχόλιο σας παρακαλώ.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε