το Myst Online Uru Live έγινε ανοιχτό λογισμικό


Όταν ήμουν πιτσιρικάς θυμάμαι ότι ένα από τα αγαπημένα μου παιχνίδια… (φανταστήτε πήγαινα στο σπίτι ενός άλλου παιδιού που ο πατέρας του είχει υπολογιστή και μας άφηνε να παίξουμε για ακριβώς 60 λεπτά) ήταν το Myst… ένα εκπληκτικό παιχνίδι που ήταν πολύ απλό στην χρήση αλλά να λύσει κανείς απίστευτους γρίφους… αυτό που με μάγευε ήταν τα γραφικά του… ένας φανταστικός αλλά τόσο ρεαλιστικός κόσμος! Και δεν ήμουν μόνο εγώ, το παιχνίδι πραγματικά ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές για την εποχή του. Το όνομα του ήταν… Μyst!

Ωραίες εποχές και ωραία παιχνίδια… τότε δεν είχα ακούσει τίποτε για ελεύθερο λογισμικό και για Linux και το internet ήταν κάτι που απλά δεν το είχα… Η ιστορία του Uru Live είχε αρχίσει με την έκδοση του Riven του διάδοχου του Myst. Τα θεαματικά γραφικά του Myst ήταν κυρίος απλές εικόνες και όχι ένας νέος τρισδιάστατος κόσμος. Ωστόσο ο στόχος ήταν αυτά τα εκπληκτικά γραφικά που έβλεπαν οι χρήστες να τα δουν τρισδυάστατα.

Μετά από πολλές παλινοδίες το Myst Online Uru Live σε συνεργασία της Cyan και της Gametap βγήκε σε ορισμένα κράτη (όχι στην χώρα μας) στο τέλος του 2006 αλλά δεν είχε την υποδοχή που θα ήθελαν οι εταιρίες που το εξέλιξαν, τελικά τον Αυγουστο του 2008 το παιχνίδι σταμάτασε… και στη θέση του άρχισε το σχέδιο MORE (Myst Online Restoration Experiment) καλά ξεμπερδέματα δηλαδή… έτσι;

Όχι ακριβώς…

…Βλέπετε η εταιρεία τελικά αποφάσισε να ελευθερώσει το κώδικα του Uru Live για το πρόγραμμα πρόσβασης (client) για τους εξυπηρετητές (server) και για τα εργαλεία που σχετίζωνται με το παιχνίδι.  Αν θέλετε μπορείτε να δείτε βιντο από το παιχνίδι παρακάτω με χριστουγεννιάτικο θεματάκι… άντε να βγεί και για linux με το καλό!


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε