ΗΗ1: ανοιχτού κώδικα συσκευή ειδοποίησης υπογλυκαιμίας


Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια νόσος που απαιτεί από πλευράς του διαβητικού ιδιαίτερη προσοχή στην ζωή του, ο διαβητικός πολλές φορές οφείλει να προσαρμόσει τον τρόπο ζωής σου στην διαβητική νόσο. Ο Peter Semmelhack ιδρυτής της εταιρείας BugLabs που παράγει ανοιχτού κώδικα hardware είχε την ιδέα να φτιάξει μια συσκευή (την οποία ονομάζει HH1) που να δίνει στο χρήστη της την δυνατότητα να ανιχνεύει τις ακραίες διακυμάνσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να προειδοποιεί τον ασθενή προκειμένου να λάβει τα κατάλληλα μέτρα.

Η μεθοδολογία που προσεγγίζει το εν λόγω πρόβλημα είναι πολύ απλή, καταρχάς καθώς τα κλασσικά στριπ που μετράμε τα επίπεδα σακχάρου είναι αρκετά άβολα ο Peter προτιμά να μετρά κάτι απλούστερο, την μέτρηση του καρδιακού ρυθμού, υπάρχουν πολλές μελέτες (όπως αυτή εδώ ή ετούτη εδώ) που συσχετίζουν το καρδιακό ρυθμό με υπογλυκαιμικά επεισόδια, ειδικά στους πληθυσμούς των διαβητικών.

Ο Peter έχει ήδη αναρτήσει στο προσωπικό του blog ένα οδικό χάρτη για το τι θα είναι σε θέση να κάνει το HH1 στο μέλλον. Αρχικά μέσα στην εβδομάδα η συσκευή του θα πρέπει να είναι σε θέση να συνδέεται με το διαδίκτυο και να στέλνει ειδοποιήσεις για συγκεκριμένα γεγονώτα. Αργότερα (μέσα στον Αύγουστο) η συσκευή θα πρέπει να είναι σε θέση να αλληλεπιδρά με το φυσικό περιβάλλον του πάσχοντα βάση των ορίων που της έχουν τεθεί. Αρχές Σεπτέμβριου ο  Peter σχεδιάζει την δημιουργία ασφαλούς περιβάλλωντος ελέγχου αποθυκευμένων δεδομένων μέσω web.

Προσωπικά να και το όλο project μου φαίνεται ιδιαίτερα αισιόδοξο και μεγαλόπνοο η κύρια και ουσιαστική μου επιφύλαξη είναι πως ακόμη και αν φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα θα παρουσιαστεί ένα ουσιαστικό εμπόδιο, δεν θα υπάρχει κάποια τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη που να αποδεικτύει κατά πόσο μπορεί να χρησιμοποιειθεί με αξιοπιστία από διαβητικούς ή από τους θεράπωντες ιατρούς τους. Ωστόσο δεν πρέπει να αποκλείουμε την πιθανότητα αν το project στεφθεί με την επιτυχία ίσως μπορέσει να χρηματοδοτηθεί και μια μεγάλη κλινική μελέτη.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε