ελέγξε τον υπολογιστή σας με την φωνή σας


"Computer? Computer? Hello, computer?"

Η αλήθεια είναι ότι οι υπολογιστές του “21ου αιώνα και μετά” παρουσιάζονταν στην επιστημονική φαντασία ως συσκευές που ήταν σε θέση να κατανοήσουν την ανθρώπινη φωνή και να δεχθούν εντολές μέσω ομιλίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ο KITT στην σειρά Knight Rider (ιππότης της ασφάλτου επί το ελληνικότερο) και η περίφημη σκηνή που ο Scotty, ο αρχιμηχανικός του Enterprise προσπαθεί να χειριστεί ένα Mac Pro μιλώντας στο ποντικί λέγοντας “Computer? Computer? Hello, Computer!!!”

Τελικά, η χρήση του υπολογιστή μέσω ομιλίας δεν υιοθετήθηκε από την μια γιατί δεν ήταν πάντα πρακτική, φανταστείτε να δουλεύετε σε μια εταιρεία με δέκα-δώδεκα άτομα που ταυτόχρονα δίνουν εντολές φωνητικά στους υπολογιστές τους… με πιάνει πονοκέφαλος μόνο στην σκέψη. Ωστόσο υπάρχουν εφαρμογές στις οποίες οι δυνατότητα ελέγχου ενός υπολογιστή μέσω φωνής είναι χρήσιμη και θεμιτή, όπως σε συστήματα αυτοματισμού ή σε εφαρμογές που ο χρήστης δεν μπορεί ή δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τα χέρια του (πχ. γιατί είναι αποστειρωμένα).

Εδώ έρχεται το Simon ένα πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα που έχει σαν στόχο να δώσει δυνατότητες χειρισμού του υπολογιστή μέσω φωνητικών εντολών αν και είναι χτισμένο γύρω από το περιβάλλον του KDE. To ίδιο το Simon είναι ελεύθερο λογισμικό ωστόσο πολλές από τις απαιτούμενες για να τρέξει σωστα βιβλιοθήκες δεν είναι έτσι πολλές διανομές δεν το έχουν συμπεριλάβει στα αποθετήρια τους. Συγκεκριμένα η HTK βιβλιοθήκη που παρέχει το Hidden Markov Model Toolkit που είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του Simon είναι κλειστού κώδικα αν και διαθέσιμη για download μετά από δωρεάν εγγραφή στο site. Επίσης η βιβλιοθήκη julius αν και είναι ανοχτού κώδικα δεν είναι κάτω από τελείος ελεύθερη άδεια (αλλά μάλλον με μια άδεια που μοιάζει με την παλιά BSD)

Παρακάτω ακολουθεί ένα βίντεο της λειτουργίας του Simon.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε