Google Chrome OS, αλλάζει την αγορά; 17


Το Google έκανε (επιτέλου) την επίσημη ανακοίνωση του δικού του λειτουργικού συστήματος επονομαζόμενου Google Chrome OS, στην βάση του λειτουργικού συστήματος υπάρχει ο γνωστό σε όλους μας πυρήνας του Linux, να τονιστεί ότι το νέο λειτουργικό σύστημα θα χρησιμοποιεί ένα νέο γραφικό περιβάλλον διαφορετικό από τα γνωστά μας Gnome και KDE, Το νέο λειτουργικό σύστημα ουσιαστικά θα προορίζεται για υπερ-ελαφρά netbook και ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα web-based λειτουργικό σύστημα παρόμοιο με το gOS και αναμένεται να δούμε τα πρώτα netbook με προεγκατεστημένο το εν λόγω λειτουργικό εντός του πρώτου εξαμήνου του 2010.

Τα άλλα Linux για συσκεύες

Παράλληλα στην αγορά θα κυκλοφορούν και άλλα δύο λειτουργικά συστήματα βασισμένα στο Linux το Moblin και το Maemο αν και κάποιος θα μπορούσε να πει  ότι αυτή υπερπληθώρα λειτουργικών συστημάτων για netbook δημιουργεί μια κατάσταση διασποράς των δυνάμεων των προγραμματιστώ του ελεύθερου λογισμικού σε μια κοινή πλατφόρμα πρέπει να υπενθυμίσω ότι δεν πρόκειται για συσκευές που αντιπροσοπεύουν την ίδια ακριβώς αγορά αλλά καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες από την μια, από την άλλη καθώς το λογισμικό και οι πλατφόρμα του νέου Google Chrome OS καθώς και του Μοblin και του Maemo είναι ανοιχτού κώδικα δεν θα με ξενήσει αν δω πετυχημένες τεχνολογίες της μιας πλατφόρμας να εφαρμόζωνται στην άλλη.

Τα Windows 7;

Πως είπατε; Τί είναι αυτό; ΟΚ φυσικά αστειεύομαι, τα Windows 7 είναι μια πλατφόρμα που σύντομα θα δούμε σε πολλά μηχανήματα όμως αμφιβάλλω αν αυτά τα μηχανήματα θα είναι netbooks. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω την Microsoft πιστεύω ότι έκανε λάθος στους υπολογισμούς της. Αν και σύμφωνα με το νόμο του Moore θα έπρεπε να έχουμε εξαιρετικά γρηγορότερους επεξεργαστές η τάση της βιομηχανίας μετά την παγκόσμια οικονομική ύφεση πλέον είναι η μείωση του κόστους, την κατανάλωσης ενέργειας και του μεγέθους του επεξεργαστή και λιγότερο της υπολογιστικής ισχύος ή τουλάχιστον αυτή είναι η αίσθηση μου.

Πιστεύω ότι τα netbook είναι πολύ περισσότερο από μια μόδα, που θα περάσει όπως πέρασαν και τα trackball αλλά είναι μια πραγματηκότητα πολύ σημαντική για να την αφήσει κανείς στην άκρη, η επιλογή από το Google να φτιάξει ένα νέο λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο Linux για αυτή την κατηγορία συσκεύων νομίζω ότι αποτελεί μια αναμενόμενη κίνηση. Όσο αφορά τα άλλα Linux στις φορητές συσκεύες νομίζω ότι λίγο ως πολύ θα βγουν (μακροπρόθεσμα τουλάχιστον ωφελημένα) καθώς σε ένα περιβάλλον ελεύθερου λογισμικού ο ανταγωνισμός είναι πολύ υγιέστερος του ένος κλειστού περιβάλλοντος. Αυτά φυσικά για αρχή με το που υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα θα τα ξαναπούμε 😀


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

17 thoughts on “Google Chrome OS, αλλάζει την αγορά;

 • gerstavros

  […]κάποιος θα μπορούσε να πει ότι αυτή υπερπληθώρα λειτουργικών συστημάτων για netbook δημιουργεί μια κατάσταση διασποράς των δυνάμεων των προγραμματιστώ του ελεύθερου λογισμικού[…]

  Πιστεύω πως αυτό είναι πιο έντονο στις desktop διανομές
  Σχετικά με το θέμα, ελπίζω το Chrome OS να είναι πραγματικά ανοιχτό κι ελεύθερο, όχι όπως το Android που στην πραγματικότητα είναι πιο κλειστό κι απ’ τα window$ mobile!

