Πως το OIN άρπαξε πατέντες της MS! Μια ιστορία βιομηχανικής κατασκοπίας. 4


It´s about rules and strategyΣτο χωριό μου έχουμε μια έκφραση: “πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη”. Δεν περίμενα ποτέ να το πω αυτό για την Microsoft αλλά από ότι φαίνεται έτσι συνέβη.

Η ιστορία που θα σας περιγράψω άρχισε πριν πολλά χρόνια περίπου το 2002. Τότε μια εταιρεία με πολύ καλό όνομα στην αγορά είχε βρεθεί χρεωμένη μέχρι το λαιμό. Ο λόγος για την Silicon Graphics Inc. (οι φίλοι της την αποκαλούσαν sgi). Η εταιρεία αυτή έφτιαχνε μηχανήματα που χρησιμοποιούταν ειδικά για τον χειρισμό τρισδιάστατων γραφικών. Ήταν φυσικό λοιπόν να έχει αρκετές πατέντες για να προστατέψει τις καινοτομίες που χρησιμοποιούσε.

Αν και κατά πολλούς τα μηχανήματα της ήταν σαφώς ισχυρότερα από τα μηχανήματα που είχαν οι περισσότεροι χρήστες υπολογιστών δεν κατάφερε να λάβει πολύ σημαντικό μερίδιο στην αγορά και σιγά-σιγά η εταιρεία είχε όλο και χειρότερα οικονομικά στοιχεία. Αργά η γρήγορα και στα πλαίσια οικονομικών αναδιαρθρώσεων αποφασίστηκε η πώληση ορισμένων πατεντών της εταιρείας στην Ελεύθερη αγορά.

Το ενδιαφέρων με τις πατέντες αυτές ήταν ότι περιέγραφαν τεχνικές που χρησιμοποιούταν και χρησιμοποιούνται ορισμένες από αυτές ακόμη και σήμερα σε πλειάδα εφαρμογών κλειστού και ανοιχτού κώδικα καθώς και σε ένα δημοφιλές ανοιχτού κώδικα λειτουργικό σύστημα… το Linux. Για να είμαστε ακριβείς αν και περισσότερες πληροφορίες δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας μάλλον επρόκειτο για πατέντες που σχετίζονται με το προγραμματιστικό στάνταρ για τρισδιάστατα γραφικά του OpenGL.  Το ενδιαφέρον είναι ότι τις πατέντες αυτές τις αγόρασε μια εταιρεία λογισμικό που παράγει και αυτή με την σειρά της λειτουργικά συστήματα… η Microsoft ήδη από το 2002.

Θα μου πείτε μα έτσι η Microsoft είχε στην συλλογή της από πατέντες κάποιες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ενάντια σε εμπορικές (και σε θεωρητική βάση και σε μη-εμπορικές) διανομές του γνωστού ανοιχτού κώδικα λειτουργικού συστήματος Linux. Οι λογική φυσικά λέει ότι αν μια εταιρεία έχει ένα τέτοιο «όπλο» στα χέρια της δεν θα διστάσει να το χρησιμοποιήσει… σωστά; Μάλλον όχι!

Αν η Microsoft ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία έκανε νομικές κινήσεις εναντίον του Linux και των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται σε αυτό θα βρισκόταν αντιμέτωπη με το Open Invention Network (γνωστό και ως OIN). Το OIN είναι στην ουσία ένας οργανισμός στον οποίο μεταφέρονται πατέντες που έχουν στα χέρια τους ορισμένες από τις εταιρείες που αναπτύσσουν τον πυρήνα του Linux αλλά και άλλα τμήματα του λειτουργικού συστήματος. Αναφορικά και φευγαλέα αναφέρω δύο τρία ονοματάκια εταιρεία που είναι μέλη του ΟΙΝ, ΙΒΜ, Sun, Fujitsu, Sony, Google και άλλες. Μάλιστα εταιρείες όπως η IBM και η Sun έχουν ιδιαίτερα πλούσιες συλλογές (υπερβολικά πλούσιες θα μπορούσε να πει κανείς). Εάν λοιπόν, υποθετικά μιλάμε πάντα, μια εταιρεία όπως η Microsoft προχωρούσε σε νομικές κινήσεις με βάση κάποιες πατέντες της που κατά την γνώμη του νομικού της τμήματος παραβιάζει το Linux είναι λογικό να περιμένει κανείς ότι οι εταιρείες που έχουν συμφέροντα στο Linux να απαντήσουν ανάλογες νομικές κινήσεις με βάση πατέντες που κρίνου ότι παραβιάζουν τα προϊόντα της Microsoft. Ακόμη και αν στην πραγματικότητα τα δικαστήρια κρίνουν ότι κανένας δεν παραβιάζει τις πατέντες κανενός το κόστος μια μεγάλης κλίμακας δικαστικής διαμάχης είναι απαγορευτικό για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη.

Όμως η Microsoft είναι μια εταιρεία που γνωρίζει αρκετά καλά την αγορά και γνωρίζει ότι μια τέτοια διαμάχη θα κόστιζε πραγματικά πολλά χρήματα αλλά θα προξενούσε και μεγάλη αβεβαιότητα για τα προϊόντα των εμπλεκόμενων. Από την άλλη αν μια άλλη εταιρεία εμπλέκονταν σε μια τέτοια δικαστική διαμάχη με τις εταιρείες που χρησιμοποιούν το ανταγωνιστικό λειτουργικό σύστημα οι εταιρείες που έχουν επενδύσει σε αυτό θα είχαν σημαντική απώλεια χρημάτων και θα αύξανε η αβεβαιότητα για την νομική του υπόσταση στην αγορά και κατά συνέπεια θα επηρεαζόταν κυρίως η εμπορική του χρήση.
Ωστόσο η Microsoft μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτές τις πατέντες χωρίς να εκτεθεί η ίδια σε νομικές διαμάχες με το OIN το μόνο που είχε να κάνει ήταν να πουλήσει τις πατέντες αυτές σε κάποιες τρίτες εταιρείες. Είναι επίσης λογικό ότι η Microsoft όπως και όλες οι ιδιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις έχει δικαίωμα να πουλήσει τις πατέντες της σε οποιονδήποτε επιθυμεί και είναι επίσης φυσικό να αποκλείσει από την διαδικασία τους ανταγωνιστές της. Έτσι η Microsoft αποφάσισε να πουλήσει τις πατέντες αυτές σε αυτό που αποκαλείται «non-practicing entities» που είναι η πολιτικά ορθή περιγραφή των patent trolls, εταιρειών που η μοναδική τους δραστηριότητα είναι να πουλάνε και να αγοράζουν πατέντες και ή ακόμη χειρότερα να αγοράζουν πατέντες και μετά να ζειτάνε λαγούς με πετραχήλια από εταιρείες που τις παραβιάζουν.

Στην περίπτωση μας οι non-practicing entities έχουν και ένα στρατηγικό πλεονέκτημα, το γεγονός ότι δεν παράγουν κανενός είδους προϊόν έχει σαν αποτέλεσμα είναι ουσιαστικά αδύνατο να ανταποδώσεις με δικές σου πατέντες της μηνύσεις που μόλις σου έκαναν. Από την άλλη η Microsoft επιτυγχάνει το αποτέλεσμα χωρίς η ίδια να φανεί ως ο υπαίτιος της νομικής αυτής διαμάχης.

Η αλήθεια είναι ότι όλα τα παραπάνω περιορίστηκαν σε θεωρίες καθώς η non-practicing entity που τελικά αγόρασε τις περίφημες πατέντες ήταν η Allied Security Trust της οποίας το καταστατικό ίδρυσης και λειτουργίας ορίζει ότι οφείλει να πουλάει τις πατέντες που αγοράζει στην ελεύθερη αγορά μέσα σε τουλάχιστον ένα χρόνο και όχι να τις χρησιμοποιεί ως νομικό όπλο για να βγάλει χρήματα και το OIN έδρασε γρήγορα και συντονισμένα και αγόρασε αυτές τις πατέντες που ενδιέφεραν το Linux.

Ίσως να μην βιαζόμουν να αναφερθώ συνωμοσίες της Microsoft και στην πιθανότητα να έχει προχωρήσει σε πρακτικές που σε οποιοδήποτε πολιτισμένο κράτος θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μονοπωλιακές, ίσως να μην αναφερόμουν στην ανακοίνωση της RedHat που αναφέρεται σε πρακτικές marketing που παρουσίαζαν πως θα χρησιμοποιούταν οι εν λόγω πατέντες ενάντια εταιρειών και opensource project που (υποτίθεται ότι τις παραβίαζαν). Όμως, μέρα με την ημέρα αρχίζω να αμφιβάλλω για το κατά πόσο η Microsoft τηρεί της στοιχειώδεις αντιμονωπολιακές πρακτικές που διασφαλίζουν την λειτουργία της ελεύθερης οικονομίας, όμως δεν είμαι νομοθέτης ή δικαστικός, αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι το Department of Justice των ΗΠΑ και την δική μας Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για να κρίνουν αν ο τρόπος που εκμεταλλεύται η Microsoft την θέση της στην αγορά.

Από την άλλη ωφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι το σύστημα διαχείρισης πατεντών ειδικά των πατεντών λογισμικού στις ΗΠΑ χρειάζεται ριζική αναδιοργάνωση.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

4 thoughts on “Πως το OIN άρπαξε πατέντες της MS! Μια ιστορία βιομηχανικής κατασκοπίας.

 • alekos

  Λοιπόν βρες πρωταγωνιστές και σκηνοθέτη, γράψε τους διαλόγους του σεναρίου και έχεις στα χέρια σου ένας πρώτης τάξεως θρίλερ βιομηχανικής κατασκοπίας. Απλά απίστευτες ιστορίες.

 • Θοδωρής Λύτρας

  Η Allied Security Trust είναι εταιρία η οποία έχει website και πρέπει να ήταν γνωστή στη Microsoft όταν πούλησε τις πατέντες. Αν η Microsoft ήθελε μπορούσε να τις έχει πουλήσει σε patent trolls και όχι στην AST. Άρα, απλώς το OIN υποκύπτει στον εκβιασμό της Microsoft η οποία εκμεταλλεύεται το νομικό καθεστώς των πατεντών. Απλώς χρηματοδοτούμε τη Microsoft. Θα μου πείς, και τι να κάνουμε? Να πιέσουν όλοι γα patent reform εδώ και τώρα. Ο Obama εκτός από το healthcare να μεταρρυθμίσει και το νομικό καθεστώς των πατεντών

 • Panagiotis Atmatzidis

  Δεν το βλέπω και σαν απόλυτο θρίλερ. Για ταινία είναι σαφώς ανώτερο το Athens Affairs.

  Οι πατέντες λογισμικού χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για εκβιασμό. Πολλές από αυτές είναι εντελώς γελοίες (βλ. double click, κλπ). Αλλά οι δικαστικές αρχές είναι πάντα 2 βήματα πίσω.