ο παγκόσμιος χάρτης του ανοιχτού λογισμικού και η θέση της Ελλάδας


Πριν λίγες ημέρες η RedHat έδωσε στην δημοσιότητα ένα χάρτη στον οποίο απεικονίζεται η κατάταξη υιοθέτησης του λογισμικού ανοιχτού κώδικα σε κάθε κράτος. O χάρτης βασίζεται σε μια κοινή ερευνητική προσπάθεια της Red Hat και του πανεπιστημίου Georgia Tech. Ο χάρτης δεν εμφανίζει παρά μόνο την κατάταξη της κάθε χώρας όσο αφορά την υιοθέτηση του λογισμικού ανοιχτού κώδικα σε εθνικό επίπεδο το οποίο μάλιστα σε κυβερνητικούς οργανισμούς, στην βιομηχανία και στις κοινώτητες χρηστών. Είναι ενδιαφέρουσα η κατάταξη της Γαλλικής Δημοκρατίας η οποία είναι πρώτη σε υιοθέτηση ανοιχτού λογισμικού, κύριος παράγωντας είναι η κρατική υιοθέτηση του ελεύθερου λογισμικού (το οποίο χρησιμοποιείται σε πολλές κρατικές υπηρεσίες πλέον) και φέρνει την Γαλλία πρώτη σε κρατική χρήση ανοιχτού λογισμικού. επίσης σημαντικότατο ρόλο παίζουν οι κοινότητες που έρχοναι σε τρίτη θέση παγκοσμίος.

Εαν αναρωτιέστε για την κατάταξη της χώρας μας είμαστε στην 53η θέση, η κυβέρνηση μας είναι στην 45η θέση, η βιομηχανία μας είναι στην 39η θέση, και οι κοινότητες των χρηστών μας στην 49η θέση.  Το οικονομικό περιβάλλον και οι παρούσες τεχνολογικές υποδομές (κυρίος δικτυακές) είναι αρκετά ευνοηκά για μια μαζικότερη υιοθέτηση του ελεύθερου λογισμικού, από το κράτος και της υπηρεσίες του, από την βιομηχανία και από τους ιδιώτες.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε