οι Πειρατές του Φωτός και η “ψειρού”


Όταν ήμουν έφηβος είχα διαβάσει πολλά βιβλία του Paulo Coelho. Μου είχε φανεί ιδιαίτερα ευχάριστως ο τρόπος γραφής του. Γενικά πρόκειται για ένα ιδιαίτερα γνωστό συγγραφέα, τα βιβλία του πολλούνται σε δεκάδες εκαττομύρια αντίγραφα σε όλο το κόσμο. Αυτό που περίμενα λοιπόν είναι οι απόψεις του όσο αφορά το copyright να είναι ξεκάθαρα εναντίον της λογικής αυτής. Χμμμ… μάλλον ήμουν λίγο βιαστικός στις προβλέψεις μου. Βλέπετε ο Paulo Coelho όχι μόνο είναι υπερ του διαμοιρασμού των βιβλίων του μέσω internet αλλά είναι και υπερ την υπεράσπισης του Pirate Bay στην δικαστική του διαμάχη. Μάλιστα κάνει μια αναφορά στο blog του αλλά και στο ειδικό blog που έχει για να μοιράζεται αρχεία από τα βιβλία του!

The Pirate Bay trialΕντυπωσιακό δεν μπορώ να πω, και ακόμη πιο εντυπωσιακή η υποστήριξη του στην δίκη του Pirate Bay όμως οι διαχειρηστές του Pirate Bay όπως επισημαίνουν τα RealBusiness και Aj Jazeera και το εξειδικευμένο σε τέτοια θέματα Torrent Freak τελικά κρίθικαν ένοχοι από τις Σουηδικές δικαστικές αρχές.  Το εντυπωσιακό είναι ότι πέραν του χρηματικού προστίμου που αναμένεται να πληρώσουν επιπλέον τους έχει επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έτους.  Πιθανόν να μην έχει τελειώσει τίποτα φυσικά καθώς οποιαδήποτε από της δύο αντιμαχόμενες πλεύρες μπορεί να εφεσηβάλει την απόφαση μέχρι την 9η Μάη του 2009.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε