Οι πατέντες του FAT… πατσάρωνται; 2


Andrew Tridgell

O Andrew Tridgell

Δεν ξέρω αν θυμάστε εκείνες τις ωραίες πατέντες που είχε η Microsoft στο FAT; Μεταξύ άλλων αυτές οι πατέντες οδήγησαν και την εταιρεία TomTom σε συμβιβασμό καθώς είχαν γίνει μηνύσεις και από πλευράς της Microsoft και από πλευράς της TomTom παρά τις υποψίες ότι οι εν λόγω πατέντες δεν μπορούν να σταθούν σε δίκη.

Φυσικά η Microsoft μπορεί και πείθει εταιρείες να παρέχουν “προστασία” στους πελάτες τους ή στην ίδια την εταιρεία.

Φυσικά κανένας δεν υπολόγισε την πραγματική δύναμη πίσω από το Linux, τους προγραμματιστές του! Ο Andrew Tridgell ένας από τους πλέον δραστήριους συμμετέχοντες στο Samba project  και καθηγητής ανάπτυξης Ελεύθερου και Ανοιχτού Λογισμικού στο Αυστραλέζικο Εθνικό Πανεπιστήμιο δημοσίευσε ένα patch που έχει σαν στόχο του να αλλάξει την συμπεριφορά του FAT στο Linux ώστε να μην παραβιάζει την πατέντα της Microsoft.

Θα μου πείτε… πως το κάνει αυτό; Λοιπόν οι πατέντες για το VFAT της Microsoft μιλάνε για δημιουργία δύο ονομάτων αρχείων ένα για συμβατότητα με το κλασσικό DOS με όνομα το πολύ οκτώ γράμματα (και άλλα τρία για την κατάληξη του τύπου αρχείου) και ένα με μεγάλο όνομα αρχειού.

Ο Tridgell προτείνει το εξής, όταν το όνομα ενός αρχείου είναι σύμφωνο με την αρχή 8+3 του DOS είμαστε ΟΚ και δεν αλλάζουμε κάτι, όταν όμως το όνομα ενός αρχείου είναι μεγαλύτερο από τους 11 χαρακτήρες του DOS τότε κράταμε το μεγάλο όνομα αρχείου και στο πεδίο του μικρού ονόματος αρχείου βάζουμε χαρακτήρες που είναι μη-έγκυροι στα συστήματα αρχείου FAT και VFAT. Ο Tridgell υποστηρίζει ότι εφ’όσων τα αρχεία δεν έχουν έγκυρους χαρακτήρες στα ονόματα τους δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως ονόματα αρχείων άρα η πατέντα της Microsoft δεν παραβιάζεται.

Φυσικά κάτι τέτοιο θα παρουσίαζε εγγενείς ασυμβατότητες με μηχανήματα που τρέχουν MS-DOS και παλαιότερες εκδόσεις των Windows που δεν υποστηρίζουν μεγάλα ονόματα αρχείων, αλλά δεν θα δημιουργούσε άλλα ουσιαστικά προβλήματα, τονίζω ότι πάντα ένας χρήστης θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το σύστημα αρχείων msdos προκειμένου να εξασφαλίσει ότι τα αρχεία του είναι συμβατά με παλαιότερες εκδόσεις των Windows και του DOS.

Οι δικηγόροι πατεντών του Linux Foundation εξετάζουν το κώδικα του Tridgell και σύντομα θα γνωμοδοτήσουν αν όντως καλύπτει το Linux όσο αφορά τις πατέντες του vFAT, σε κάθε περίπτωση αν αυτό φτάσει στο πυρήνα του Linux που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας είναι ακόμη άγνωστο. Το Linux Foundation δεν πάυει να χαρακτηρίζει την πατέντα ως άκυρη καθώς προσάπτει ότι υπήρχε ήδη άλλη παρόμοια υλοποίηση.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

2 thoughts on “Οι πατέντες του FAT… πατσάρωνται;

 • Θοδωρής Λύτρας

  Μακάρι να ήταν τόσο απλό…

  Το θέμα είναι οτι πολλές φορές η παράκαμψη μιας πατέντας (sic) αναγκαστικά παρακάμπτει και λειτουργικότητα. Και ότι παρακάμπτει λειτουργικότητα σπάει το compatibility.

  Στην προκειμένη περίπτωση σπάει η προς τα πίσω συμβατότητα με τα 8+3 filenames του FAT16, που σημαίνει οτι δε θα μπορώ να διαβάσω τις παλιές μου δισκέτες 5,25″. Ok, not a big deal…

  Είναι όμως θέμα οτι κόβοντας κάποια πράγματα για να παρακάμψεις μια γελοία ψευδο-πατέντα, χαλάς το implementation. Και δε μπορείς να εγγυηθείς εκ των προτέρων οτι θα δουλέψει απροβλημάτιστα σε όλες τις συνθήκες αν δε το δοκιμάσεις.

  Για τους λόγους αυτούς τέτοιου είδους patches δεν είναι λύση σε κανένα πρόβλημα. Αντίθετα ενέχουν τον κίνδυνο να εφησυχάσουμε και να πούμε “ok, αν προκύψει πατέντα απλώς θα την κάνουμε workaround”.

  Η λύση είναι τριπλή:

  (1) Παντού και πάντα, και εφόσον είναι δυνατό, χρήση ανοιχτών και patent-free standards. Δεν υπάρχει λόγος τα MP3 σας να είναι MP3, πολύ περισσότερο WMA. Υπάρχει το Ogg Vorbis.

  (2) Άμεση, συντονισμένη και ανηλεής (αντ)επίθεση σε γελοίες πατέντες τύπου FAT LFNs, ιδιαίτερα όταν επηρεάζουν τόσο κρίσιμες πλευρές της διαλειτουργικότητας των υπολογιστών μας. ΓΙ’ΑΥΤΟ ήταν μέγιστο λάθος που δεν κυνηγήθηκε η υπόθεση της TomTom.

  (3) Νομικές παρεμβάσεις από Ευρωπαϊκή Ενωση που να κατοχυρώνουν τη διαλειτουργικότητα των υπολογιστών και απαγορεύουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Αν είναι παράνομο μια φορά να αναγκάζεις/πιέζεις τους χρήστες του λειτουργικού σου να χρησιμοποιούν συγκεκριμένο browser, είναι 15 φορές παράνομο να απαιτείς royalties για να μπορεί κανείς να διαβάζει τα φλασάκια που χρησιμοποιεί όλος ο κόσμος, με δεδομένο οτι ΕΣΥ δε δίνεις τη δυνατότητα ανάγνωσης των φλασακίων με οποιοδήποτε άλλο (ανοιχτό) filesystem πλήν του FAT. Εδώ δεν υπάρχουν πατέντες – θα πρέπει είτε να μην αναγνωρίζεται καμμία πατέντα σε στάνταρ όπως το FAT, είτε τα Windows υποχρεωτικά να υποστηρίζουν άλλα ανοιχτά filesystems ως εναλλακτική. Αυτό μπορεί να το επιβάλλει η EE στη M$. Μετά το 23ο πρόστιμο θα συμμορφωθούν…

 • Eleftherios Kosmas Post author

  Θοδωρής Λύτρας: Μακάρι να ήταν τόσο απλό…Το θέμα είναι οτι πολλές φορές η παράκαμψη μιας πατέντας (sic) αναγκαστικά παρακάμπτει και λειτουργικότητα. Και ότι παρακάμπτει λειτουργικότητα σπάει το compatibility.Στην προκειμένη περίπτωση σπάει η προς τα πίσω συμβατότητα με τα 8+3 filenames του FAT16, που σημαίνει οτι δε θα μπορώ να διαβάσω τις παλιές μου δισκέτες 5,25″. Ok, not a big deal…Είναι όμως θέμα οτι κόβοντας κάποια πράγματα για να παρακάμψεις μια γελοία ψευδο-πατέντα, χαλάς το implementation. Και δε μπορείς να εγγυηθείς εκ των προτέρων οτι θα δουλέψει απροβλημάτιστα σε όλες τις συνθήκες αν δε το δοκιμάσεις.Για τους λόγους αυτούς τέτοιου είδους patches δεν είναι λύση σε κανένα πρόβλημα. Αντίθετα ενέχουν τον κίνδυνο να εφησυχάσουμε και να πούμε “ok, αν προκύψει πατέντα απλώς θα την κάνουμε workaround”.Η λύση είναι τριπλή:(1) Παντού και πάντα, και εφόσον είναι δυνατό, χρήση ανοιχτών και patent-free standards. Δεν υπάρχει λόγος τα MP3 σας να είναι MP3, πολύ περισσότερο WMA. Υπάρχει το Ogg Vorbis.(2) Άμεση, συντονισμένη και ανηλεής (αντ)επίθεση σε γελοίες πατέντες τύπου FAT LFNs, ιδιαίτερα όταν επηρεάζουν τόσο κρίσιμες πλευρές της διαλειτουργικότητας των υπολογιστών μας. ΓΙ’ΑΥΤΟ ήταν μέγιστο λάθος που δεν κυνηγήθηκε η υπόθεση της TomTom.
  (3) Νομικές παρεμβάσεις από Ευρωπαϊκή Ενωση που να κατοχυρώνουν τη διαλειτουργικότητα των υπολογιστών και απαγορεύουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Αν είναι παράνομο μια φορά να αναγκάζεις/πιέζεις τους χρήστες του λειτουργικού σου να χρησιμοποιούν συγκεκριμένο browser, είναι 15 φορές παράνομο να απαιτείς royalties για να μπορεί κανείς να διαβάζει τα φλασάκια που χρησιμοποιεί όλος ο κόσμος, με δεδομένο οτι ΕΣΥ δε δίνεις τη δυνατότητα ανάγνωσης των φλασακίων με οποιοδήποτε άλλο (ανοιχτό) filesystem πλήν του FAT. Εδώ δεν υπάρχουν πατέντες – θα πρέπει είτε να μην αναγνωρίζεται καμμία πατέντα σε στάνταρ όπως το FAT, είτε τα Windows υποχρεωτικά να υποστηρίζουν άλλα ανοιχτά filesystems ως εναλλακτική. Αυτό μπορεί να το επιβάλλει η EE στη M$. Μετά το 23ο πρόστιμο θα συμμορφωθούν…

  Νομίζω ότι το σημαντικότερο είναι να ακολουθούμε εμείς οι καταναλωτές-χρήστες ανοιχτά στάνταρ. Ωστόσο ξέρουμε ότι δεν μπορεί πάντα να γίνει αυτό. Υπάρχουν δεκάδες συσκεύες που δεν υποστηρίζουν ανοιχτά στάνταρ ωστόσο ήδη τις χρησιμοποιούμε.

  Το πρόβλημα είναι ότι γελοίες πατέντες τύπου FAT long file names κοστίζουν πολλά χρήματα για να ακυρωθούν, από την άλλη θα μου πεις ποιος ο λόγος να υπάρχει το Linux Foundation αν δεν προωθήσει αυτό το ζήτημα, you got me there.

  Όσο αφορά την ΕΕ, νομίζω ότι μετά το browser, και την πρόσφατη έρευνα από πλευράς κομισιόν για το OOXML (που δεν έχει ολοκληρωθεί), νομίζω ότι το θέμα του FAT είναι το πλέον σοβαρότερο ειδικά όταν εμπλέκεται και η Δανέζικη TomTom. Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση κρίνει ότι η Microsoft παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία τότε πιστεύω ότι με το βεβαρημένο παρελθόν τα πρόστιμα θα είναι πολύ αυστηρά για να τα αγνοήσει. Ειδικά στην παρούσα οικονομική συγκυρία.