 • alekos

  Αν πρόκειται για free software (free as in free speech not as in free beer) τότε μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια ευχάριστη είδηση αλλά σε διαφορετική περίπτωση βλέπω η Google να γίνεται η νέα M$.

 • Eleftherios Kosmas Post author

  Είναι πολύ σημαντικό να δούμε κάτω από τι άδεια θα είναι το Google Chrome OS και κατά πόσο θα είναι διαθέσιμος ο πηγαίος κώδικας του. Αν το Google επιλέξει μια ιδιαίτερα ελεύθερη άδεια και μια ανοιχτή προσέγγιση στην κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού πιστεύω ότι θα προσφέρει πολλά στην διάδοση του ελεύθερου λογισμικού αν επιλέξει την πρακτική που ακολούθησε με το Android η προσφορά του νομίζω θα είναι σαφώς μικρότερη.

  Κοντός ψαλμός αλληλούια, ο καιρός γαρ εγγύς, ελπίζω σύντομα να έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το Chrome OS.

 • Θοδωρής Λύτρας

  Ας μιλήσουμε λίγο τεχνικά…

  Από την ανακοίνωση του Google Chrome OS (και όχι απλά Google OS) κρατάω το εξής:

  “For application developers, the web is the platform. All web-based applications will automatically work and new applications can be written using your favorite web technologies. And of course, these apps will run not only on Google Chrome OS, but on any standards-based browser on Windows, Mac and Linux”

  Οσμίζομαι ένα εμπλουτισμένο και “ενισχυμένο” Google Gears

  Και προβλέπω οτι θα γίνει της εκδιδομένης με το Silverlight 3.0
  Αυτή είναι η νέα μεγάλη κόντρα για τα επόμενα 2-3 χρόνια τουλάχιστον. Θα πέσουν κεφάλια!

  Επιτρέψτε μου δε μια πρόβλεψη. Αν η άδεια BSD υπό την οποία τελεί το Gears αποτελεί ένδειξη, δε πιστεύω το Google Chrome OS να μην είναι ελεύθερο λογισμικό. Δε τη συμφέρει τη Google αλλιώς. Το Android (που δε συμφωνώ καθόλου οτι είναι “πιο κλειστό κι απ’τα Windows Mobile”) έχει άλλες προδιαγραφές, προορίζεται πρωτίστως για smartphones, και είναι αναγκασμένο να κάνει συμβιβασμούς όπως το να μη γίνεται να τρέξεις πάνω του κάτι άλλο από managed κώδικα.

 • Eleftherios Kosmas Post author

  Θοδωρής Λύτρας: Ας μιλήσουμε λίγο τεχνικά…Από την ανακοίνωση του Google Chrome OS (και όχι απλά Google OS) κρατάω το εξής:Οσμίζομαι ένα εμπλουτισμένο και “ενισχυμένο” Google Gears …Και προβλέπω οτι θα γίνει της εκδιδομένης με το Silverlight 3.0
  Αυτή είναι η νέα μεγάλη κόντρα για τα επόμενα 2-3 χρόνια τουλάχιστον. Θα πέσουν κεφάλια!Επιτρέψτε μου δε μια πρόβλεψη. Αν η άδεια BSD υπό την οποία τελεί το Gears αποτελεί ένδειξη, δε πιστεύω το Google Chrome OS να μην είναι ελεύθερο λογισμικό. Δε τη συμφέρει τη Google αλλιώς. Το Android (που δε συμφωνώ καθόλου οτι είναι “πιο κλειστό κι απ’τα Windows Mobile”) έχει άλλες προδιαγραφές, προορίζεται πρωτίστως για smartphones, και είναι αναγκασμένο να κάνει συμβιβασμούς όπως το να μη γίνεται να τρέξεις πάνω του κάτι άλλο από managed κώδικα.

