Η BMW ψάχνει εταίρους για open source πλατφόρμα 1


H BMW είναι ιδιαίτερα γνωστή για τα αυτοκίνητά της, αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε είναι ότι η BMW αναπτύσει και μια ανοιχτού κώδικά πλατφόρμα για τους υπολογιστές ταξιδιού των ακριβότερων μοντέλων της που ονομάζεται ConnectedDrive. ‘Ηδη η BMW συνεργάζεται με το Google για την παροχή υπηρεσιών και περιεχομένου στο εν λόγω σύστημα. Ωστόσο σε πρόσφατο συνέδριο ηλεκτρονικών αυτοκινήτων η BMW δήλωνε την επιθυμία της να βρει εταίρους για την περαιτέρω ανάπτυξη του ConnectedDrive και μάλιστα σε open source βάση.

Πρέπει να τονιστεί ότι η BMW σε παλαιότερα μοντέλα της είχε κάνει χρήση των Windows CE, στα πλεον πρόσφατα μοντέλα της όπως η νέα σειρά 7 χρησιμοποιείται το unix-οείδες της WindRiver VxWorks (το οποίο απεικονίζεται στη συνέχεια)

Πρέπει να πούμε ότι μέχρι στιγμής η BMW δεν έχει προχωρήσει σε τελικές αποφάσεις για την μορφή της μελοντικής της πλαφόρμας αν και αναγνωρίζει ότι μια open source προσέγγιση έχει νόημα όχι μόνο σε τεχνικό αλλά και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Άλλωστε ζούμε σε μια περίοδο επιχειρηματικών “ισχών αγελάδων” και οι closed sourced λύσεις πραγματικά μπορεί να κοστίσουν πολύ. Επίσης πρέπει να πούμε ότι το όλο project είχε πολλές φορές επικριθεί ειδικά στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του καθώς το menu του ήταν κατά πολλούς δαιδαλώδες.

Αν θέλετε δείτε το video παρακάτω με το idrive σε VxWorks


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

One thought on “Η BMW ψάχνει εταίρους για open source πλατφόρμα