Ανοιχτός κώδικας και Σεληνιακό πρόγραμμα! 2


Eclisse di luna / Lunar eclipseΧρόνια πριν γεννηθώ ένας Αμερικάνος πρόεδρος υποσχόταν ότι οι ΗΠΑ θα γινόντουσαν η πρώτη χώρα που θα έστελνε ανθρώπους με επιτυχία στο φεγγάρι. Η απόφαση για το μεγαλειώδες Αμερικανικό πρόγραμμα στην Σελήνη ήταν πιθανότατα πολιτική, οι ΗΠΑ είχαν μείνει πίσω στην κούρσα των διαστημικών εντυπώσεων με τον τεχνητό δορυφόρο Σπούτνικ και τον πρώτη επανδρωμένη πτήση σε τροχιά του Γκαγκάριν, και όντως λίγα χρόνια μετά η ανθρωπότητα έγινε μάρτυρας της πρώτης προσσελήνωσης, την ιστορικής εκείνης στιγμής που το ανθρώπινο γένος περπατούσε στην επιφάνεια ενός άλλου ουράνιου σώματος.

Πέρα όμως από την νίκη στο τομέα των εντυπώσεων το πρόγραμμα Apollo, στα πλαίσια του οποίου έγιναν οι προσσεληνώσεις είχε σημαντικό αντίκτυπο στο ανάπτυξη των τεχνολογικών υποδομών, οι υπολογιστές πτήσεως και η πρώτη αρχική έρευνα στα ολοκληρωμένα κυκλώματα, ακόμη και η περίφημες κυψέλες καυσίμων που μερικοί από εμάς έχουν στα αυτοκίνητα τους και μια πλειάδα άλλων τεχνολογιών, από την άλλη το κόστος του προγράμματος Apollo ήταν ίδιαιτερα υψηλό (σύμφωνα με αναφορά της NASA στο Αμερικανικό κογκρέσσο το πρόγραμμα κόστισε κοντά στα 22 δισ. δολλάρια, κάτι παραπάνω από 140 δις σημερινά χρήματα).

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπ’ όψιν μια μικρή αλλά  γεμάτη ενθουσιασμό ομάδα προχώρησε στην συμμετοχή στο Google Lunar X-Prize. Το Google Lunar X-Prize είναι ένας διαγωνισμός που καλεί ιδιωτικά χρηματοδωτούμενους υποψηφίους να εκτοξεύσουν, να προσσεληνώσουν και τελικά να κινήσουν ένα ρομποτικό ρόβερ που θα λάβει εικόνες και βίντεο υψηλής ευκρίνειας από την σεληνιακή επιφάνεια. Το πρώτο βραβείο θα δοθεί στην πρώτη ομάδα που θα καταφέρει να πορσσεληνώσει το ρόβερ της στην Σελήνη και την οποία θα εξερευνήσει για τουλάχιστον 500 μέτρα και θα στείλει εικόνες και βίντεο από το επίτευμα της στην Γη μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012 και φτάνει τα 20 εκαττομύρια δολλάρια και προβλέπωνται μπόνους της τάξης των 5 εκατομυρίων δολαρίων.

Μια μικρή ομάδα με ιδρυτή τον Fred J. Bourgeois τον Γ’ προχώρησε στην συμμετοχή στο διαγωνισμό με το όνομα FREDNET όπως έκαναν και πολλές μικρές ή μεγαλύτερες εταιρίες που ασχολούνται με την αεροδιαστημική τεχνολογία, η ιδιαιτερότητα της ομάδας αυτής όμως είναι το μοντέλο ανοιχτού κώδικα και τα ελεύθερα εργαλεία ανάπτυξης και συνεργασίας που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της. Αυτό που άρχισε σαν μια μικρή ομάδα λίγων ανθρώπων μετριμένων στα δάχτυλα ακριβώς λόγω του ανοιχτού χαρακτήρα της προσπάθειας μέσα σε ενάμιση χρόνο έγινε μια ιδιαίτερα μεγάλη ομάδα αφοσιωμένων ανθρώπων με ιδιαίτερα δραστήρια φόρουμ και wiki ειδικά αν υπολογίσει κανείς το πόσο εξειδικευμένο είναι το project.

Δεν ξέρω αν θα πετύχει ή όχι το όλο εγχείρημα, προσωπικά πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερα περίπλοκο και απαιτεί πολύ καλή χρηματοδότηση προκειμένου να επιτύχει ωστόσο μέσα από αυτή την προσπάθεια μπορεί να δούμε μια νέα γενιά συσκευών και προγραμμάτων ανοιχτού κώδικα. Σίγουρα δεν θα στοιχημάτιζα ότι θα καταφέρει το project να ολοκληρωθεί μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2012 αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα παρακολουθούμε από κοντά το όλο σχέδιο, και ποιος ξέρει; Ίσως προκύψει κάτι ενδιαφέρων από αυτή την προσπάθεια. Πιστεύω ότι αξίζει αν το βρείτε ενδιαφέρον να συμμετέχετε στο project ακόμη και αν είστε λίγο σκεπτικιστές όπως εγώ αλλά σίγουρα αποτελεί μια ενδιαφέρουσα εμπειρία.

Παρακάτω παραθέτω και ένα βίντεο προώθησης της ιδέας του FREDNET.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

2 thoughts on “Ανοιχτός κώδικας και Σεληνιακό πρόγραμμα!

 • Αλέξανδρος

  Πρέπει να είσαι παλαβός για να βάλεις σε κάτι τόσο κρίσιμο όπενσωρς. Όλοι οι χάκερς μπορούν να δουν τις ατέλειες του κώδικα, άρα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην αποστολή! Εντάξει ρε παιδιά, να είναι όπενσωρς απλά προγραμματάκια όπως το Filezilla ή το VLC, αλλά όχι πολύπλοκα πράγματα. Κινδυνεύουν ζωές.

 • Eleftherios Kosmas Post author

  Αλέξανδρος: Πρέπει να είσαι παλαβός για να βάλεις σε κάτι τόσο κρίσιμο όπενσωρς. Όλοι οι χάκερς μπορούν να δουν τις ατέλειες του κώδικα, άρα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην αποστολή! Εντάξει ρε παιδιά, να είναι όπενσωρς απλά προγραμματάκια όπως το Filezilla ή το VLC, αλλά όχι πολύπλοκα πράγματα. Κινδυνεύουν ζωές.

  Chill out man, κατ’ αρχάς πρόκειται για μη επανδρωμένη πτήση, ουσιαστικά το project θα ενεργοποιηθεί σε Σεληνιακή τροχιά συνεπώς ακόμη και αν δεν λειτουργήσει θα πέσει στην Σελήνη, η οποία την τελευταία φορά που κοίταξα ήταν ακατοίκητη, από την άλλη να σου πω την πάσα αλήθεια επειδή όλοι οι χάκερ μπορούν να δουν το κώδικα όλοι αυτοί μπορούν να κλείσουν πίσω πόρτες στο σύστημα. Άλλωστε η χρήση ανοιχτού λογισμικού στο διάστημα είναι μια παλιά ιστορία που έχει στεφθεί με επιτυχία με χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  Τον μικρό στρατιωτικό δορυφόρο τηλεπισκόπησης TacSat2 της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ.
  Την επιστημονική αποστολή της NASA ST8 που έχει σαν στόχο την δοκιμή πολλών νέων τεχνολογιών που θα μειώσουν το κόστος της εξερεύνησης του διαστήματος και θα εκτοξευθεί τον Νοέμβριο του 2009.
  Τα avionics του διαδόχου του διαστημικού λεωφορείου που θα ονομαστεί Orion έχουν ανατεθεί από την NASA στην Boeing υπό τον όρο ότι θα είναι Open Source,
  Αυτά όσο αφορά τα διαστημικά προγράμματα (επισημαίνω ότι το τελευταίο θα είναι και επανδρωμένο).

  Εδώ και αρκετά χρόνια το Linux και άλλα προγράμματα ελεύθερου λογισμικού χρησιμοποιούνται στην υγεία (πχ μαγνητικοί τομογράφοι με Real Time Linux έκδοση της SUSE από την Siemens) ή στην αμυντική βιομηχανία (και όμως).

  Καταλαβαίνω ότι η χρήση ενός ανοιχτού συστήματος σε τόσο ευαίσθητες εφαρμογές είναι κάτι που μας ξενίζει όμως κάτι τέτοιο είναι άμεση συνέπεια της ωριμότητας της ανάπτυξης ανοιχτού κώδικα λογισμικού.