από την Qt 4.5 θα παρέχεται και κάτω από την άδεια LGPL 2


Με την έκδοση 4.5 της Qt η Nokia ανακοίνωσε ότι θα δώσει την δυνατότητα αδειοδότησης κάτω από την LGPL. H απόφαση συνοψίζεται στα στις ακόλουθες γραμμές:

The move to LGPL licensing will provide open source and commercial developers with more permissive licensing than GPL and so increase flexibility for developers. In addition, Qt source code repositories will be made publicly available and will encourage contributions from desktop and embedded developer communities. With these changes, developers will be able to actively drive the evolution of the Qt framework

Όντως, στην ουσία η Trolltech ή μικρή εταιρεία που μέχρι πριν λίγο καιρό ανάπτυσε την Qt είχε ένα πολύ ιδιαίτερο επιχειρηματικό μοντέλο. Η Qt ήταν διαθέσιμη κάτω από την άδεια GPL και υπό αυτή μπορούσε κανείς να αναπτύξει Ελεύθερο Λογισμικό όπως το KDE και οι εφαρμογές του. Από την άλλη αν ήθελε κάποιος να αναπτύξει κλειστό λογισμικό όπως π.χ. το Skype και το GoogleEarth που και αυτά χρησιμοποιούν την Qt χρειαζόταν μια ειδική άδεια από την Trolltech.

Η ιδιαιτερότητα αυτή στην αδειοδότηση της Qt έκανε αρκετούς προγραμματιστές που αν και επιθυμούν να δουλέψουν χρησιμοποιώντας την Qt δεν είναι σε θέση να το κάνουν καθώς μπορεί να επιθυμούν να ακολουθήσουν κάποιο διαφορετικό μοντέλο αδειοδότησης πέραν της GPL χωρίς να χρειάζεται να αγοράσουν την ειδική άδεια από την Trolltech  ή Qt Software μετά την εξαγορά από την Nokia.

Κατά τα φαινόμενα η Nokia δεν εξαρτάται τόσο στο εισόδημα που έδινε το μοντέλο αδειοδότησης της Trolltech. Ουσιαστικά η Nokia δίνει αρκετά περισσότερο χώρο στην Qt Software ώστε να προωθηθεί η χρήση της Qt κατά το δυνατόνΕπίσης κάτι που πολλοί έχουν παραβλέψει είναι ότι η Qt Software θα ανοίξει ακόμη περισσότερο τα αποθετήρια της Qt καθώς και διάφορες υποδομές της εταιρεία που μέχρι πρότινος ήταν διαθέσιμες μόνο στους εμπορικούς πελάτες της

Καθώς η Qt είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του περιβάλλοντος KDE μαζί με τις kdelibs (που είναι ήδη κάτω από την LGPL) είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σημειωθεί ότι πλέον kdelibs και Qt μπορούν να είναι ταυτόχρονα κάτω από την άδεια LGPL.

Θα αποφύγω να ότι θα δούμε μαζική υιοθέτηση της Qt στο ελεύθερο λογισμικό μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μόνο και μόνο λόγο της αλλαγής της αδειοδότησης αλλά σίγουρα διευκολύνει αρκετά την επίλυση ορισμένων προβλημάτων.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

2 thoughts on “από την Qt 4.5 θα παρέχεται και κάτω από την άδεια LGPL

 • arcanum

  Σίγουρα μια απο τις καλύτερες ειδήσεις που έχω ακούσει εδώ και πολύ καιρό. Το Qt είναι ένα καταπληκτικό toolkit.

  • Eleftherios Kosmas Post author

   @ arcanum

   Για πολύ κόσμο είναι η είδηση της χρονιάς… νομίζω ότι είναι ένα αξιόλογο toolkit και καλύπτει πολλές ανάγκες.