Δημιουργώντας γρήγορα σύγχρονες και ασφαλείς εφαρμογές!


O Ivan Čukić στο blog του αναφέρει μια μεθοδολογία δημιουργίας ενός σύγχρονου browser στο Linux χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα εργαλεία προγραμματισμού. Η περιγραφή του Ivan για το πως φτιάχνεται ένας browser με της καρτέλες του να είναι διαφορετικά processes (και ότι έχει αυτό σαν αποτέλεσμα σε θέματα ασφάλειας και σταθερότητας της εφαρμογής) μπορεί να συμπυκνωθεί σε δύο τρείς γραμμές για την ακρίβεια: δημιουργήστε το κύριο παράθυρο,  αρχίστε το  WebKit (μέσω της κλάσης QWebView) σε άλλο πρόγραμα, και μετά κάντε X-Embed το τελευταίο στο πρώτο , και εξασφαλείστε την επικοινωνία τους μέσω D-Bus.

Αυτό που με εντυπωσίαζει όσο αφορά την προγραμματιστική νοοτροπία που παρουσίαζει ο Ivan είναι ότι το πλήθως των ελεύθερων και ανοιχτού κώδικα  εργαλείων που έχει πλέον στην διάθεση του προγραμματιστή που θέλει να αναπτύξη λογισμικό για όλες τις πλατφόρμες και για το Linux ειδικότερα. Αν και ο Ivan βασίζεται στην χρήση διάφορων δυνατοτήτων της Qt αλλά και του KDE  ειδικότερα (να μην ξεχνίωμαστε ότι και το Gnome υποστηρίζει X-Embed και D-Bus) αλλά δείχνει επιπλέον και μια νέα νοοτροπία που εισάγουν τέτοια εργαλειά  (και θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι τα μοναδικά) του rapid prototyping της δημιουργείας εφαρμογών.  Σαφώς το πρόγραμμα που έβγαλε ο Ivan δεν έχει την λειτουργικότητα του Chrome όμως το γεγονός ότι κατάφερε να το φτιάξει μέσα σε λίγες ώρες πώσο χρήσιμα είναι εργαλεία όπως η Qt και τα στάνταρ του Freedesktop.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε