μετά το social web… έρχεται το social desktop 3


Εδώ και αρκετό καιρό τα site κοινωνικής δικτύωσης που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή, ανεξάρτητα από θετικές ή (τις ακόμη περισσότερες) αρνητικές πτυχές του όλου φαινομένου. Η γνώμη μου είναι ότι στην πραγματικότητα η χρήση του διαδικτύου έχει κατεξοχήν “κοινωνικό” χαρακτήρα. Προσωπικά είμαι της άποψης ότι ακόμη και ένα απλό email μπορεί να έχει μεγαλύτερο κοινωνικό αντίκτυπο από υπηρεσίες που προσφέρωνται σε εξειδικευμένα “κοινωνικά” site πχ Facebook αρκεί ο αποστολέας, το περιεχόμενο και ο παραλήπτης του να είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με μια ενδιαφέρουσα δημοσίευση και ένα ενδιαφέρων σχόλιο σε ένα blog ή σε ένα forum.

Είναι σημαντικό λοιπόν για να μπορέσουμε ποτέ να μιλήσουμε για ένα πραγματικά κοινωνικό διαδίκτυο να έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να μπορέσουμε να συνδεθούμε με τους ομότιμους μας σε μια κοινότητα. Έτσι κατά την γνώμη μου τουλάχιστον η συμμετοχή πχ σε αυτό το blog, ή στο φόρουμ του hellug ή στο IRC κανάλι #linuxhelp ή ανανέωση ενός πακέτου σε κάποιο repositorie είναι κατά βάση μια κοινωνική δραστηριότητα. Ο Frank Karlitschek στην τελευταία του ομιλία στο Akademy κάνει μια πρόταση για το επερχόμενο KDE 4.3, να ενσωματώσουμε την ιδιαίτερα δραστήρια κοινότητα του Opendesktop.org και των site που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο του όπως το KDE-Apps και το KDE-Look στην ίδια την επιφάνεια εργασίας.

Η πρόταση βασίζεται στην συλλογιστική ότι ο χρήστης και ειδικά ο νέος χρήστης του KDE (και οποιοδήποτε περιβάλλοντος εργασίας εδώ που τα λέμε) είναι πιθανό να έχει απορείες, η παροχή υποστήριξης στην παρούσα φάση γίνεται από την κοινότητα μέσω λιστών email και φόρουμ.  Αν και όλα αυτά για τους περισσότερους από εμάς φαίνωνται αρκετά εύκολες και ψιλοβαρετές (εδώ που τα λέμε) διαδικασίες έχω δει αρκετούς χρήστες (ειδικά όσους η μόνη τους επαφή με τους υπολογιστές είναι τα Windows) να δυσκολεύονται πραγματικά.

Το ΟpenDesktop.org υλοποιεί το  Open Collaboration Services (OCS) API που στην ουσία θα επιτρέπει την μεταφορά δεδομένων μεταξύ του site που το υιοθετεί και των χρηστών του είτε σε άλλα site που αξιοποιούν τα εν λόγω δεδομένα για τις ακόλουθες υπηρεσίες.

 • Person επιτρέπει την μεταφορά δεδομένων άλλων ατόμων
 • Friend στην ουσία παρέχει την δυνατότητα διαχείρισης συνδέσμων με άλλα άτομα πάνω κάτω όπως όταν κάνετε κάποιον Friend σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα.
 • Message χρησιμοποιείται για να στείλτε μηνύματα στους άλλους
 • Activity βασικός ρόλος τους η δημιουργία ενός αρχείου δραστηριοτήτων (πχ ανέβασμα ενός wallpaper στο KDE-Look ή ένα σχόλιο που έκανε ένας φίλος σας στο KDE-Apps)
 • Content περιέχει λίστες με το περιεχόμενο που ανεβαίνει στο site.
 • Knowledge Base παρέχει πληροφορίες για να βρείτε υποστήριξη για κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα (πχ πως μπορείτε να στήσετε μια Dial Up σύνδεση internet στο KDE)

O Cornelius Schumacher ήδη έχει γράψει μια βιβλιοθήκη για την Qt και το KDE και ο Sebastian Kügler ήδη δουλεύει πάνω σε μια dataengine και ήδη έχει γράψει ένα βασικό αρχικό plasma applet, επισημαίνο ότι η dataengine δίνει την δυνατότητα να γράψετε applet σε Javascript, Ruby, Python και άλλες γλώσσες για να την εκμεταλευτούν.