  Και εγώ Θοδωρή πιστεύω ότι η διάθεση του Google Chrome OS είναι η πλέον λογική κίνηση που θα μπορούσε να κάνει η Google. Ίσως, πάντως δούμε και το Android να “ανοίγει” περισσότερο στο μέλλον.

 • gerstavros

  Θοδωρής Λύτρας:[…] Το Android (που δε συμφωνώ καθόλου οτι είναι “πιο κλειστό κι απ’τα Windows Mobile”) έχει άλλες προδιαγραφές, προορίζεται πρωτίστως για smartphones, και είναι αναγκασμένο να κάνει συμβιβασμούς όπως το να μη γίνεται να τρέξεις πάνω του κάτι άλλο από managed κώδικα.

  Πρώτα απ’ όλα δε μπορείς να φτιάξεις εφαρμογή που να μπορεί να χρησιμοποιεί ελεύθερα πολλά μέρη του λειτουργικού. Επομένως δε είναι εύκολο να μεταφέρεις μια εφαρμογή desktop. To Android δεν είναι μια κανονική φορητή διανομή Linux, όπως το Maemo. Αυτό βέβαιο έχει το θετικό της ευκολίας, γι αυτό και είναι πολύ καλό γι απλούς χρήστες. Το χειρότερο όμως είναι ότι άμα πάρεις τον ελεύθερο κώδικα και τον μεταγλωτίσεις, αυτό που θα πάρεις είναι ένα android στο οποίο δε μπορείς να βάλεις τις εφαρμογές της Google, ενώ δεν υπάρχει το Android Market και δε μπορείς να εγκαταστήσεις καμία εφαρμογή του. Μόνο με πολύ χάκινγκ (πρέπει να γίνεις root, άμα τα καταφέρεις) μπορείς να εγκαταστήσεις με παράδοξο τρόπο, αντιγράφοντας τα αρχεία της εφαρμογής (άμα τα βρεις) στους φακέλους του συστήματος (/usr/bin κλπ), και φυσικά αυτό μόνο απ’ την κονσόλα (άμα καταφέρεις να την βάλεις). Δηλαδή μλκς. Το είχα εγκαταστήσει στο Νόκια N810 μου, και το βγαλα κατευθείαν. Ήταν απλά άχρηστο, αυτό είναι το ανοιχτού κώδικα Android.
  Δεν καταλαβαίνω γιατί λες ότι είναι “αναγκασμένο να κάνει συμβιβασμούς όπως το να μη γίνεται να τρέξεις πάνω του κάτι άλλο από managed κώδικα”. Οι άλλοι δηλαδή πώς το κάνουν;

 • gerstavros

  Ακόμα και στα windows mobile μπορείς να εγκαταστήσεις ότι θες

 • Θοδωρής Λύτρας

  gerstavros: Πρώτα απ’ όλα δε μπορείς να φτιάξεις εφαρμογή που να μπορεί να χρησιμοποιεί ελεύθερα πολλά μέρη του λειτουργικού. Επομένως δε είναι εύκολο να μεταφέρεις μια εφαρμογή desktop.

  Για να μεταφέρεις εφαρμογή desktop ο καλύτερος δρόμος είναι η Qt (hurrah!). Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι η δομή της πλατφόρμας. Π.χ. σε έναν webserver ο Apache δε σου επιτρέπει να τρέχεις ότι κώδικα θέλεις πάνω στο σύστημα. Η Javascript στον browser μας δεν της επιτρέπεται πρόσβαση στο τοπικό filesystem. Γιατί είναι κακό η πλατφόρμα Android να “προβλέπει” πρόσβαση σε συγκεκριμένα libraries μόνο?

