Πνευματικά Δικαιώματα εναντίων Κλίματος??? 4


The Old TreeΞέρω ότι το blog είναι για το ελεύθερο λογισμικό αλλά η νομοθεσία πατεντών στις ΗΠΑ επηρρεάζει την ανάπτυξη λογισμικού (ελεύθερου και μη) παγκοσμίος:

Το Αμερικανικό νομοθετικό σώμα ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία μια νέα νομοθεσία που δεσμεύει τις ΗΠΑ να μην επηκυρρώσουν οποιαδήποτε διεθνή συνθήκη που  θα αδυνατίσει τα “πνευματικά δικαιώματα” “πράσινων τεχνολογιών” που αναπτύσσωνται στις ΗΠΑ. Για να δείτε τα πράγματα από μια άλλη οπτική πρέπει να υπενθυμίσω ότι το Δεκέμβριο του 2009 θα λάβει χώρα το Framework Convention on Climate Change του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και υπάρχουν πολλές φήμες ότι στο τραπέζι μεταξύ άλλων θα πέσει και ο άμεσος αποχαρακτηρισμός ως προστατευόμενων από πατέντες πολλών τεχνολογιών μειωμένης παραγωγής ρύπων.

Μάλιστα να θυμίσω τα λόγια του Steven Chu, Υπουργού Ενέργειας (Energy Secretary) των ΗΠΑ σε συνέντευξη του στους Times της Νέας Υόρκης:

If countries actively helped each other, they would also reap the home benefits of using less energy. So any area like that I think is where we should work very hard in a very collaborative way — by very collaborative I mean
share all intellectual property as much as possible
. And in my meetings
with my counterparts in other countries, when we talk about this they say, yes,
we really should do this.

Πιστεύω, ότι μια απελευθέρωση των πατεντών υψηλής τεχνολογίας για που σχετίζονται με την μείωση παραγωγής ρυπαντών θα έδινε τεράστια ώθηση στην βιομηχανική παραγωγή παγκοσμίως με σημαντικά οικονομικά οφέλη με μίκρο και μάκρο-οικονομικό επίπεδο. Εσείς τι λέτε;


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

4 thoughts on “Πνευματικά Δικαιώματα εναντίων Κλίματος???

 • Dimitris D

  Όλη η τεχνολογία πριν το πετρέλαιο και το κάρβουνο(των ορυχείον) ήταν οικολογική, π.χ. σπίτια χτισμένα με πέτρες ή λάσπη-άχυρα που παρέχουν καλή μόνωση.
  Τώρα θέλουν να μας πουλήσουν οικολογία υψηλού κόστους αφού η “οικονομία” απαιτεί υψηλό κόστος κατασκευής, χρειάζεται πολλά παράγωγα του πετρελαίου, π.χ. μονώσεις με πλαστικό και πίσσα με χαμηλότερη απόδοση από τα άχυρα και με απίστευτα υψηλό κόστος.
  Κάπου έχω δει και έναν νόμο(της φυσικής ή οικονομικών) που λέει ότι όταν αυξάνεται η απόδοση αυξάνεται και η κατανάλωση.
  Η αποδοτική ενέργεια είναι από τα ξύλα αφού τα δέντρα μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ξύλο. CO2 + H2O -Ήλιος-> Ξύλο
  Το πετρέλαιο τελειώνει ή πρέπει να αρχίσουμε να ζούμε όπως το 1920 ή πραγματικότητα θα μας προσγειώσει εκεί.

 • Eleftherios Kosmas Post author

  Dimitris D: Όλη η τεχνολογία πριν το πετρέλαιο και το κάρβουνο(των ορυχείον) ήταν οικολογική, π.χ. σπίτια χτισμένα με πέτρες ή λάσπη-άχυρα που παρέχουν καλή μόνωση.Τώρα θέλουν να μας πουλήσουν οικολογία υψηλού κόστους αφού η “οικονομία” απαιτεί υψηλό κόστος κατασκευής, χρειάζεται πολλά παράγωγα του πετρελαίου, π.χ. μονώσεις με πλαστικό και πίσσα με χαμηλότερη απόδοση από τα άχυρα και με απίστευτα υψηλό κόστος.Κάπου έχω δει και έναν νόμο(της φυσικής ή οικονομικών) που λέει ότι όταν αυξάνεται η απόδοση αυξάνεται και η κατανάλωση.Η αποδοτική ενέργεια είναι από τα ξύλα αφού τα δέντρα μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ξύλο. CO2 + H2O -Ήλιος-> Ξύλο
  Το πετρέλαιο τελειώνει ή πρέπει να αρχίσουμε να ζούμε όπως το 1920 ή πραγματικότητα θα μας προσγειώσει εκεί.

  Δεν ξέρω, με φοβίζει η ιδέα ότι αν και ο παραγωγικός τομέας στον ανεπτυγμένο κόσμο έχει καθοδικές τάσεις, η ανάπτυξη έχει αρνητικό πρόσημο και εμείς εκεί κολλημένο στα “πνευματικά δικαιώματα” και τις πατέντες που αντί να προάγουν (ίσως το έκαναν παλαιότερα) τις καινοτομίες σήμερα αποτελούν εμπόδιο.

  Πάντως με κάτι τέτοιες λογικές που κουβαλάνε οι παλαιότερες σχολές τις οικονομικής σκέψης δεν βλέπω να καταφέρνω ζήσω αρκετά ώστε να δω την ανθρωπότητα να φτάνει το Τύπο Ι της κλίμακας Καρντάσεφ.

 • john

  Όσο η Αμερική έχει τα πετρέλαια , δεν έχει κανένα όφελος να προοθήσει πραγματικά την πράσινη τεχνολογία . Κατοχυρώνει τις πατέντες για πράσινη τεχνολογία ,τις οποίες θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει όποτε δει οτι το πετρέλαιο δεν είναι πια κερδοφόρο. Παρακολουθώ τις εξελίξεις στον χώρο μανιωδώς εδώ και 3 χρόνια και πραγματικά υπάρχουν “sustainable solutions” όπως λένε και οι Αμερικάνοι. Σκεφτείτε αν “ανοίξει” τις υπάρχουσες πατέντες χώρες όπως Κίνα, Ινδία που έχουν πραγματικά φοβερό δυναμικό , τη δύναμη θα αποκτήσουν…

  ΥΓ Η Αμερική ειναι μια χώρα κυβερνούμενη απο εταιρίες

 • Eleftherios Kosmas Post author

  john: Όσο η Αμερική έχει τα πετρέλαια , δεν έχει κανένα όφελος να προοθήσει πραγματικά την πράσινη τεχνολογία . Κατοχυρώνει τις πατέντες για πράσινη τεχνολογία ,τις οποίες θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει όποτε δει οτι το πετρέλαιο δεν είναι πια κερδοφόρο. Παρακολουθώ τις εξελίξεις στον χώρο μανιωδώς εδώ και 3 χρόνια και πραγματικά υπάρχουν “sustainable solutions” όπως λένε και οι Αμερικάνοι. Σκεφτείτε αν “ανοίξει” τις υπάρχουσες πατέντες χώρες όπως Κίνα, Ινδία που έχουν πραγματικά φοβερό δυναμικό , τη δύναμη θα αποκτήσουν…ΥΓ Η Αμερική ειναι μια χώρα κυβερνούμενη απο εταιρίες

  Αμφιβάλω για το αν χώρες σαν την Ινδία και ειδικά σαν την Κίνα σκοπεύουν να σεβαστούν “πνευματικά δικαιώματα”. Ειδικά η Κίνα δεν έχει νομοθεσία σχετικά με “πατέντες” και από ότι έχω καταλάβει μάλλον δεν σκοπεύει να αποκτήσει.