Ποιός γράφει το πυρήνα του Linux; 2


Το Linux Foundation το ίδρυμα που βρίσκεται πίσω από το Linux. Εδώ και μερικές μέρες έχει εκδώσει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη που έρχεται να καταρρίψει το μύθο ότι το Linux είναι μια “μη-επαγγελματική” μάλλον ερασιτεχνική προσπάθεια μερικών ανεξάρτητων προγραμματιστών.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της όλης προσπάθειας πρέπει να πούμε ότι αυτή την στιγμή περίπου 1000 προγραμματιστές συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη του πυρήνα ενώ στο σύνολο του ο πυρήνας αριθμεί περί τις 11,560,971 γραμμές κώδικα. Στην ανάπτυξη του συμμετέχουν περίπου 240 εταιρείες, οργανισμοί, πανεπιστήμια και πάρα πολλοί ανεξάρτητοι προγραμματιστές.

Ενημερωτικά σας παραθέτω επιγραμματικά την λίστα των προγραμματιστών που προχώρισαν στις περισσότερες αλλαγές στο πυρήνα από την έκδοση 2.6.24 στην 2.6.30

 1. Bartlomiej Zolnierkiewicz
 2. Ingo Molnar
 3. David S. Miller
 4. Chris Mason
 5. Takashi Iwai
 6. Adrian Bunk
 7. Harvey Harrison
 8. Yinghai Lu
 9. Greg Kroah-Hartman
 10. Paul Mundt
 11. Al Viro
 12. Alan Cox
 13. Stephen Hemminger
 14. Hans Verkuil
 15. Steven Rostedt
 16. Mauro Carvalho Chehab
 17. Johannes Berg
 18. Jeremy Fitzhardinge
 19. Ben Dooks
 20. Tejun Heo
 21. Pavel Emelyanov
 22. Mike Frysinger
 23. Glauber Costa
 24. Patrick McHardy
 25. Michael Krufky
 26. Alexey Dobriyan
 27. Mark Brown
 28. Jean Delvare
 29. Thomas Gleixner
 30. Christoph Hellwig

Μιλάμε για πολύ κόσμο, από την άλλη το Linux Foundation αναφέρει το Top-30 των εταιρειών που σχετίζωνται με την ανάπτυξη του Linux με εντυπωσιακές παρουσίες:

 1. Ανεξάρτητοι προγραμματιστές
 2. Red Hat
 3. IBM
 4. Novell
 5. Intel
 6. Άγνωστο
 7. Oracle
 8. Σύμβουλοι
 9. Parallels
 10. Fujitsu
 11. Ακαδημαϊκοί
 12. Analog Devices
 13. Renesas Technology
 14. SGI
 15. Movial
 16. Sun
 17. HP
 18. Freescale
 19. Marvell
 20. MontaVista
 21. AMD
 22. Nokia
 23. Vyatta
 24. Google
 25. Atheros Communications
 26. NTT
 27. linutronix
 28. XenSource
 29. Simtec
 30. Astaro

Υπάρχουν δεκάδες… μάλλον για να είμαι ακριβής εκατοντάδες άλλες εταιρείες που ασχολούνται με την ανάπτυξη του Linux, που πλέον αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κοινά project ανάπτυξης λογισμικού σε παγκόσμια βάση και αποτελεί βασικό μοχλό της ανάπτυξης των εταιριών που ασχολούνται με αυτό. Είναι επίσης σημαντικό να επισημανθεί ότι ακόμη και αν αύριο μεθαύριο η εταιρεία με την μεγαλύτερη συνεισφορά στην ανάπτυξη του κώδικα του πυρήνα (πχ η RedHat με 12% των αλλαγών από την 2.6.24 στην 2.6.30) πάψει να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του πυρήνα, ο πυρήνας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

‘Όσοι αναρωτιέστε μα καλά ο Linus Torvalds, τί κάνει; Na θυμίσω ότι κατέχει την θέση του συντονιστή του εγχειρήματος (πρακτικά του Καλοκάγαθου Ηγέτη μας)


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

2 thoughts on “Ποιός γράφει το πυρήνα του Linux;

 • NiKiFFoS

  Απ’ ότι φαίνεται, στη λίστα είναι όλοι οι “άλλοι” εκτός της MS! Μα.. καλά, πως είναι δυνατόν τότε η “διείσδυση” του Linux στα Desktops να είναι μόνο 1%? Μήπως θέλουν λιγάκι “βαθύτερο” ψάξιμο οι πρακτικές της MS? Γιατί δεν μπορείς να βρεις ούτε ΕΝΑ φορητό της προκοπής με προεγκατεστημένο Linux? Τι κάνουν όλοι οι “άλλοι” της λίστας? Μήπως τελικά το παίζουν σε “διπλό ταμπλό”?

 • Eleftherios Kosmas Post author

  NiKiFFoS: Απ’ ότι φαίνεται, στη λίστα είναι όλοι οι “άλλοι” εκτός της MS! Μα.. καλά, πως είναι δυνατόν τότε η “διείσδυση” του Linux στα Desktops να είναι μόνο 1%? Μήπως θέλουν λιγάκι “βαθύτερο” ψάξιμο οι πρακτικές της MS? Γιατί δεν μπορείς να βρεις ούτε ΕΝΑ φορητό της προκοπής με προεγκατεστημένο Linux? Τι κάνουν όλοι οι “άλλοι” της λίστας? Μήπως τελικά το παίζουν σε “διπλό ταμπλό”?

  Οι λίγες χιλιάδες γραμμές κώδικα της MS είναι σταγόνα στον ωκεανό των 11 εκατομμυρίων γραμμών κώδικα του πυρήνα αλλά ακόμη δεν είχαν μπει εγκριθεί ακόμη για συμπερίληψη όταν έληξε η περίοδος της έρευνας, η αλήθεια είναι ότι οι εταιρείες αυτές γράφουν κώδικα και για σέρβερς και για συσκευές…
  …σίγουρα το παίζουν σε διπλό ταμπλό αρκεί να βγάζουν κέρδη NiKiFFoS