Η TomTom “συμβιβάζεται” με την Microsoft 6


Πριν από λίγο καιρό αναφερόμουν σε μήνυση που είχε υποστεί η εταιρεία κατασκευής GPS  TomTom και στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει την δικαστική διαμάχη της Microsoft με κόντρα μηνύσεις και λαμβάνοντας αδειοδότηση από το Open Invetion Network που έχει συγκεντρώσει πολλές πατέντες από τις εταιρείες της IBM της Sun, της NEC και της Sony που χρησιμοποιούνται από προγράμματα ανοιχτού κώδικα. Το όλο θέμα δεν θα συγκέντρωνε την προσοχή μας αν μια από της πατέντες που κατά την Microsoft παραβίαζε η TomTom ήταν η υλοποίηση του FAT.  Η εν λόγω όμως δυνατότητα παρέχεται από το πηρήνα του Linux που χρησιμοποιεί η TomTom στις συσκευές της… και εκεί τα πράγματα μπερδεύουν.

Η TomTom και η Microsoft τελικά προχώρησαν σε συμβιβασμό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση στο site της Microsoft η TomTom φαίνεται να πληρώνει την Microsoft για κάλυψη στις δίαφορες πατέντες πλοήγησης αλλά και στις περίφημες πάτεντες του FAT. Επίσης φαίνεται σαν τμήμα της συμφωνίας να είναι και οι πατέντες που είχε χρησιμοποιήσεις στην μήνυση που έκανε η TomTom ενάντια στη Microsoft. Όπως δηλώνει στην ανακοίνωση της η Microsoft η συμφωνία της με την TomTom για κάλυψη στις πατέντες του FAT είναι απολύτος συμβατή με τις υποχρεώσεις της TomTom στην άδεια GPL version 2 (η άδεια του πυρήνα). Μάλιστα αναφέρει ότι εντός δυετίας η TomTom θα έχει αφαιρέσει την δυνατότητα αυτή από της συσκευές της.

Λόγω της βαρύτητας των ειδήσεων το νομικό τμήμα της Redhat προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης που πιστεύω ότι αξίζει να διαβάσει κανείς, το ζουμί της οποίας (έτσι όπως το κατάλαβα εγώ είναι) αν και δεν είμαστε άμεσα εμπλεκόμενοι στην εν λόγω υπόθεση χωρίς να έχουμε δικαστική απόφαση αλλά εξωδικαστικό συμβιβασμό δεν μπορούμε να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι οι ισχυρισμοί της Microsoft δεν ήταν αβάσιμοι. Μιας και οι λεπτομέρειες του συμβιβασμού δεν έγιναν δημοσίως γνωστή δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε την συμβατότητα τους στις αρχές και τις απαιτήσεις του ανοιχτού κώδικα. Το Software Freedom Law Center από την άλλη αναφέρει ότι η συμφωνία δεν παραβιάζει την άδεια κανενός ελεύθερου λογισμικού, και ειδικά του πυρήνα του Linux και πως ο “συμβιβασμός” δεν σημαίνει αυτομάτα ότι οι ισχυρισμοί της Microsoft ήταν βάσιμοι ή ότι τα προϊόντα της TomTom κάναν παραβάσεις. Mάλιστα το SFLC αναφέρει ότι σύμφωνα με την επαγγελματική τους  άποψη οι πατέντες της Microsoft για το FAT ήταν και είναι άκυρες.

Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι η καλύτερη λύση είναι η κοινότητα σε συνεργασία με την βιομηχανία να κάνουν ότι έκαναν και με το GIF, η βιομηχανία μαζί με την κοινότητα να αναπτύξουν ένα νέο format αντί του FAT όπως αναπτύχθηκε το PNG αντί του GIF. Θα ήταν δυνατό να παρέχωνται οι drivers για το νέο σύστημα αρχείον μαζί με τις συσκεύες για τους χρήστες windows ενό θα μπορούσαν να υποστηρίζωνται εκ’κατασκεύης από τον πυρήνα του Linux. Να επισημάνω ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά συστήματα αρχείων ανοιχτού κώδικα που είναι προσβάσιμα και για τους χρήστες Windows με την εγκατάσταση ενός driver.

Από την άλλη καθώς η αγορά βρίσκεται υπό καθεστώς πίεσης είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς πως θα αντιδράσουν οι επιμέρους παράγωντες που την επηρεάζουν και επηρεάζωνται από αυτή, ίσως μόνο ο χρόνος μπορεί να δείξει τι πορεία θα πάρουν τα πράγματα.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

6 thoughts on “Η TomTom “συμβιβάζεται” με την Microsoft

 • blog.postmaster.gr/

  Υπάρχει κάτι που δεν έχει γραφτεί εκτενώς (και δυστυχώς δεν μπορώ να βρω το link τώρα) που μάλλον είναι σχετικό με την υπόθεση.

  Η Microsoft σίγουρα έχει κάνει patent ένα reference implementation του FAT το οποίο και κάνει license κυρίως σε παραγωγούς USB sticks και compact flash. Αν θυμάμαι καλά ο reference κώδικας πληρωνόταν με βάση το πλήθος των συσκευών που πωλούνταν.

  Εφόσον έχουμε εξωδικαστικό συμβιβασμό, είναι πολύ πιθανό η Tom Tom να χρησιμοποιούσε το συγκεκριμένο κώδικα (και όχι ένα clean box implementation).

 • Θοδωρής Λύτρας

  Ντροπή, αίσχος και καταισχύνη!
  Επιτρέψανε στη M$ να συνεχίζει να σπέρνει FUD!

  Η TomTom δε θα μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω, γιατί είναι το 1/100 (αν όχι λιγότερο) της M$. Δεν είχε τα λεφτά να το κυνηγήσει δικαστικά ως το τέλος.

  Αυτοί που φταίνε είναι οι κύριοι στο SFLC, στο Linux Foundation και στο Open Invention Network, που δε βγήκαν μπροστά να πάρουν ΑΥΤΟΙ την υπόθεση στα χέρια τους και να πούν “ΟΧΙ, οι πατέντες του FAT είναι bulls**t, see ya in court!”.

  Η ανακοίνωση του SFLC είναι για γέλια, για να μη πω τίποτα χειρότερο. Προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Για δες τι λένε τα διάφορα sites για το settlement:

  http://www.businessinsider.com/tomtom-surrenders-pays-microsoft-licensing-fees-for-linux-2009-3
  http://news.cnet.com/8301-13860_3-10206988-56.html
  http://alphacluster.wordpress.com/2009/03/30/tomtom-settles-its-lawsuit-with-microsoft/
  http://arstechnica.com/microsoft/news/2009/03/microsoft-and-tomtom-settle-patent-dispute.ars

  “Η TomTom παραδίνεται”, “η TomTom υπογράφει συμφωνία πατεντών”, “η Microsoft μπορεί να πιέζει περισσότερο τις εταιρίες που χρησιμοποιούν ελεύθερο λογισμικό”, “αμφιβολίες παραμένουν για τη χρήση του FAT από το οικοσύστημα του Linux”. Μέχρι και την άδεια GPL βαράνε: “η TomTom βλάπτεται από την περιοριστική φύση της GPL”!

  Εν ολίγοις δε “χάσαμε” απλώς, βατερλώ πάθαμε!!

  Κι όλα αυτά, τη στιγμή που η TomTom δεσμεύτηκε οτι θα ΒΓΑΛΕΙ τον κώδικα του FAT από τα προϊόντα της. Και κερατάς και ζημιωμένος δηλαδή.

  Αυτό που δε καταλαβαίνουν πολλοί είναι οτι θέλουμε δε θέλουμε το FAT είναι ΚΡΙΣΙΜΗ τεχνολογία για το Linux. Αν η Samba ήταν μια φορά απαραίτητη στο Linux, για λόγους διαλειτουργικότητας των υπολογιστών μας, το FAT (που βρίσκεται σε κάθε USB flash) είναι 15 φορές απαραίτητο! Δε μπορούμε έτσι απλά να λέμε οτι είναι πατενταρισμένο και δε το χρησιμοποιούμε!

