“στρίβειν δια της GPL” ο κώδικας της ΜS στο πυρήνα; 1


Θυμάστε που έλεγατί καλά που η MS υπέβαλλε κώδικα για ΗyperV οδηγούς στο πυρήνα του Linux και πως πιθανόν αυτό σηματοδοτεί μια αλλαγή στην επιχειρηματική κουλτούρα που επικρατεί στην Microsoft; Τόσα χρόνια η μάνα μου ακόμη μου λέει μεγάλη μπουκιά φάε μεγάλη κουβέντα μην λες και εγώ δεν τι ακούω. Γιατί θα μου πείτε; Γιατί υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι η MS παρουσίασε αυτό το κώδικα γιατί δεν είχε άλλη επιλογή.

Conference

Ο Stephen Hemminger

Η ιστορία φαίνεται να είναι ως εξής: Ο Stephen Hemminger ένας από τους αρχί-μηχανικούς δικτύου της Vyatta που παράγει ανοιχτού κώδικα router για εταιρείες ανακάλυψε ότι ένας από τους οδηγούς δικτύου για το HyperV στο Linux είναι κομμάτια που ήταν καθαρά ανοιχτού κώδικα και στατικά συνδεδεμένα με binary κλειστού κώδικα. Σε απλά Ελληνικά o οδηγός του HyperV παραβίαζε την GPL (!). Ο Stephen Hemminger αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και θέλωντας να το επιλύσει επικοινώνησε με τον Greh Kroah-Hartman της Novell, μιας και η Novell έχει τόσο στενές σχέσεις με την Microsoft ο Greg Kroah-Hartman επικοινώνησε με τους κατάλληλους ανθρώπους και μετά από λίγο καιρό…..Η Microsoft έκανε την περίφημη ανακοίνωση ότι υπέβαλε τους οδηγούς του HyperV στο πυρήνα.

Αν η MS δεν το είχε κάνει αυτό; Θα μπορούσε να βρεθεί στην δύσκολη θέση να απολογείται για το ότι δεν σεβάστηκε την GPL και πιθανότατα θα φιγουράριζε στο GPL violations. Πρέπει να τονιστεί ότι η GPL είναι ξεκάθαρο κείμενο το οποίο προστατεύει Copyrights και όχι πατέντες. Δεν μιλάμε για αντιγραφή δύο τριών τεχνικών μιλάμε για αντιγραφή κώδικα γραμμή προς γραμμή.

Open Source Bridge: Greg Kroah-Hartman

O Greg Kroah-Hartman

Ουσιαστικά τα παλικάρια της Microsoft χρησιμοποίησαν λίγο marketing magic και μετατρέψαν ένα ατόπημα σε “προσφορά στο Ελεύθερο Λογισμικό” ™!!!

Ίσως τελικά η Microsoft δεν έχει αλλάξει ακόμη τρόπο σκέψης, ίσως από την άλλη είναι μια καλή ευκαιρία για να δει ότι η GPL είναι μια βιώσιμη άδεια που αξίζει να υιοθετήσει σε αρκετά προϊόντα της όχι για να μην μπλέξει με τα δικαστήρια (ειδικά στην πχ στη Γερμανία που η GPL αναγνωρίζεται ως νομικό έγγραφο) αλλά γίατι θα έχει επιχειρηματικά που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στον ισολογισμό της. Αλλά κάτι μου λέει ότι δεν πρόκειται κάτι τέτοιο να συμβεί στο σύντομο μέλλον 🙁


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

One thought on ““στρίβειν δια της GPL” ο κώδικας της ΜS στο πυρήνα;