  Άσε που πρόσφατα η Google έδωσε και τη δυνατότητα να τρέχεις μικρά κομμάτια performance-intensive κώδικα απευθείας σε C, αντί για Java.

  gerstavros: To Android δεν είναι μια κανονική φορητή διανομή Linux, όπως το Maemo. Αυτό βέβαιο έχει το θετικό της ευκολίας, γι αυτό και είναι πολύ καλό γι απλούς χρήστες.

  Ακριβώς! Ποτέ άλλωστε δε παρουσιάστηκε σαν μια “διανομή”, αλλά σαν software stack. Το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί και να διαμορφωθεί κατάλληλα.

  gerstavros: Το χειρότερο όμως είναι ότι άμα πάρεις τον ελεύθερο κώδικα και τον μεταγλωτίσεις, αυτό που θα πάρεις είναι ένα android στο οποίο δε μπορείς να βάλεις τις εφαρμογές της Google, ενώ δεν υπάρχει το Android Market και δε μπορείς να εγκαταστήσεις καμία εφαρμογή του.

  Όταν παίρνεις ένα πρόγραμμα Χ, το τροποποιείς και το μεταγλωττίζεις, αυτό που παίρνεις εξ ορισμού είναι διάφορο του Χ.

  gerstavros: Μόνο με πολύ χάκινγκ (πρέπει να γίνεις root, άμα τα καταφέρεις) μπορείς να εγκαταστήσεις με παράδοξο τρόπο, αντιγράφοντας τα αρχεία της εφαρμογής (άμα τα βρεις) στους φακέλους του συστήματος (/usr/bin κλπ), και φυσικά αυτό μόνο απ’ την κονσόλα (άμα καταφέρεις να την βάλεις).

  Άρα δεν είναι οτι δε μπορείς να τα βάλεις, όπως έγραψες προηγουμένως. Μπορείς κανονικά, απλά δεν έχουν φροντίσει να το κάνουν ιδιαίτερα user-friendly. Αφού όμως μπορείς, παραμένει δικαιωματικά F/OSS.

  Κι αν δε συμφωνείς, try doing that on the iPhone…

  gerstavros: Δεν καταλαβαίνω γιατί λες ότι είναι “αναγκασμένο να κάνει συμβιβασμούς όπως το να μη γίνεται να τρέξεις πάνω του κάτι άλλο από managed κώδικα”. Οι άλλοι δηλαδή πώς το κάνουν;

  Ποιοί άλλοι?

  Σου θυμίζω οτι το android πρωτίστως απευθύνεται σε εταιρίες οι οποίες θα το έχουν προεγκατεστημένο στα κινητά και τις άλλες φορητές συσκευές που φτιάχνουν.

  Επομένως το Android πρέπει να πετύχει τη σωστή ισορροπία αναμεσα στις απαιτήσεις των εταιριών και στις απαιτήσεις του opensource κόσμου. Και νομίζω το πετυχαίνει…

  gerstavros:
  Ακόμα και στα windows mobile μπορείς να εγκαταστήσεις ότι θες

  Όπως μια… custom compiled έκδοση του KERNEL32.EXE ?!?! 🙂 LOL

  Δηλαδή τι δε σ’αφήνει να εγκαταστήσεις το Android, που αντίστοιχό του σ’αφήνουν να εγκαταστήσεις τα WM?

 • gerstavros

  Θοδωρής Λύτρας:
  Για να μεταφέρεις εφαρμογή desktop ο καλύτερος δρόμος είναι η Qt (hurrah!). Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι η δομή της πλατφόρμας. Π.χ. σε έναν webserver ο Apache δε σου επιτρέπει να τρέχεις ότι κώδικα θέλεις πάνω στο σύστημα. Η Javascript στον browser μας δεν της επιτρέπεται πρόσβαση στο τοπικό filesystem. Γιατί είναι κακό η πλατφόρμα Android να “προβλέπει” πρόσβαση σε συγκεκριμένα libraries μόνο?Άσε που πρόσφατα η Google έδωσε και τη δυνατότητα να τρέχεις μικρά κομμάτια performance-intensive κώδικα απευθείας σε C, αντί για Java.

