επαυξημένη πραγματικότητα


Η επαυξημένη πραγματικότητα αποτελεί μια νέα προσέγγιση στην αλληλεπίδραση μας με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.  Οι πλέον πρόσφατες υλοποιείσεις της γίνονται χρησιμοποιώντας το FLARtoolkit.  Στην πραγματικότητα το FLARtoolkit είναι μια υλοποίηση σε Action Script 3 του  ARtoolkit.

Στόχος του του ARtookit είναι η εμφάνιση τεχνητών τρισδιάστατων εικόνων σε ροές βίντεο σε ζωντανό χρόνο και η αλληλεπίδραση τους με το περιβάλλων. Σαφώς η πρακτική αξία τέτοιων εφαρμογών την παρούσα στιγμή ωστόσο στο μέλλον αυτό μπορεί να αλλάξει. Παρακάτω ακολουθούν τρία βίντεο με παραδείγματα για να πάρετε μια ιδέα.

Η αγαπημένη μου υλοποιήση (και η πλέον διασκεδαστική κατά την γνώμη μου) είναι από το blog του Boffswana το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και μάζιστα διατίθεται και σχετικός κώδικας.

Δείτε το βίντεο παρακάτω:

.

Ένα επίσης ενδιαφέρων βίντεο από τον εμπνευστή του FLARtoolkit είναι εδώ (σόρρυ αλλά το site είναι στα Ιαπωνέζικα):

Τελευταίο θα προσθέσω ένα ακόμη βίντεο….

Eπίσης στο tarotaro.org έχει πάρα πολλά παραδείγματα AR υλοποιήσεων αλλά αυτό που μου αρέσει πολύ είναι μια αρχική προσπάθεια για μια εναλακτική χρήση της εν λόγω τεχνολόγιας σε περισσότερο πρακτικές εφαρμογές όπως η εμφάνιση ένος πανοράματος.

Ίσως στο μέλλον δούμε και άλλες έξυπνες εφαρμογές της εν λόγω τεχνολογίας σε πρακτικότερο επίπεδο πλέον.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε