συμφωνία Intel και Nokia για το φορητό Linux 3


Moblin Screenshot

περιβάλλον Moblin

Η Intel και η Nokia με μια κοινή δήλωση τους (δείτε την στο site της Intel και στο site της Nokia) προχωρούν στην δημιουργία μιας νέας φορητής υπολογιστικής πλατφόρμας που θα συνδιάζει τα χαρακτηριστικά της πλατφόρμας moblin που αναπτύσσει η Intel και της πλαφόρμας maemo που αναπτύσει η Nokia και οι δύο αυτές τεχνολογικές πλατφόρμες βασίζωνται στο Linux.

Εν πρώτοις η συμφωνία που μάλλον είναι η απαρχή μιας σειράς συμφωνιών των δύο εταιριών μεταξύ τους, θα βασιστεί σε τρείς βασικούς πυλώνες.

 • Στην ανάπτυξη νέων τσιπ από πλευράς Intel για τις νέες συσκεύες
 • Στην συνεργασία για την προώθηση εφαρμογών που σχετίζωνται με την χρήση φορητών υπολογιστών στο Linux
 • Στην αδειοδότηση από πλευράς Intel των πατεντών της Nokia που σχετίζωνται με τα HSPA/3G.
Maemo 4

περιβάλλον Maemo

Πρέπει να τονιστεί το maemo αν και βασίζεται στην τεχνολογία των ARM επεξεργαστών πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ώριμο project με χιλιάδες συσκεύες να έχουν πουληθεί παγκοσμίος και μια ιδιαίτερα δραστήρια κοινότητα με πλούσια συνεισφορά. Από την άλλη το moblin είναι ένα πολλά υποσχόμενο project το οποίο έχει της ευχές του ίδιου το Linux Foundation αλλά και πολλών εταιριών παραγωγής ολοκληρωμένων συσκευών και τα δύο project βασίζωνται στην σειρά εργαλείων gtk που είναι και αυτή που χρησιμοποιείται στο Gnome.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η Nokia από την άλλη έχει υπό τον έλεγχο της και το αντίπαλο δέος της GTK και ίσως δούμε την δυνατότητα να μπορούν και τα δύο εργαλεία να χρησιμοποιηθούν παράλληλα στην νέα διάδοχο πλατφόρμα όπως έγινε και με moblin και όπως γίνεται στην πλειοψηφία των διανομών.

Επίσης σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι όπως παρατηρεί και το κοινό ανακοινωθέν των δύο εταιριών που στόχος είναι η συνεργασία σε ανοιχτού κώδικα τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται (ή είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν) από κοινού όπως το oFono και το ConnMan αλλά και τεχνολογίες που δεν ελέγχουν άμεσα οι δύο εταιρίες όπως o Mozilla (λέτε να δούμε το Fennec σε εκδόσεις για moblin και maemo;), το X.org (μη ξεχνάμε τα ωραία ενσωματωμένα chipset γραφικών που έχουν τόσα laptop και η Intel διαθέτει τον driver τους ως ελεύθερο λογισμικό), το BlueZ (την υποστήριξη για bluetooth στο Linux), D-BUS (για να μιλάνε οι εφαρμογές σας μεταξύ τους) και άλλα.

Κατά την γνώμη μου η συμφωνία αυτή ίσως είναι η απαρχή για ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο Linux για φορητές συσκεύες και θα ξεπεράσει τεχνολογικά των ανταγωνισμό οφέλη από τις τεχνολογίες που θα δούμε και στις κανονικές διανομές μας όχι μόνο στις μελλοντικές συσκεύες που ίσως αγοράσουμε ίσως και όχι.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

