Και η Microsoft γράφει κώδικα για τον πυρήνα του Linux! 4


Όχι δεν είναι 1η Απριλίου… όχι δεν υπάρχει κάποιο ρήγμα στο χωροχρονικό συνεχές… όχι δεν είναι ψέμα! H Microsoft, μια εταιρεία που είναι ο σημαιοφόρος μιας παλαιολιθικής αντίληψης στην χρήση και στην εμπορική εκμετάλλευση λογισμικού προχώρησε στην συγγραφή 20000 (ναι, ναι τέσσερα μηδενικά… είκοσι χιλιάδες) γραμμών κώδικα στο πυρήνα του Linux κάτω από την GPLv2 (όπως είναι δηλαδή η άδεια του πυρήνα). Τα νέα είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά αν και πρέπει να πούμε ότι η MS δεν φημίζεται για τις σχέσεις της με το ελεύθερο λογισμικό που μπορούν να χαρακτηριστούν από ψυχρές εως ψυχροπολεμικές θα μπορούσε να πει κάποιος.

Βλέποντας τα τεχνικά χαρακτηριστηκά του κώδικα που υπέβαλε η MS για συμπερίληψη στο πυρήνα (ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποδοχής του) είναι ένας ανοιχτού κώδικα οδηγός για την τεχνολογία εικονικής μηχανής Hyper-V που θα ενσωματώνεται στα προιόντα της MS Windows Server 2008 Hyper-V και Windows Server 2008 R2 Hyper-V. Ο νέος κώδικας αν ενσωματωθεί στο πυρήνα του Linux θα δίνει την δυνατότητα στα εν λόγω συστήματα να τρέχουν με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο το Linux ως εικονική μηχανή.

Ο Sam Ranji (ο υπεύθυνος για το ανοιχτό κώδικα στην MS) σε πρόσφατη συνέντευξη (σε site της Microsoft) (το site έχει βίντεο της συνέντευξης αλλά επειδή το έχει σε Silverlight δεν θα μπω καν στο κόπο το κάνω embed) αναφέρει ότι υπάρχει μια τάση η εταιρία να συνεργαστεί όλο και περισσότερο σε διάφορα προγράμματα ελεύθερου λογισμικού και όχι μόνο στο Linux.

Κατά τα φαινόμενα η Microsoft είναι έτοιμη και έχει την διάθεση να συνεισφέρει το Linux όταν αυτό είναι προς το συμφέρον της. Αν και άνθρωποι όπως ο Sam Ranji μάλλον υιοθετούν ένα πιο ανοιχτό τρόπο σκέψης και εργασίας όλα τα στελέχη και ο πυρήνας της εταιρικής κουλτούρας της Microsoft ακολουθούν πιο κλειστά μοντέλα σκέψης, σιγά και σταδιακά η Microsoft ανοίγει ως εταιρεία. Νομίζω, ότι όσο πιο γρήγορα γίνει μια τέτοια αλλαγή στην εταιρική κουλτούρα της τόσο το καλύτερο.

Οι drivers του Hyper-V για να πούμε την πάσα αλήθεια είναι σταγόνα στον ωκεανό ενός πυρήνα μεγαλύτερου από 10000000 γραμμές κώδικα (ναι αυτό είναι δέκα εκατομμύρια) και η πρακτική χρήση τους δεν μου φαίνεται ότι θα είναι τόσο εκτεταμένη αλλά θα είναι υπαρκτή. Η συμβολική σημασία της κίνησης αυτής όμως αν και σημαντική πρέπει να συνοδευτεί από προσήλωση (ευλαβική προσήλωση)  στα βιομηχανικά στάνταρ εν πρώτης και στο λογισμικό ανοιχτού κώδικα (χλωμό το κόβω αυτό) από πλευράς MS ωστόσο ποτέ δεν ξέρει κανείς τι μπορεί να συμβεί.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

4 thoughts on “Και η Microsoft γράφει κώδικα για τον πυρήνα του Linux!

 • Θοδωρής Λύτρας

  Δούρειος ίππος!
  Ο πυρήνας είναι GPLv2, όχι GPLv3 !!
  Αυτές οι 20.000 γραμμές κώδικα, μήπως, λέω μήπως, υλοποιούν ή στηρίζονται σε διάφορες πατέντες?

  Σε 5-6 χρόνια από σήμερα βλέπω να έρχεται η μήνυση…

 • Eleftherios Kosmas Post author

  Θοδωρής Λύτρας:
  Δούρειος ίππος!
  Ο πυρήνας είναι GPLv2, όχι GPLv3 !!
  Αυτές οι 20.000 γραμμές κώδικα, μήπως, λέω μήπως, υλοποιούν ή στηρίζονται σε διάφορες πατέντες?

  Σε 5-6 χρόνια από σήμερα βλέπω να έρχεται η μήνυση…

  Ποίος είπε ότι είναι GPLv3 (not me)
  Για κώδικα που έχουν οι ίδιοι υποβάλει στο πυρήνα.. λες να είναι τόσο μ@λ@κ3$;;; Αν είναι τί να πω, φυσικά υπάρχει και η πιθανότητα ο κώδικας να μην γίνει δεκτός από τους developers του πυρήνα…

 • digitalshadow

  Απλά η Microsoft έρχεται και σου λέει:
  -Θες ΚΑΙ LINUX? Πολύ ωραία, μην κάνεις dual boot εγώ σου δίνω τη δυνατότητα να το τρέχεις σαν εφαρμογή μέσα απο τα 7.
  Παγίδα είναι για να υπονομεύσει το Linux απο λειτουργικό σε εφαρμογή των WINDOWSSSSSSS

  Έχετε ακούσει την παροιμία:
  Όποιος σκάβει το λάκο του άλλου πέφτει μέσα ο ίδιος?

  ΕΓΩ ΠΟΛΥ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ.

  Τόσο καιρό δεν μίλαγα για να μη φτάσει στα αυτάκια της microsoft η σκέψη μου, τώρα όμως που πατήσανε τη νάρκη που έστησαν θα το ΠΩ!!!!!

  Άσε τον κόσμο να μπορεί να εξοικοιωθεί με το LINUX εύκολα και γρήγορα μέσα απο τα windows, κάνε και διαφήμιση στο Linux και μετά απο μερικά χρονάκια ας βγει ένα Linuxpard δηλαδή ένα πάντρεμα του Leopard και του Linux με όλες τις κουλές εφαρμογές, με emulator για όλα τα παιχνίδια και φυσικά winbox (τα windows ως υποεφαρμογή) για να σου πω μετά φίλε αναγνώστη ποιός θα πέσει μέσα στο σκαμένο λάκο.

 • Eleftherios Kosmas

  Δεν ξέρω φίλε μου digitalshadow, ίσως τελικά φτάσουμε σε ένα σημείο που ακόμη και η MS θα αναγνωρίσει ότι το λειτουργικό της σύστημα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες ενός μόνο τμήματος της αγοράς η οποία πλέον μόνο ομογενείς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.