πλησιάζουμε 1.000.000.000 download του Firefox!


Ο γνωστός browser Firefox είναι έτοιμος να σπάσει το “φράγμα” του ενός δισεκατομμυρίου downloads, μπορεί να μην είναι ο πλέον ακριβής τρόπος εκτίμησης του πόσοι είναι οι πραγματικοί χρήστες του φυσικά καθώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχου εγκαταστήσει πάνω από μια φορές το Firefox στο ίδιο υπολογιστή ή έχουν χρησιμοποιήσει ένα download για περισσότερες από μια εγκαταστάσεις. Αυτό που έχει πραγματικά αξία να αναφέρουμε είναι ότι πλέον ένα ανοιχτού κώδικα πρόγραμμα που κατάφερε να έχει ένα τεράστιο κομμάτι της αγοράς.

Oι πραγματικοί χρήστες του Firefox αν δεν γνωρίζουμε τον ακριβή πραγματικό αριθμό τους είναι ένα υπολογίσιμο κομμάτι της αγοράς, ένα κομμάτι της αγοράς που χρησιμοποιεί ανοιχτά στάνταρ με διάφανο τρόπο για να επισκέπτεται διάφορες ιστοσελίδες στο Internet και παράλληλα χρησιμοποιεί ένα ιδιαίτερα παραμετροποιήσιμο λογισμικό. H αγορά των browser πριν μερικά χρόνια ήταν πολύ διαφορετική με τον Internet Explorer να έχει 90% της αγοράς την στιγμή που σήμερα έχει περίπου 50% της αγοράς. Πολλές φωνές εκείνη την εποχή υποστήριζαν ότι καθοδηγούμασταν σε ένα μονοπώλιο στην τεχνολογία των browser που αργά ή γρήγορα θα οδηγούσε στην καθολική υιοθέτηση τεχνολογιών της Microsoft.

Σήμερα δέκα χρόνια μετά ο Firefox (και τα παράγωγα του) μπορεί ακόμη να μην έχει εκτοπίσει τον Internet Εxplorer από την παγκόσμια ηγεμονία του (ακόμη). Αυτό που ο Firefox και όλοι οι ανοιχτού κώδικα browsers (και ορισμένοι κλειστού κώδικα οφείλω να πω) πέτυχαν με την παρουσία τους στο δίκτυο ήταν η αποτροπή της επικράτησης στάνταρ που ελεγχόταν από έναν μονοπωλιακό οργανισμό και ίσως μπορεί κάποιος να πει ότι η εξέλιξη και η επιτυχία  του Firefox οδήγησε στην βελτίωση του Internet Explorer (ως ένα βαθμό).

Στο μέλλον βλέπουμε το ίδιο το λειτουργικό σύστημα να μοιάζει όλο και περισσότερο με browser με αποκορύφωμα το βασισμένο στο Linux Chrome OS του Google, ποίος ξέρει  ίσως κάποια στιγμή γιορτάσουμε την ημέρα που ο δισεκαττομυριοστός υπολογιστής με προεγκατεστημένο ανοιχτού κώδικα λειτουργικό σύστημα (ανεξάρτητα αν αυτό είναι Linux, το OpenSolaris ή το FreeBSD).


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε