μαθαίνωντας σε παιδιά προγραμματισμό με το Scratch 5


Το Scratch είναι ένα περιβάλλον ανάπτυξης προγραμμάτων που έχει σαν σκοπό της  διδασκαλία των βασικών αρχών του προγραμματισμού σε ένα ευχάριστω περιβάλλων. Είναι βασισμένο στο περιβάλλον Squeak κάτω από μια άδεια που δεν είναι ανοιχτού κώδικα αλλά freeware. To Scratch τρέχει σε εκδώσεις για Windows και Mac αλλά υπάρχουν πολλές εκδόσεις για Linux (έχουν εμφανιστεί πακέτα για OpenSUSE, Ubuntu, Debian και άλλα). Είναι εντυπωσιακό να βλέπει κανείς παιδία του δημοτικού να κάνουν πράγματα με τον υπολογιστή! Για περισσότερα δείτε το video που ακολουθεί.


Πιστεύετε ότι είναι χρήσιμο κάτι τέτοιο ως εκπαιδευτικό εργαλείο; Τί άλλο θα χρησιμοποιούσατε για να γνωρίσετε το θαυμαστώ κόσμο του προγραμματισμού σε ένα παιδί του δημοτικού ή του γυμνασίου;


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

5 thoughts on “μαθαίνωντας σε παιδιά προγραμματισμό με το Scratch

 • kargig

  Έχω εγκαταστήσει το scratch στο μικρό μου ξαδερφάκι, ηλικίας 7 ετών, και κόλλησε αμέσως. Είναι εξαιρετικό πρόγραμμα-παιχνίδι. Εισάγει τα παιδιά σε μια εντελώς καινούργια γι αυτά μέθοδο σκέψης, δημιουργούν αλγορίθμους ενώ παράλληλα παίζουν/διασκεδάζουν.

 • Eleftherios Kosmas Post author

  kargig: Έχω εγκαταστήσει το scratch στο μικρό μου ξαδερφάκι, ηλικίας 7 ετών, και κόλλησε αμέσως. Είναι εξαιρετικό πρόγραμμα-παιχνίδι. Εισάγει τα παιδιά σε μια εντελώς καινούργια γι αυτά μέθοδο σκέψης, δημιουργούν αλγορίθμους ενώ παράλληλα παίζουν/διασκεδάζουν.

  Εδώ κολλάνε κάτι 28χρονοι.

 • apaixtos

  Υπάρχει και το Alice 2 (http://alice.org) που ακολουθεί την ίδια λογική, τονίζοντας όμως περισσότερο την ιδέα του αντικειμενοστρεφούς προγραμματισμού ενώ οι κόσμοι του και τα αντικείμενα του είναι 3d.
  Προορίζεται για παιδιά από γυμνάσιο και πάνω καθώς είναι λίγο πιο περίπλοκο από το Scratch.

 • Eleftherios Kosmas Post author

  apaixtos: Υπάρχει και το Alice 2 (http://alice.org) που ακολουθεί την ίδια λογική, τονίζοντας όμως περισσότερο την ιδέα του αντικειμενοστρεφούς προγραμματισμού ενώ οι κόσμοι του και τα αντικείμενα του είναι 3d.
  Προορίζεται για παιδιά από γυμνάσιο και πάνω καθώς είναι λίγο πιο περίπλοκο από το Scratch.

  Φίλε μου Άπαιχτε όντως φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα γλώσσα προγραμματισμού και μοιάζει σαν πολύ καλή επιλογή για να συνεχίσει ένα παιδί μετά την Scratch. Θα την κοιτάξω και λίγο καλύτερα.