  QT στο android;;; Εγώ όλα αυτά τα βλέπω περιοριστικά και μη ελεύθερα.

  Θοδωρής Λύτρας: Ακριβώς! Ποτέ άλλωστε δε παρουσιάστηκε σαν μια “διανομή”, αλλά σαν software stack. Το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί και να διαμορφωθεί κατάλληλα.

  Δε μπορεί

  Θοδωρής Λύτρας:Όταν παίρνεις ένα πρόγραμμα Χ, το τροποποιείς και το μεταγλωττίζεις, αυτό που παίρνεις εξ ορισμού είναι διάφορο του Χ.

  Δεν μίλησα για τροποποίηση. Λέω ότι πολλά κομμάτια του android, όπως οι εφαρμογές της google και το android market δε μπορείς να τα έχεις στην ελεύθερη εκδοχή του android. Πρέπει να αγοράσεις συσκευή με προεγκατεστημένο android. Άρα πάει η ελευθερία κι ο ανοιχτός κώδικας

  Θοδωρής Λύτρας:Άρα δεν είναι οτι δε μπορείς να τα βάλεις, όπως έγραψες προηγουμένως. Μπορείς κανονικά, απλά δεν έχουν φροντίσει να το κάνουν ιδιαίτερα user-friendly. Αφού όμως μπορείς, παραμένει δικαιωματικά F/OSS.
  Κι αν δε συμφωνείς, try doing that on the iPhone…

  Όχι δεν είναι έτσι. Δεν είναι σωστό να είναι το Android Market τόσο κλειστό. Θα πρεπε να μπορείς να το βάλεις και στην ελεύθερη έκδοση έστω κι αν είναι κλειστού κώδικα. Τι να την κάνω την ελεύθερη έκδοση όταν πρέπει να κάνω χάκινγκ για να εγκαταστήσω εφαρμογές; Αυτό ΔΕΝ είναι F/OSS!

  Θοδωρής Λύτρας:Ποιοί άλλοι?

  Νόκια, Μοτορόλα, διάφοροι Κινέζοι, Γιαπωνέζοι, Κορεάτες κλπ. Απλά η Google ήθελε το παρακάτω ↓

  Θοδωρής Λύτρας:Σου θυμίζω οτι το android πρωτίστως απευθύνεται σε εταιρίες οι οποίες θα το έχουν προεγκατεστημένο στα κινητά και τις άλλες φορητές συσκευές που φτιάχνουν.Επομένως το Android πρέπει να πετύχει τη σωστή ισορροπία αναμεσα στις απαιτήσεις των εταιριών και στις απαιτήσεις του opensource κόσμου. Και νομίζω το πετυχαίνει…

  Μάλλον «πρέπει να πετύχει τη σωστή ισορροπία αναμεσα στις απαιτήσεις των εταιριών και στις απαιτήσεις των καταναλωτών». Στον ανοιχτού κώδικα κόσμο είναι απλά μια εταιρεία που χρησιμοποιεί τον ανοιχτό κώδικα για το συμφέρον της.

  Θοδωρής Λύτρας:Όπως μια… custom compiled έκδοση του KERNEL32.EXE ?!?!LOLΔηλαδή τι δε σ’αφήνει να εγκαταστήσεις το Android, που αντίστοιχό του σ’αφήνουν να εγκαταστήσεις τα WM?

  Δεν κατάλαβεσ τι εννοώ. Απλά στα win mobile δεν υπάρχει περιορισμός στην εγκατάσταση εφαρμογών όπως στα «Markets» των Android και iPhone. Επίσης νομίζω δεν υπάρχει περιορισμός στην ανάπτυξη εφαρμογών, που μπορούν να χρησιμοποιούν μέρη του συστήματος όπως και στα windows desktop.

