η Qt σε Symbian… και όχι μόνο! 6


Η Nokia αφού εξαγόρασε την trolltech (που εκδίδει την Qt) και την Symbian (την οποία και δεσμεύτηκε να κάνει τελείος Open Source μέσα στο 1o τρίμηνο του 2009) προχώρησε στην δημιουργία μιας νέας έκδοσης της Qt για τα κινητά της πλατφόρμας  S60 του Symbian. H νέα αυτή εξέλιξη δίνει την δυνατότητα στην ιδιαίτερα εκτεταμένη κοινότητα προγραμματιστών της Qt να προχωρήσουν σε ανάπτυξη λογισμικού για την γνωστή (και ιδιαίτερα διαδεδομένη πλατφόρμα) κινητής τηλεφωνίας. Τονίζω ότι το Symbian δεν είναι open source μάλιστα για να έχει μια εφαρμογή την δυνατότητα να τρέκει εκμεταλεύομενη πλήρος τις δυνατότητες της συσκευής θα πρέπει να έχει προηγηθεί ηλεκτρονική υπογραφή από την Symbian εκτός και αν κάντε χακιές.

Μια άλλη open source πλατφόρμα της Nokia η οποία έχει κερδίσει την συμπάθεια μου (και όχι μόνο την δική μου) περισσότερο σαν ιδέα και λιγότερο ως πρακτική εφαρμογή (αν και είναι μακράν καλύτερη από τα Windows 6 CE ) είναι το Maemo.  To maemo είναι μια ωραιότατη debian based πλατφόρμα για διαδικτυακά tablet της Nokia. To maemo σαν πλατφόρμα βασίζεται στην GTK αλλά η Nokia κυριολεκτικά  μοιράζει N810 σε πολλούς developers της Qt σε διάφορα συνέδρια.

Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα να εγκαταστήσει κανείς την Qt και εφαρμογές που έχουν γραφτεί με Qt στο maemo του αλλά φημολογείται ότι η Nokia στην επόμενη έκδοση του Maemo θα έχει πολύ μεγαλύτερη ενσωμάτωση της Qt στο εν λόγω μηχανάκι.

Γενικά φαίνεται και στους developer ότι η Nokia μάλλον προσπαθεί να ενσωματώσει την :Qt σε πολλές άλλες πλατφόρμες. Το Qt/Mac Cocoa και το Qt/Win CE ήταν μόνο η αρχή ώστε η qt που ήδη χρησιμοποιούν πολλοί προγραμματιστές σε Linux και Windows να χρησιμοποιήται και σε άλλες πλατφόρμες. Δεν είναι τυχαίο ότι η Nokia έχει επενδύσει πολλά χρήματα σε αυτό που λέγεται Qt και οι φήμες αναφέρουν ότι σκοπεύει να επενδύσει ακόμη περισσότερα.

Μια εξέλιξη που επίσης είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι το project greenhouse που ουσιαστικά πρόκειται για ένα νεο IDE (ολοκληρωμένο περιβάλλον ανάπτυξης) (alpha έκδοση θα δούμε μέσα στην βδομάδα ).  Αυτό που μου φάνηκε ιδιαίτερα εντυπωσιακό σχετικά με το Greenhouse (το οποίο είναι ένα project που άρχισε στα πλαίσια των creative fridays στην μέχρι πρίν λίγο καιρό γνωστή ως trolltech Qt Software) είναι ότι σχεδιάστηκε έχωντας υπ’ όψιν τους πατροπαράδοτους χρήστες του emacs και του vi, το πακέτο θα περιλαμβάνει φυσικά και debugger, compiler, και τα απαραίτητα για να φτιάξτε το γραφικό περιβάλλον της εφαρμογής σας. Αλλά και άλλα καλούδια. Αναμένουμε την εμφάνιση του και τα σχόλια των περισσότερο ειδικών στην ανάπτυξη εφαρμογών. Ακόμη δεν γνωρίζουμε αν θα είναι opensource όπως επιθυμούν οι προγραμματιστές του αλλά αν είναι το πιθανότερο είναι να είναι κάτω από την GPL. Αν και νομίζω ότι πολλοί από αυτούς ήδη δουλεύουν (και) με Qt.

κλείνωντας θα σας παραπέμψω σε αυτό το video που δείχνει την Qt να τρέχει σε κινητά με Linux, WinCE και S60… (ναι το ένα είναι ένα παλιό Neo 1978, το άλλο ένα HTC και το τρίτο ένα Nokia κάτι)


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

6 thoughts on “η Qt σε Symbian… και όχι μόνο!

 • Ventrix

  Μου φαίνεται οτι η Nokia κάνει ότι μπορεί για να σώσει ότι σώζεται απο τους developers εν όψη του Android.

  Τρέμε Nokia 🙂

 • Ctrl-Alt-Backspace

  Επειδή εγώ δε συμπαθώ ούτε τη Google, ούτε τη Nokia, ούτε το Qt θα πω “Go OpenMoko” που είναι σε GTK+ 😀

  Επι του θέματος. Ελπίζω η Nokia να απελευθερώσει πλήρως τη Qt -αν και μάλλον θα είναι κάτω από διπλή άδεια, για εμπορικές εφαρμογές θα πρέπει να πληρώσεις τη Nokia, όπως γινόταν με τη Trolltech.

 • Eleftherios Kosmas Post author

  @ Ventrix

  ίσως δεν σώσει πολλά ίσως στο μέλλον δούμε κάτι ενοποιήση του symbian με το Android ίσως κάποια άλλη εταιρεία στο Redmond πρέπει να τα δεί αυτά και να ξυπνήσει

  @ Ctrl-Alt-Backspace

  Το openmoko μια χαρά φαίνεται να δουλεύει την Qt…

  Μέχρι στιγμής είναι όπως τα λες, η Trolltech κατά πολλούς δεν είχε το οικονομικό υπόβαθρο να ανοίξει τελείως την Qt ίσως τώρα που την έχει η Nokia δούμε κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

 • Ctrl-Alt-Backspace

  Έχεις δίκαιο. Έχω μείνει πίσω. Η νέα έκδοση του OpenMoko είναι όντως Qtfied. Για κάποιο λόγο εγκατέλειψαν το GTK (μάλλον λόγο Qtopia) 🙁 Τουλάχιστον δε τρέχει KDE αλλά E17

  (όπως καταλάβατε, φανατικός Gnome-ας…)

 • Θοδωρής Λύτρας

  (1) Γιατί η Nokia να μην ενσωματώσει την Qt σε *οτιδήποτε* μπορεί? Όποιος έχει γράψει έστω μια γραμμή κώδικα σε C++/Qt4 κατανοεί πόσο ισχυρό όπλο είναι η Qt! Μιλάμε για βόμβα μεγατόνων!

  (2) Το “project greenhouse” βγήκε σε beta, λέγεται Qt Creator και είναι μαμάτο!! Συνδυάζει τα εξίσου μαμάτα Qt Designer και Qt Assistant με έναν feature-rich editor και άλλες δυνατότητες. Το απόλυτο εργαλείο! (Και σιγά μη περιμένω να βγεί στα repos του Sid… 😉 )