  Η μόνη αξιοπρεπής ανακοίνωση είναι αυτή της RedHat. Λιτή και μετρημένη. Τι να πούνε δηλαδή, οτι η συμφωνία δεν παραβιάζει τη GPL? Θα γελάει ο κόσμος. Διευκρινήσαν οτι χωρίς απόφαση δικαστηρίου δεν αποδεικνύεται η ισχύς μιας πατέντας, δικαιολογήσαν κομψά την TomTom οτι “υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για να συμβιβαστεί κανείς”, τελεία.

 • Θοδωρής Λύτρας

  Και για να απαντήσω και στο ακροτελεύτιο ερώτημα σου, “τι πορεία θα πάρουν τα πράγματα” σε βάθος χρόνου:

  Θα ανοίξει η όρεξη της Microsoft, και θα συνεχίσει με παρόμοιους τρόπους να σπέρνει FUD επιβραδύνοντας έτσι την επέκταση του “Linux ecosystem”. Επισήμως θα δηλώνουν οτι “δε μηνύουμε opensource developers, οι μηνύσεις μας δεν αφορούν το Linux, απλώς προστατεύουμε την πνευματική μας ιδιοκτησία”, και από πίσω θα λένε “μη βάζετε Linux, παραβιάζει τις πατέντες μας, βάλτε windows για να είστε προστατευμένοι από τον κίνδυνο να σας… μηνύσουμε!”.

  Τίποτα καινούργιο δηλαδή, τις γνωστές π@π@ριές που λένε εδώ και κανα 2 χρόνια για τα “IP risks and pitfalls” του ελεύθερου λογισμικού, που τώρα θα τις λένε όλο και πιο θαραλέα αφού τους το επιτρέπουμε.

  Στο τέλος, όταν στριμωχτούν για τα καλά (π.χ. μετά την εμπορική αποτυχία και των Windows 7), θα τραβήξουν και μια ωραία πολλαπλή μήνυση εναντίον κάποιου mainstream linux distributor και μετά οι κύριοι στο SFLC, το LF και το OIN θα το φυσάνε και δε θα κρυώνει, καθώς το διακύβευμα θα είναι πολύ πιο μεγάλο από τις γελοίες πατέντες του FAT.

  Θέλουν δε θέλουν δηλαδή οι δικοί μας, το φασόλι θα το φάνε αργά ή γρήγορα. Η πολιτική κατευνασμού δεν ημέρωσε το Χίτλερ, πολύ περισσότερο τη Microsoft.

  Και να σας πω ποιός θα είναι ο πρώτος που θα μηνυθεί από την M$ εν καιρώ? Όχι η RedHat, όχι βεβαίως η Novell, ούτε κανας γκούγκλης.

  Θα είναι η Mandriva!

 • Θοδωρής Λύτρας

  blog.postmaster.gr/: Υπάρχει κάτι που δεν έχει γραφτεί εκτενώς (και δυστυχώς δεν μπορώ να βρω το link τώρα) που μάλλον είναι σχετικό με την υπόθεση.Η Microsoft σίγουρα έχει κάνει patent ένα reference implementation του FAT το οποίο και κάνει license κυρίως σε παραγωγούς USB sticks και compact flash. Αν θυμάμαι καλά ο reference κώδικας πληρωνόταν με βάση το πλήθος των συσκευών που πωλούνταν.Εφόσον έχουμε εξωδικαστικό συμβιβασμό, είναι πολύ πιθανό η Tom Tom να χρησιμοποιούσε το συγκεκριμένο κώδικα (και όχι ένα clean box implementation).

  Οι πατέντες για τις οποίες γίνεται λόγος δεν αφορούν το ίδιο το implementation του FAT, για το οποίο άλλωστε υπάρχει άφθονο prior art. Αφορούν συγκεκριμένα τον τρόπο υλοποίησης των long filenames στο FAT32. Δεν είναι θέμα clean box implementation δηλαδή.

  Ούτε χρησιμοποιούσε η TomTom δικό της κώδικα στο σημείο αυτό (ή τουλάχιστον δεν υπάρχει κάποια αντίθετη πληροφορία). Χρησιμοποιούσε τον κανονικό linux kernel, με τον ίδιο κώδικα που υλοποιεί το FAT στα linux PCs όλων μας!

  Υ.Γ. Λευτέρη sorry που μονοπολώ τα comments προς το παρόν…

 • Ctrl-Alt-Backspace

  Θα συμφωνησω με τον Θοδωρή, δυστυχως ετσι εχουν τα πραγματα.
  Βεβαια, το FAT32 ΠΡΕΠΕΙ να πεθανει. Ας αντικατασταθει απο το NTFS, δεν με νοιαζει, αλλα ως filesystem ειναι αισχρο. Ακομη και το ext2 ειναι 30 χιλιαδες φορες προτιμοτερο απο το FAT32.

 • Eleftherios Kosmas Post author

  blog.postmaster.gr/:Η Microsoft σίγουρα έχει κάνει patent ένα reference implementation του FAT το οποίο και κάνει license κυρίως σε παραγωγούς USB sticks και compact flash. Αν θυμάμαι καλά ο reference κώδικας πληρωνόταν με βάση το πλήθος των συσκευών που πωλούνταν.Εφόσον έχουμε εξωδικαστικό συμβιβασμό, είναι πολύ πιθανό η Tom Tom να χρησιμοποιούσε το συγκεκριμένο κώδικα (και όχι ένα clean box implementation).

  Η TomTom χρησιμοποιεί για την ακρίβεια την ARM έκδοση του πυρήνα του Linux από τότε που πρωτοβγήκε στη αγορά. Στην ουσία η MS μήνυσε την TomTom για μια μεθοδολογία που χρησιμοποιούν ΟΛΟΙ Linux,Solaris,Macintosh στα λειτουργικά τους η οποία περιγράφεται από μια πατέντα που είναι κυριολεκτικά για γέλια για να μην πω για κλάματα.Η άποψη μου είναι ότι αν ο Patent-reviewer ήταν έστω και ελάχιστα ψιλιασμένος θα την ακύρωνε γιατί απλά είναι brain damaged.

  Θοδωρής Λύτρας: Ντροπή, αίσχος και καταισχύνη!
  Επιτρέψανε στη M$ να συνεχίζει να σπέρνει FUD!Η TomTom δε θα μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω, γιατί είναι το 1/100 (αν όχι λιγότερο) της M$. Δεν είχε τα λεφτά να το κυνηγήσει δικαστικά ως το τέλος.Αυτοί που φταίνε είναι οι κύριοι στο SFLC, στο Linux Foundation και στο Open Invention Network, που δε βγήκαν μπροστά να πάρουν ΑΥΤΟΙ την υπόθεση στα χέρια τους και να πούν “ΟΧΙ, οι πατέντες του FAT είναι bulls**t, see ya in court!”

  Πολύ φοβάμαι ότι θα συμφωνήσω μαζί σου,και το χειρότερο είναι ότι η Microsoft θα βρει άλλο ένα πάτημα για να διασπείρει FUD.

  Θοδωρής Λύτρας:
  Θα είναι η Mandriva!

  Επειδή είναι χρεωμένη μέχρι το λαιμό, Θοδωρή;

  Θοδωρής Λύτρας:
  Υ.Γ. Λευτέρη sorry που μονοπολώ τα comments προς το παρόν…

  Θοδωρή,είναι γνωστό ότι κοιμάμαι τις πρωινές ώρες λόγω ξενυχτιού. Συνεπώς αναμενόμενο είναι!

  Ctrl-Alt-Backspace: Θα συμφωνησω με τον Θοδωρή, δυστυχως ετσι εχουν τα πραγματα.
  Βεβαια, το FAT32 ΠΡΕΠΕΙ να πεθανει. Ας αντικατασταθει απο το NTFS, δεν με νοιαζει, αλλα ως filesystem ειναι αισχρο. Ακομη και το ext2 ειναι 30 χιλιαδες φορες προτιμοτερο απο το FAT32.

  Το θέμα είναι ότι και το NTFS είναι πατενταρισμένο ή κάνω λάθος;