η TomTom αντεπιτίθεται στην Microsoft… 2


Πριν μερικές μέρες η Ολλανδική εταιρεία παραγωγής συσκευών GPS δέχτηκε μηνυτήριο αναφορά από την Microsoft, η Microsoft μεταξύ άλλων μήνυσε την TomTom και για δύο πατέντες που έχουν να κάνουν με την υλοποίηση του FAT (File Allocation Tamble) και του VFAT στο πυρήνα Linux, τον οποίο χρησιμοποιεί η TomTom στις συσκεύες τις.

Θα αποφύγω (αυτή την φορά) να σπεκουλαδόρων αν η εν λόγω μήνυση είναι αποτέλεσμα μιας στρατηγικής που έχει να πλήξει το Ελεύθερο Λογισμικό ή αποτέλεσμα μιας γραφειοκρατικής προσέγγισης των σχέσεων της Microsoft με μικρότερες εταιρείες ειδικά του ταχέως αναπτυσσόμενου τομέα των έξυπνων συσκευών.

Πριν μερικές μέρες όμως η TomTom απάντησε με το ίδιο νόμισμα στις κινήσεις της Microsoft εναντίων της μηνύοντας την με την σειρά της. Αν και περιορίστηκε σε τρείς πατέντες που αφορούν αποκλειστικά και μόνο κάποιες πατέντες που έχουν να κάνουν με τεχνικές που εφαρμόζωνται σε συστήματα πλοήγησης ειδικά και όχι σε κάτι τόσο διαδεδομένο όσο το FAT.

Πολλοί θα έλεγαν ότι αυτή η αντίδραση ίσως μπορούσε να χαρακτηριστεί χλιαρή από πλευράς  TomTom και να πω την αλήθεια εγώ το είπα.  Όμως ηTomTom δεν είχε πει την τελευταία της λέξη, έτσι πλέον συμπεριλαμβάνεται στις εταιρείες που έχουν λάβει την άδεια του OIN (Open Invetion Network) για την χρήση των πατεντών του. Το ΟΙΝ είναι μια προσπάθεια πολλών εταιρείων που δραστηριοποιούνται λίγο ή πολύ στον τομέα του ελεύθερου λογισμικού και ειδικότερα του Linux δημιουργείας ενός μεγάλου κοινού οπλοστασίου πατεντών που θα χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση μιας μεγάλης δικαστικής διαμάχης ενάντια στο Linux.

Με απλά λόγια φανταστήτε το OIN σαν ένα κοινό οπλοστάσιο, (ένα ανάλογο του ΝΑΤΟ ή του Συμφώνου της Βαρσοβίας) που δημιουργεί ένα μεγάλο stockpile πατεντών ώστε αν βρεθεί κάποιος παρανοικός που θα προσπαθήσει να βάλει το Linux με αναφορές περί πατεντών θα έχει από την μια  την νομική βοήθεια του OIN αλλά και τις και το τεράστιο οπλοστάσιο πατεντών του για αντίποινα. Ψυχροπολεμικό σενάριο έτσι;

Στο ΟΙΝ είναι σε αυτό συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι κάτοχοι πατεντών στο κόσμο,όπως η ΙΒΜ (που έχει το μεγαλύτερο πορτοφόλιο πατεντών σε θέματα λογισμικού παγκοσμίος), η Sun Microsystems, η Novell (ναι ναι η ίδια Novell που έκανε συμφωνία με την Microsoft), η RedHat (με άλλη περισσότερο ξεκάθαρη συμφωνία με την Microsoft) και η NEC και η Sony! Επίσης εκτός της  TomTom άλλες αδειοδοτημένες εταιρείες από το OIN είναι η Oracle, το Google. η Barracuda Networks.

Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι αν μια εταιρεία μπει στην διαδικασία να προχωρήσει σε μηνύσεις που έχουν σαν στόχο τις μεθοδολογίες και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε στο Linux θα δεχθεί μια ομοβροντία μηνύσεων (για μην μιλήσουμε για την αρνητική δημοσιότητα).

Όσο αφορά την δικαστική διαμάχη μεταξύ Tomtom και Microsoft προσωπικά πιστεύω ότι είναι αδιέξοδη. Από την μια η MS ρισκάρει σοβαρά την πιθανότητα να μπλέξει σε μια τεράστια δικαστική διαμάχη που δεν είναι απαραίτητο ότι θα κερδίσει και που ίσως τις κοστίσει πάρα πολλά χρήματα. Από την άλλη είναι τόσο μεγάλη ως εταιρεία που το να αποσύρρει την μήνυση που έχει υποβάλει ενάντια στην TomTom ρισκάρει την φήμη της αλλά και την δυνατότητα διαπραγματεύσεων που έχει.

Προσωπικά πιστεύω ότι η τακτική υποχώρηση είναι ένας πολύ δύσκολος ελιγμός και η εταιρίες του μεγέθους της Microsoft δεν φημίζωνται για την ευελιξία τους σε τέτοιου είδους ζητήματα, από την άλλη αν επιλέξει να ρισκάρει να αμφισβητίσει άμεσα τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο Linux τότε η αντίδραση πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη. Να επιπροσθέσω όμως ότι αν πραγματικά προχωρήσουμε σε πόλεμο πατεντών (πολλοί τον αποκαλούν και πυρηνικό πόλεμο) πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπάρχει χειρότερη οικονομική συγκυρία για να συμβεί κάτι τέτοιο και πολλές μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τομέα του λογισμικού θα βρεθούν σε ένα ιδιαίτερα ρεύστο και απρόβλεπτο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Κατά την γνώμη μου χρειάζονται πολύ λεπτοί νομικοί χειρισμοί, ίσως έχουμε να κάνουμε με κάτι ανάλογο μιας μικρής “κρίσης της Κούβας” και προφανώς δεν θα οδηγηθούμε σε μια περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης. Φυσικά ότι και αν συμβεί θα το καλύψουμε (αργά ή γρήγορα).


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

2 thoughts on “η TomTom αντεπιτίθεται στην Microsoft…

  • tsakf

    Πάντα επίκαιρος με ενδιαφέροντα νέα. Μάλλον πρέπει να αρχίσουμε να τα κοιτάμε αυτά. Θα μας απασχοήσουν πολύ σύντομα στο μέλλον.

  • Eleftherios Kosmas Post author

    tsakf: Πάντα επίκαιρος με ενδιαφέροντα νέα. Μάλλον πρέπει να αρχίσουμε να τα κοιτάμε αυτά. Θα μας απασχοήσουν πολύ σύντομα στο μέλλον.

    Ευχαριστώ φίλε tsakf, προσπαθώ να ακολουθώ τις εξελίξεις. Θέλω να πιστεύω ότι εταιρείες σαν την Microsoft μπορούν να καταλάβουν ότι κανένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο δεν στηρίχθηκε στις αίθουσες των δικαστηρίων αλλά δίνοντας βιώσιμες λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα, νομίζω ότι η τακτική διασποράς FUD (Fear, Uncertainty, Doubt) είναι μια επιχειρηματική τεχνική που αντικατροπτίζει τις παρωχημένες αντιλήψεις προς την τέχνη του επιχειρείν που έχουν ορισμένα κέντρα αποφάσεων εντός της Microsoft κακά τα ψέματα όμως αργά ή γρήγορα θα εγκαταλειφθεί αυτή η ανούσια πολιτική. Ελπίζω όμως αρκετά γρήγορα πριν μπορέσει να βλάψει την ίδια την αγορά λογισμικού στην οποία βασίζεται και η ίδια η Microsoft.