Το OpenOffice.org, οι πατέντες της i4i και τα Windows 7 4


Ο κεντρικός ρόλος του Custom XLM στο Office Open XML

Ο κεντρικός ρόλος του Custom XLM στο Office Open XML

Η i4i αναφέρει ότι η περίφημη πατέντα της δεν παραβιάζεται από το OpenOffice.org το οποίο έχει ελέγξει, πίο συγκεκριμένα η i4i αναφέρει ότι ή υλοποίηση του Custom XML στα έγγραφα του Word παραβιάζει τις πατέντες της. Το Custom XML είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του Office Open XML που χρησιμοποιείται από το Word 2003 και μετά. Από ότι φαίνεται το ελεύθερο λογισμικό μάλλον δεν θα εμπλακεί σε αυτήν την δικαστική διαμάχη.

Η Microsoft από την άλλη προσπαθεί να αποφύγει τις κυρώσεις, (ήδη θα πληρώσει 290 εκατομμύρια δολάρια) καθώς υπέβαλε την Δευτέρα μια σφραγισμένη επείγουσα αίτηση για την άρση του εμπάργκο πώλησης μέχρι την εκδίκαση της επικείμενης έφεσης της.

Είναι καιρός να δοκιμάσει η Microsoft το πικρό ποτήρι του Fear Uncertainty, and Doubt (Φόβος, αβεβαιότητα και αμφιβολία) που πολλοί την κατηγορούν ότι διέσπειρε ενάντια στο Linux αλλά και σε άλλους ανταγωνιστές της (να θυμίσω την TomTom) ; Το θέμα είναι ότι στην περίπτωση της Microsoft το FUD θα βασίζεται σε δικαστικές αποφάσεις Αμερικανικών δικαστηρίων.

Μπορεί να πλήξει την Microsoft αυτό; Είμαι της άποψης ότι μια εταιρεία με 60 δισεκατομμύρια δολάρια έσοδα το 2008 μπορεί να αντέξει 300 εκατομμύρια σε έξοδα, το πραγματικό κόστος όμως είναι η κακή φήμη που μπορεί να αποκτήσει η εταιρεία αν ένα προϊόν της (πόσο μάλλον ένα δημοφιλές προϊόν της όπως το Word) αποσυρθεί από τα ράφια των καταστημάτων (έστω για μια μέρα) γιατί παραβιάζει πατέντες μιας άλλης εταιρείας.

Microsoft Office Ultimate 2007

Θα κατέβει από το ράφι;Αν ναι, πότε;

Φανταστείτε την MS να προσπαθεί να πουλήσει λογισμικό στο Αμερικανικό δημόσιο ή ακόμη χειρότερα σε Αμερικανικές εταιρείες μετά από ένα τέτοιο φιάσκο και μάλιστα σε εποχή οικονομικής κρίσης. Για την MS είναι κεφαλαιώδες τα προιόντα της να είναι στα ράφια και να μπορούμε να τα αγοράσουμε ακόμη και αν ποτέ δεν πρόκειται να το κάνουμε. Τι θα συμβεί όμως αν η παρουσία της MS στα ράφια των καταστημάτων πληροφορικής διαταραχθεί; Αν δούμε στο CNN σκηνές υπαλλήλων να κατεβάζουν αντίτυπα του Office από τα ράφια για καταστροφή σε κάποια χωματερή στις ΗΠΑ; Ποιό θα είναι το κόστος για την MS;

Η ανάγκη παράτασης της απόσυρσης του Office από πλευράς Microsoft έρχεται σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία. Η εταιρεία υπολογίζει ότι στις 22 Οκτωβρίου θα διαθέσει τα Windows 7 στα ράφια των καταστημάτων από την άλλη σύμφωνα με την δικαστική απόφαση που την καταδικάζει οφείλει μέχρι τα μέσα Οκτώβρη να αποσύρει από την αγορά το Word. Δηλαδή με άλλα λόγια, την μια στιγμή θα αποσύρει ένα προιόν μετά από δικαστική απόφαση και από την άλλη θα παρουσιάζει στην αγορά ένα νέο λειτουργικό σύστημα! Ωραίο timing!


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

4 thoughts on “Το OpenOffice.org, οι πατέντες της i4i και τα Windows 7

 • Breezer

  Μου αρεσει παντα που κλεινεις με μια ερωτηση προς το κοινο. Αυτο σαν πρωτη παρατηρηση.

  Οσον αφορα τις πατεντες και την αποσυρση του Word απο την αγορα εχω να οτι καλυτερα να σου βγει το ματι παρα το ονομα.

  Δηλαδη σκεψου πως αποφυλακιζεσε,σοφρονισμενος πλεον,απο αξιοποινες πραξεις οπως ειναι το κλεψιμο. Νομιζεις οτι αν αρχιζεις να ζητας δουλεια θα υπαρχουν πολλοι που θα σε αγκαλιασουν και θα σου πουν προσλαμβανεσαι;

  Σιγουρα οχι. Τι θελω να πω με αυτο; Οτι αν υποχρεωθει,που θα υποχρεωθει,να αφαιρεσει ενα προγραμμα απο την σουιτα του Office για αυτον τον λογο τοτε ισως υπαρξουν καποιοι που θα αρχισουν να κοιτανε πολυ πιο επιφυλακτικα τις πρωτοτυπες ιδεες της Microsoft.

 • Θοδωρής Λύτρας

  Ορίστε ένα link (του 2008, σε ανύποπτο χρόνο) με πιο τεχνικές πληροφορίες:

  http://ooxmlisdefectivebydesign.blogspot.com/2008/03/custom-xml-what-custom-xml.html

  Το “Custom XML” δεν έχει κεντρικό ρόλο στο OOXML, μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί, και δεν είναι κάποια απίστευτη καινοτομία! Είναι απλά η δυνατότητα να αποθηκεύεις δικά σου XML έγγραφα μέσα στο έγγραφό σου (που τόσο στο ODF όσο και στο OOXML είναι μια zip-αρισμένη αρχειοθήκη). Μόνο η M$ θα μπορούσε να το παρουσιάζει σαν κάτι επαναστατικό… Τώρα που της γυρίζει μπούμεραγκ, ελπίζω να το χαρούν.

  Η όλη ιστορία είναι απλά το bad PR, το οποίο μπορεί όντως να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Αν και πιστεύω οτι θα γλιτώσουν τα χειρότερα, με εφέσεις και τα συναφή…

 • Eleftherios Kosmas Post author

  Breezer: Μου αρεσει παντα που κλεινεις με μια ερωτηση προς το κοινο. Αυτο σαν πρωτη παρατηρηση.Οσον αφορα τις πατεντες και την αποσυρση του Word απο την αγορα εχω να οτι καλυτερα να σου βγει το ματι παρα το ονομα.Δηλαδη σκεψου πως αποφυλακιζεσε,σοφρονισμενος πλεον,απο αξιοποινες πραξεις οπως ειναι το κλεψιμο. Νομιζεις οτι αν αρχιζεις να ζητας δουλεια θα υπαρχουν πολλοι που θα σε αγκαλιασουν και θα σου πουν προσλαμβανεσαι;Σιγουρα οχι. Τι θελω να πω με αυτο; Οτι αν υποχρεωθει,που θα υποχρεωθει,να αφαιρεσει ενα προγραμμα απο την σουιτα του Office για αυτον τον λογο τοτε ισως υπαρξουν καποιοι που θα αρχισουν να κοιτανε πολυ πιο επιφυλακτικα τις πρωτοτυπες ιδεες της Microsoft.

  Τα σχόλια είναι από τις σημαντικότερες λειτουργίες του blog. Άλλωστε μου είναι πολύ ευχάριστο να τα διαβάζω και να τα απαντάω. Έχεις δίκιο, στο κόσμο που ζούμε, και ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με χρήματα όντως “καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα”. Η “πρωτοτυπίες” της MS όπως λέει και ο Θοδωρής παραπάνω είναι τουλάχιστον “αμφισβητήσιμες”.

  Θοδωρής Λύτρας: Ορίστε ένα link (του 2008, σε ανύποπτο χρόνο) με πιο τεχνικές πληροφορίες:http://ooxmlisdefectivebydesign.blogspot.com/2008/03/custom-xml-what-custom-xml.htmlΤο “Custom XML” δεν έχει κεντρικό ρόλο στο OOXML, μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί, και δεν είναι κάποια απίστευτη καινοτομία! Είναι απλά η δυνατότητα να αποθηκεύεις δικά σου XML έγγραφα μέσα στο έγγραφό σου (που τόσο στο ODF όσο και στο OOXML είναι μια zip-αρισμένη αρχειοθήκη). Μόνο η M$ θα μπορούσε να το παρουσιάζει σαν κάτι επαναστατικό… Τώρα που της γυρίζει μπούμεραγκ, ελπίζω να το χαρούν.Η όλη ιστορία είναι απλά το bad PR, το οποίο μπορεί όντως να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Αν και πιστεύω οτι θα γλιτώσουν τα χειρότερα, με εφέσεις και τα συναφή…

  Ευχαριστώ για την διευκρίνιση Θοδωρή, πολύ ενδιαφέρων το link που δίνεις. Νομίζω και εγώ Θοδωρή ότι θα συνεχιστεί για πολύ καιρό αυτή η ιστορία. Πιστεύω ότι η ιστορία αυτή θα πλήξει πολύ τις εταιρικές πωλήσεις του Word στην Αμερική κυρίως λόγω του κακού PR και όχι λόγο κάποιας διακοπής στην διαθεσιμότητα του Word που ακόμη και αν υπάρξει δεν νομίζω να διαρκέσει παρά ελάχιστο χρονικό διάστημα. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της εξέλιξης αυτή θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες όπως το πόσο γρήγορα είναι τα αντανακλαστικά των ανταγωνιστών της MS, μέχρι και από το πόσο βαθιά είναι τελικά η οικονομική κρίση στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.