ψηφοφορία: έχετε το wi-fi σας ανοιχτό; 21


gizmologia.com tiene un regalo para tí Εγώ προσωπικά έχω ανοιχτό το wifi μου και διαθέσιμο για όλους τους γείτονες που θέλουν να κάνουν browsing αλλά και για τις ανάγκες των επισκεπτών του σπιτιού μου. Είμαι όμως περίεργος να δω πως οι αναγνώστες αυτού του blog χρησιμοποιούν το wifi τους,

έχετε το Wifi σας ανοιχτό;

View Results

Loading ... Loading ...

Επίσης αν θέλετε αφήστε ένα σχόλιο για τους λόγους που οδήγησαν στην επιλογή σας.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

21 thoughts on “ψηφοφορία: έχετε το wi-fi σας ανοιχτό;

 • Γιώργος Κεραμίδας

  Ναι, ανοιχτό το έχω. Έχει τύχει να χρειαστώ δίκτυο και να μη μπορώ να βρω κάπου κοντά. Επειδή με ενόχλησε αυτό κάνω το ανάποδο μπας και βρεθεί κανένας άνθρωπος σε αντίστοιχη φάση εδώ γύρω (διακοπές, επισκέπτες, κλπ).

 • Wise_One

  Το έχω κλειδωμένο. Ειδικά όταν μπορεί να βρεθεί κάποιος που θα λιμαίνεται τη σύνδεση. Δε μ’ αρέσει το “share” των πραγμάτων που πληρώνω επομένως…

 • Μανώλης Κιαγιάς

  Όχι ακριβώς ανοιχτό, αλλά με ένα υποτυπώδες κλείδωμα (MAC address filtering). Το δίκτυο μου είναι κάπως πιο πολύπλοκο (DNS γίνεται από μηχάνημα, όχι από το router) και δεν έχω και DHCP. Αλλά δίνω Internet στο γείτονα εδώ και πολύ καιρό (από όταν μετακομίσαμε).

 • Panagiotis Atmatzidis

  Μέχρι το QoS να γίνεται σωστά από κάποιον ανώτερης ποιότητας router και μέχρι να αλλάξουν κάποιοι νόμοι μου φαίνεται μεγάλο το ρίσκο, ειδικότερα τώρα που έχω blog κι έχω γράψει 5 howto, να πείσω κάποιον αστυνομικό ότι ΔΕΝ έκανε εγώ την μα******.

 • Κ.

  Το βασικό με τα WEP ή πολύ σωστότερα WPA δεν είναι να μην μπορούν να συνδεθούν οι άλλοι, αλλά η κρυπτογράφηση. Θέλετε κάθε πακέτο στο δίκτυό σας να μπορεί να το διαβάσει οποιοσδήποτε στη γειτονιά; Ξέρω ότι η κρυπτογράφηση μπορεί να γίνει σε επίπεδο εφαρμογής, αλλά πόσες φορές δίνουμε κωδικούς πάνω από απλό HTTP;

 • Κώστας Μπουκουβάλας

  Δεν έχω wi-fi, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, για να μη μου κλέβει ο κάθε ζητιάνος γείτονας το Internet και κατ’επέκταση να μην αναγκάζομαι να κάθομαι να κλειδώνω και να κάνω και να ράνω, αλλά και γιατί φυσικά γλίτωσα έτσι 35 ευρώ παραπάνω στον ΟΤΕ (“conn-x type” wi-fi) ή 100 στο Πλαίσιο (linksys wi-fi). Βέβαια, εδώ μέσα στην ερημιά δεν έχω και πολλούς γείτονες, αλλά ξέρω οτι υπάρχουν κάτι καλόπαιδα που ώρες ώρες κάνουν και κανένα wardriving ψάχνοντας τζάμπα πράμα.

  Η ανάγκη του μεγάλου σπιτιού και της ελευθερίας κινήσεων όμως μας οδηγεί σε πραγματικά ασύρματες λύσεις. Σύντομα λοιπόν (τόσο σύντομα ώστε να είμαστε εντάξει με τους όρους του συμβολαίου και να μη πληρώνουμε κερατιάτικα), θα καταργήσουμε το conn-x και θα βάλουμε cosmote 3g [ναι cosmote (γιατί πιάνει παντού, ακόμη και στο απρόσιτο Αγ. Όρος) παρ’ όλο που τα 3/4 οικογενειακά κινητά είναι στη Wind].

 • comzeradd

  φυσικά ανοιχτό. όπως και γω μερικές φορές ψάχνω με το κινητό μου ή το netbook ανοιχτό wifi για να τσεκάρω τα mails μου, θα ήταν υποκριτικό να μην παρέχω το ίδιο.

  όσο αναφορά το θέμα της ασφάλειας, καλό είναι να συνήθισουμε να περνάμε πάνω από https ευαίσθητα δεδομένα (πχ. passwords). για το νομικό θέμα, όπως οι ISPs δεν είναι υπεύθυνοι για τη χρήση που κάνουν οι πελάτες τους, έτσι και μεις δεν είμαστε υπεύθυνοι για τη χρήση που κάνει κάποιος με την IP μας.

 • gerstavros

  Εγώ έχω δύο μόντεμ. Το ένα είναι στον υπολογιστή και δεν έχει wifi, το άλλο είναι της ΟΝ, στην τηλεόραση για IPTV, το οποίο έχει ανοιχτό το wifi ξεκλείδωτο για ώρα ανάγκης. Με το tablet το Ν810 συνήθως συνδέομαι στης ξαδέρφης μου από πάνω. Βασικά δεν υπάρχει κάνας γείτονας που να ξέρει απ’ αυτά. Οι περισσότεροι έχουν το wifi ξεκλείδωτο κι ανοιχτό 24/7/365. Μάλιστα κανείς δεν έχει συνδεθεί στης ξαδέρφης μου που είναι ξεκλείδωτο και ανοιχτό τις περισσότερες ώρες της μέρας.

 • sid_iron

  Κλειστό μιας και δεν έχω καμιά σύνδεση τρομερή. Πριν ένα μήνα αναβαθμίστηκα στα 2Mbps. Αν αναλογιστούμε ότι στο σπίτι συνήθως “παίζουν” δύο υπολογιστές που είναι στο internet την ίδια ώρα..δεν νομίζω ότι έχω την πολυτέλεια να μοιράζω και σε άλλους.

 • Sofia

  Θα συμφωνήσω με τον Παναγιώτη άνωθεν διότι στις Αγγλίες δε σου χτυπά την πόρτα ο αστυνομικός αλλά σου έρχεται κατευθείαν το γράμμα από το δικηγόρο (μεγάλος σάλος, πρέπει να γράψω σχετικά κάποια στιγμή)

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Sofia:Θα συμφωνήσω με τον Παναγιώτη άνωθεν διότι στις Αγγλίες δε σου χτυπά την πόρτα ο αστυνομικός αλλά σου έρχεται κατευθείαν το γράμμα από το δικηγόρο (μεγάλος σάλος, πρέπει να γράψω σχετικά κάποια στιγμή)

   Εντυπωσιακό 🙁

 • JustAnothergoneOff

  Τώρα είναι πλέον επικίνδυνο να έχεις ανοιχτό το router σου. Γιατί από τη δική σου σύνδεση μπορεί ένας μ@@@ς “γείτονας” να κατεβάσει υλικό που εμπίπτει άμεσα στην τσιμπίδα του νόμου. Ο νοών νοείτω.

 • georgeadams

  Το “κανονικό” μου WiFi είναι κλειστό. Έχω όμως και ένα FON wifi router με free πρόσβαση σε όποιον χρήστη FON βρεθεί εδώ κοντά (και 10′ free για όλους)

 • gerstavros

  georgeadams:
  Το“κανονικό”μουWiFiείναικλειστό.ΈχωόμωςκαιέναFONwifirouterμεfreeπρόσβασησεόποιονχρήστηFONβρεθείεδώκοντά(και10′freeγιαόλους)

  Υπάρχει FON στην Ελλάδα;;;

 • Γιώργος

  Ανοιχτό δαγκωτό! 🙂
  Είμαι της άποψης «δώστε Ίντερνετ στο λαό», μήπως αρχίσει και ξεστραβωθεί κάπως.
  Αφήστε που μέχρι να αποκτήσω τη δική μου ευρυζωνική σύνδεση, «δανειζόμουν» αυτή ενός γείτονα, οπότε τώρα νιώθω την υποχρέωση να ανταποδώσω τη χάρη στους επόμενους.

 • kargig

  Ανοιχτό για όλους με δεύτερο essid “guests-allowed” και rate limited σε 1024/256 kbit (down/up).

  Έχει τύχει πολλές φορές να χρειαστώ ανοιχτό wifi και το “δανείστηκα” από άλλους που το είχαν ανοιχτό. Θα ήταν γαϊδουριά εκ μέρους μου να μην τηρώ την ίδια λογική.

  Επίσης ένα δίκτυο με WEP είναι 10 φορές πιο προκλητικό από ένα δίκτυο χωρίς καθόλου encryption. Όσοι προτάσουν την ασφάλεια του δικτύου τους και “κλείνουν” το δίκτυό τους με ένα WPA ή με mac filtering ή ή ή…. και δεν παίρνουν άλλα μέτρα προφύλαξης των δεδομένων τους, απλά θα ξυπνήσουν μια μέρα πολύ πολύ στραβά…

 • georgeadams

  gerstavros:
  Υπάρχει FON στην Ελλάδα;;;

  Ναι, μόνο που δεν πρέπει να είμαστε και πολλοί. Για παράδειγμα, στο δικό μου FON router δεν έχει συνδεθεί ποτέ κανείς.

 • Panagiotis Atmatzidis

  kargig: Ανοιχτό για όλους με δεύτερο essid “guests-allowed” και rate limited σε 1024/256 kbit (down/up).Έχει τύχει πολλές φορές να χρειαστώ ανοιχτό wifi και το “δανείστηκα” από άλλους που το είχαν ανοιχτό. Θα ήταν γαϊδουριά εκ μέρους μου να μην τηρώ την ίδια λογική.Επίσης ένα δίκτυο με WEP είναι 10 φορές πιο προκλητικό από ένα δίκτυο χωρίς καθόλου encryption. Όσοι προτάσουν την ασφάλεια του δικτύου τους και “κλείνουν” το δίκτυό τους με ένα WPA ή με mac filtering ή ή ή…. και δεν παίρνουν άλλα μέτρα προφύλαξης των δεδομένων τους, απλά θα ξυπνήσουν μια μέρα πολύ πολύ στραβά…

  Αυτό θα ήθελα να το κάνω κι εγώ. Βέβαια δεν μπορώ να βάλω το ψηλό rate/limit αλλά με ενδιαφέρει αν μπορείς να μου γράψεις πως το έκανες. Υπάρχουν routers που το υποστηρίζουν, αλλά στην περίπτωση μου δεν ισχύει κάτι τέτοιο, οπότε δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει κάτι με το τοπικό dnsmasq.

 • gerstavros

  Panagiotis Atmatzidis:
  Αυτό θα ήθελα να το κάνω κι εγώ. Βέβαια δεν μπορώ να βάλω το ψηλό rate/limit αλλά με ενδιαφέρει αν μπορείς να μου γράψεις πως το έκανες. Υπάρχουν routers που το υποστηρίζουν, αλλά στην περίπτωση μου δεν ισχύει κάτι τέτοιο, οπότε δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει κάτι με το τοπικό dnsmasq.

  Αυτό το έχουν τα περισσότερα ακριβά ρούτερ (>150€)

 • Panagiotis Atmatzidis

  gerstavros:
  Αυτό το έχουν τα περισσότερα ακριβά ρούτερ (>150€)

  Το δικό μου όμως είναι φθηνιάρικο Linksys W160G και δεν παίρνει και OpenWRT να χει κι ένα snmp port ανοιχτό…