Wikireader, η Wikipedia στο τσεπάκι σας από το OpenMoko 6


το wikireader

Το Wikireader είναι μια συσκευή που στην σημερινή εποχή δεν γεμίζει το μάτι, στην εποχή του iPhone και του Android το Wikireader μοιάζει περισσότερο με βομβητή των αρχών της προηγούμενης δεκαετίας ωστόσο μέσα σε αυτό το πλαστικό κουτάκι βρίσκεται κάτι πολύ χρήσιμο, η Wikipedia.

Η εταιρεία πίσω από αυτή την συσκεύουλα είναι η OpenMoko, μια εταιρεία που είχε σαν σκοπό την δημιουργία ενός ανοιχτού κώδικα λειτουργικού κινητής τηλεφωνίας βασισμένο στο Linux. Οι συσκευές που παρήγαγε η OpenMoko όμως ήταν περιορισμένες σε αριθμό και η τελική παραγωγή είχε αργήσει πάρα πολύ, καθώς η αγορά πλημμύριζε με τα λεγόμενα “smartphones” παράλληλα έκανε την εμφάνιση του και το Android που είναι και αυτό βασισμένο στο Linux, τα πράγματα δεν φαινόταν ιδιαίτερα ευχάριστα για το OpenMoko. Τελικά η OpemMoko προχώρησε στην δημιουργία μιας νέας συσκευής με ένα νέο στόχο, η απλή συσκευή δεν χρειάζεται να πρόσβαση στο διαδίκτυο για την λειτουργία της.

Η συσκευή κοστίζει γύρω στα 99$ και μπορεί τα άρθρα θα ανανεώνεται δωρεάν μέσω Internet ή με συνδρομή 29$ το χρόνο μέσω miscoSD καρτών μνήμης που θα αποστέλλονται στους χρήστες. Η μικρή 3,5 ιντσών μονόχρωμη LCD οθόνη λειτουργίες αφής και μάλιστα multitouch, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως πληκτρολόγιο.  Αυτό που ίσως σας φανεί επίσης αναχρονιστικό είναι ότι δέχεται 2 μπαταρίες μεγέθους AAA που αρκούν για 90 ώρες λειτουργίας, νομίζω ότι αν σκοπεύετε να κάνετε έντονη χρήση μιας τέτοιας συσκευής μπορείτε να αγοράστε ένα φορτιστή για μπαταρίες. Η συσκευή την παρούσα στιγμή υποστηρίζει μόνο την Αγγλική γλώσσα και την αγγλική Wikipedia (έχει όμως δυνατότητες να διαβάζει κείμενα txt, xml και html και ο κώδικα της είναι ανοιχτός.Αν πιστεύετε ότι σας ενδιαφέρει ως project μπορείτε να δείτε των κώδικα της στο github.

Προσωπικά μου αρέσει πολύ σαν ιδέα (ίσως επειδή μου αρέσουν πολύ τα βιβλία του Douglas Adams), η υλοποίηση του Wikireader ίσως είναι κάπως ανεπαρκής στην παρούσα φάση ωστόσο μιας και το όλο project έχει το κώδικα του διαθέσιμο στο internet ίσως σύντομα δούμε νέες δυνατότητες σε επίπεδο λογισμικού και ίσως δούμε και την δυνατότητα να δει κανείς άρθρα της wikipedia σε άλλες γλώσσες όπως η Ελληνική.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

6 thoughts on “Wikireader, η Wikipedia στο τσεπάκι σας από το OpenMoko

 • gerstavros

  Τι θα γίνει με την OpenMoko; Θα κάνει τίποτα επιτέλους με τα smartphones;

 • inosiro

  Γνωρίζεις αν εμφανίζει εικόνες,διαγράμματα (συγκεκριμένα μαθηματικές συναρτήσεις) από το wikipedia?

 • Eleftherios Kosmas Post author

  gerstavros: Τι θα γίνει με την OpenMoko; Θα κάνει τίποτα επιτέλους με τα smartphones;

  Δεν το νομίζω στην παρούσα φάση φαίνεται ότι δεν θα προχωρήσει σε θεαματικές κινήσεις… αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

  inosiro: Γνωρίζεις αν εμφανίζει εικόνες,διαγράμματα (συγκεκριμένα μαθηματικές συναρτήσεις) από το wikipedia?

  Όχι κατά τα φαινόμενα υποστηρίζει μόνο απλό κείμενο στην παρούσα έκδοση… ίσως στο μέλλον (?)

 • gerstavros

  Χρειάζονται αλλαγή στο marketing και σπρώξιμο (οικονομική ενίσχυση)

 • mrjack

  Εξαιρετικη ιδεα για υλοποιηση. Αυτο (openMoko) ειναι μια καλη αρχη.

  Μιας και η Wikipedia εχει αναπτυχθει τοσο, φεροντας αλλαγες στα αρθρα της
  σχεδον την στιγμη που γινονται, θα ηταν πολυ πρακτικο η πλοηγηση σ’αυτη, ΠΑΝΤΟΥ.

 • Eleftherios Kosmas Post author

  gerstavros: Χρειάζονται αλλαγή στο marketing και σπρώξιμο (οικονομική ενίσχυση)

  Νομίζω ότι η έλλειψη ρευστότητα δημιουργεί αρκετές δυσκολίες!

  mrjack: Εξαιρετικη ιδεα για υλοποιηση. Αυτο (openMoko) ειναι μια καλη αρχη.Μιας και η Wikipedia εχει αναπτυχθει τοσο, φεροντας αλλαγες στα αρθρα της
  σχεδον την στιγμη που γινονται, θα ηταν πολυ πρακτικο η πλοηγηση σ’αυτη, ΠΑΝΤΟΥ.

  Νομίζω ότι είμαστε δεν είναι μακριά η εποχή που κάτι τέτοιο έστω και υπό την μορφή πλοήγησης σε κάποιο στατικό έστω image της Wikipedia θα είναι κάτι πολύ συνηθισμένο!