 • Eleftherios Kosmas Post author

  gerstavros: ΟΧ! πώς βγήκε έτσι;;; Πώς μπορώ να το κάνω επεξεργασία;

  Δεν μπορείς, αλλά εδώ είμαστε εμείς. Edited και φαίνεται μια χαρούλα!

 • Ειρήνη Λαγουδίκου

  τι σημαίνει web os ?
  εδώ καλά καλά οι περισσότεροι χρήστες δε ξέρουν να χρη/ουν ένα κλασικό λειτ. σύστημα όπως τα παράθυρα , θα μπορέσουν άραγε να καταστήσουν δημοφιλές ένα web os ?

 • Eleftherios Kosmas Post author

  Ειρήνη Λαγουδίκου: τι σημαίνει web os ?
  εδώ καλά καλά οι περισσότεροι χρήστες δε ξέρουν να χρη/ουν ένα κλασικό λειτ. σύστημα όπως τα παράθυρα , θα μπορέσουν άραγε να καταστήσουν δημοφιλές ένα web os ?

  Στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται ότι στην ουσία είναι ένα Linux που ουσιαστικά αντί για γραφικό περιβάλλων θα έχει μόνο ένα browser. Πίστεψε με ξέρω πολύ κόσμο που δεν ξέρει να αντιγράψει ένα αρχείο από το σκληρό του στο usb του αλλά περνάνε ώρες online (συνήθως παίζοντας παιχνίδια στο Facebook). Βέβαια μέχρι να το δούμε στα χέρια μας έχουμε καιρό ακόμη.

 • ashton

  Δεν νομίζω ότι η Microsoft δεν δίνει έμφαση στα netbooks. Τα Seven θα δουλεύουν κανονικά σ’αυτά (ήδη δουλεύουν κανονικά οι Beta, RC κλπ), σε netbook έδειξε πως δουλεύουν ο τυπάς της Microsoft στο meeting που τους κάνανε για την επισημη παρουσίαση πριν μερικούς μήνες, και “εξαιρετικά βολικά” όλοι οι κατασκευαστές έχουν ξεστοκάρει τα παλιότερα μηχανήματα με συνέπεια τα νέας γενιάς με 9ρες/10ρες και πιο ψιλοκαλούς επεξεργαστές να είναι πιο μάχιμα.

  (προσωπικά έχω στήσει Seven RC, πάνω σε atom based mobo με atom 330, 512 ΜΒ μνήμη και στήθηκαν κανονικά κι έπαιξαν κανονικότατα…)

 • gerstavros

  ashton: Δεν νομίζω ότι η Microsoft δεν δίνει έμφαση στα netbooks. Τα Seven θα δουλεύουν κανονικά σ’αυτά (ήδη δουλεύουν κανονικά οι Beta, RC κλπ), σε netbook έδειξε πως δουλεύουν ο τυπάς της Microsoft στο meeting που τους κάνανε για την επισημη παρουσίαση πριν μερικούς μήνες, και “εξαιρετικά βολικά” όλοι οι κατασκευαστές έχουν ξεστοκάρει τα παλιότερα μηχανήματα με συνέπεια τα νέας γενιάς με 9ρες/10ρες και πιο ψιλοκαλούς επεξεργαστές να είναι πιο μάχιμα.(προσωπικά έχω στήσει Seven RC, πάνω σε atom based mobo με atom 330, 512 ΜΒ μνήμη και στήθηκαν κανονικά κι έπαιξαν κανονικότατα…)

  Μα τι λες τώρα;;; Εγώ τα έβαλα σε σύστημα με Athlon X2 @ 3200GHz, 2GB ddr2 @ 700MHz και γρήγορο σκληρό δίσκο και θέλουν περίπου ένα λεπτό να φορτώσουν.