Επίσης υπάρχουν προτάσεις δημιουργίας ανάλογων εφαρμογών για το GNOME, το Android, ενσωμάτωσης του OCS API στο website σας (το KDE forum ήδη τα κατάφερε), δημιουργία ειδικού addon για το OpenOffice που θα ανεβάζει templates στο Opentemplate.org, πρόσθετες δυνατότητες σε Blender, Scribus, Gimp, Inkscape και άλλα ειδικό Google Gadget και άλλα.

Παρακάτω παραθέτω ένα βίντεο με το plasma applet του Sebastian Kügler για να πάρετε μια αρχική ιδέα.About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

3 thoughts on “μετά το social web… έρχεται το social desktop

 • VangelisB

  Οφείλω να διαφωνήσω κάθετα. Η έννοια του desktop έχει πεθάνει εδώ και καιρό οπότε δεν έχει νόημα να μιλάμε για social desktop.

  Παρεμπιπτόντως να επαναλάβω τη θλίψη μου για το γεγονός ότι το KDE εδώ και χρόνια χάνει πολύτιμους πόρους αναπτύσσοντας εφαρμογές που θα έπρεπε να είναι δουλεία ανεξάρτητων κοινοτήτων να αναπτύσσουν.

 • Eleftherios Kosmas Post author

  VangelisB: Οφείλω να διαφωνήσω κάθετα. Η έννοια του desktop έχει πεθάνει εδώ και καιρό οπότε δεν έχει νόημα να μιλάμε για social desktop.Παρεμπιπτόντως να επαναλάβω τη θλίψη μου για το γεγονός ότι το KDE εδώ και χρόνια χάνει πολύτιμους πόρους αναπτύσσοντας εφαρμογές που θα έπρεπε να είναι δουλεία ανεξάρτητων κοινοτήτων να αναπτύσσουν.

  Νομίζω ότι ο θάνατος ή μη του desktop είναι ένα θέμα εξαιρετικά που έχει προκαλέσει ατελείωτα flame wars.Από την μια όντως έχουν βαρύνουσα σημασία οι browser από την άλλη πολύ χρήστες κατεβάζουν ειδικές εφαρμογές (βλέπε seesmic desktop και άλλες Adobe Air εφαρμογές) για να πλοηγούνται στο facebook και στο twitter, χωρίς να αμφισβητώ τα λεγόμενα σου πιστεύω ότι είναι προς των συμφέρων των χρηστών να έχουν μια δυνατότητα επιλογής παραπάνω. Ίσως έχεις δίκιο όσο αφορά την διαχείριση πόρων από την άλλη πρέπει να πούμε ότι έχει να συναγωνιστεί (και όχι να ανταγωνιστεί) με την εξαιρετική κοινότητα του Gnome.

  Αυτό που είμαι περίεργος να δω είναι το κατά πόσο τα άλλα ελεύθερα desktop όπως το Gnome,το xcfe, το lxde και άλλα λιγότερο γνωστά αλλά εξίσου ενδιαφέροντα project ακολουθήσουν αυτή την τάση, και κατά πόσο οι Web developers (όπως εσύ) ενσωματώσουν τέτοια λειτουργικότητα στα δικτυακά τους project. Ίσως το desktop έχει πεθάνει αλλά ίσως κάποιοι εκεί έξω προσδοκούν ανάσταση νεκρών.

 • tsakf

  Νομίζω ότι το social desktop, είναι μια πάρα πολύ καλή εξέλιξη, καθώς προσωπικά προτιμώ τα στοιχεία να βρίσκονται στον υπολογιστή μου, και όχι σε κάποιον server, που ανήκει σε μια εταιρεία και μπορεί να τα κάνει ότι θέλει.

  Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή εναλλακτική επιλογή.