ένα ανοιχτό PC από την κοινότητα για την κοινότητα; 1


Πριν μερικές μέρες στα πλαίσια του Grand Canaria Desktop Summit ο Frank Karlitschek (γνωστός και από την δουλειά του πάνω στο social desktop) προχώρησε στην ανακοίνωση ενός νέου project του Open-PC. Στόχος του project είναι η δημιουργία ενός υπολογιστή βασισμένου σε ελεύθερο λογισμικό σε συνεργασία με τις κοινότητες ελεύθερου λογισμικού.

Η ομάδα ανάπτυξης του Open-PC αναφέρει πως το project άρχισε ως απάντηση στην έλειψη ποιοτικών λύσεων στο hardware που βασίζεται στο ελεύθερο λογισμικό αυτή την στιγμή στην αγορά,  καθώς πολλοί χρήστες αυτών των συσκευών αλλά και reviewers του χώρου της πληροφορικής ανάφεραν ότι η κακή ποιότητα του λογισμικού που χρησιμοποιείται από κάποιους κατασκευαστές δημιουργούσε κακή εικόνα για το ελεύθερο λογισμικό και για το Linux ειδικότερα. Η ομάδα πίσω από το Open-PC ισχυρίζεται ότι είναι σε θέση να προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση.

Είμαι της άποψης ότι σύντομα η ίδια η αγορά θα παρουσιάσει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες λύσης για τους χρήστες του ελεύθερου λογισμικού όπως το moblin και το maemo αλλά και το επερχόμενo Chrome OS. Aπό την άλλη δεν είναι απίθανη η συνεργασία της ομάδας του Open-PC με κάποια μεγάλη εταιρεία για την ανταλαγή τεχνογνωσίας. Η ομάδα του Open-PC αναφέρει ότι μέχρι τις αρχές του φθινόπωρου του 2009 θα έχει ολοκληρώσει το ηλεκτρονικό κατάστημα για τις πρώτε παραγγελίες και μέχρι τα μέσα του φθινόπωρου θα άρχισουν οι πρώτες παραδόσεις.

Κατά την γνώμη μου, πρόκειται για ένα αρκετά φιλόδοξο σχέδιο που αν έχει τους κατάλληλους υποστηρικτές από την βιομηχανία ίσως καταφέρει να πετύχει. Πρέπει να τονιστεί ότι η δημιουργία ένος σύγχρονου υπολογιστή απαιτεί μπόλικη δουλειά ακόμη περισσότερη έρευνα και ανάπτυξη αλλά ποτέ δεν ξέρεις…

Αν θέλετε μπορείτε να συμμετάσχετε στην ψηφοφορία που έχει αναρτήσει η ομάδα ανάπτυξης του Open-PC στο website της καθώς και μπορείτε να δείτε τα slides από την παρουσίαση του Open-PC στο Grand Canaria Desktop Summit.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

One thought on “ένα ανοιχτό PC από την κοινότητα για την κοινότητα;