3 thoughts on “συμφωνία Intel και Nokia για το φορητό Linux

 • gerstavros

  Επειδή έχω το N810 και έχω ασχοληθεί πάρα πολύ με το Maemo, να αναφέρω μερικά πράματα:
  1) Το Maemo προς το παρών στηρίζεται στο Gtk (αν και υπάρχουν εφαρμογές σε qt)
  2) Σε κάνα μήνα έρχεται το Ν900 που θα είναι και τηλέφωνο (GSM, HSPA, UMTS), και υπάρχουν πολλές δυσαρεστήσεις από πολλούς
  3) Το Moblin δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει το Maemo. Προορίζεται για πιο μεγάλες συσκευές
  4) Το Fennec υπάρχει απ’ την αρχή στο Maemo
  5) Το oFono μάλλον θα χρησιμοποιηθεί στο N900

  Λευτέρη Κοσμά (αλήθεια, ποιο είναι το όνομα και ποιό το επώνυμο;;), η φωτογραφία του Maemo που έβαλες είναι πανάρχαια :-Ρ , ήταν άσχημο τότε

 • Eleftherios Kosmas Post author

  gerstavros: Επειδή έχω το N810 και έχω ασχοληθεί πάρα πολύ με το Maemo, να αναφέρω μερικά πράματα:
  1) Το Maemo προς το παρών στηρίζεται στο Gtk (αν και υπάρχουν εφαρμογές σε qt)
  2) Σε κάνα μήνα έρχεται το Ν900 που θα είναι και τηλέφωνο (GSM, HSPA, UMTS), και υπάρχουν πολλές δυσαρεστήσεις από πολλούς
  3) Το Moblin δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει το Maemo. Προορίζεται για πιο μεγάλες συσκευές
  4) Το Fennec υπάρχει απ’ την αρχή στο Maemo
  5) Το oFono μάλλον θα χρησιμοποιηθεί στο N900Λευτέρη Κοσμά (αλήθεια, ποιο είναι το όνομα και ποιό το επώνυμο;;), η φωτογραφία του Maemo που έβαλες είναι πανάρχαια :-Ρ , ήταν άσχημο τότε

  1) Ναι όντως και βλέπω η Nokia να παραμένει με το Hildon ως περιβάλλων (σωστά?)
  2) Το N900 και εμένα μου φαίνεται λίγο overkill ίσως δούμε κάτι χωρίς GSM,HSPA,UMTS κτλ στο μέλλον
  3) Τι να σου πω, εγώ νόμιζα ότι θα το πρωτοβλέπαμε σε Netbook και η Asus έφτιαξε πληκτρολόγιο με προεγκατεστημένο moblin!!!!
  4) Αυτό δεν το ήξερα, νόμιζα ότι είχε κάτι δικό του το Maemo
  5) Τελικά το oFono θα είναι ARM-based???

  (Λευτέρης είναι το όνομα και Κοσμάς είναι το επώνυμο) Έχεις δίκιο μόλις την άλλαξα με πρόσφατη την φωτό του Maemo!

 • gerstavros

  Συγγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά είχα ξεχάσει να τσεκάρω την ενημέρωση μέσω email.
  1)Ναι, θα παραμείνει το hildon
  2)Βασικά δεν υπάρχουν επίσημες φωτογραφίες, αλλά λένε ότι θα μικρύνει η οθόνη στις 3,5 ίντσες, και ότι δε θα χει dpad, αλλά δεν ξέρω κάτι καινούριο, μάλλον θα μάθουμε μόνο όταν κυκλοφορήσει. ίσως αργότερα βγει και σκέτο tablet
  3)Υποτίθεται υο moblin είναι για netbooks, το maemo για tablets. Βέβαια είναι λίνουξ, οπότε προσαρμόζονται και μπαίνουν παντού!
  4)Ο επίσημος browser της Νόκια στην τελευταία έκδοση του maemo είναι βασισμένος στη μηχανή rendering του mozilla (την gecko υποθέτω) η οποία λέγεται microb. δυστυχώς όμως είναι κάπως αργός, αλλά υπάρχουν κι άλλοι. Midory (ported) και tear με webkit, ο fennec κι ένας κλειστού κώδικα της εταιρίας Digia.
  5)Απ’ ό,τι ξέρω ναι.

  Κι αυτή η φώτο παλιά είναι! πού τις βρίσκεις;; τέσπα, δεν πειράζει άλλωστε